Vytisknout tuto stránku

Bluetooth repro Buxton BBS 5500 (test): odolný, vybavený, s několika mouchami

Nová značka patřící do portfolia společnosti Fast se uvedla několika sluchátky a přenosnými reprosystémy (BBS 7700), resp. mono reproduktory. Na jeden z nich, ze středu nabídky, se nyní podíváme. Foto: autor a Buxton

Hodnocení: 70 % 

  • pro: výrazná tlačítka hlasitosti (pro někoho možná až moc tuhá), výborné zpracování i výbava, nabíjení přes USB-C, pro někoho i světelné efekty, spojení do bezdrátového sterea, ale…
  • proti: …musí jít o zcela totožný model, neudává se zejména ochrana proti prachu a teplotní rozsah pro používání, chybí výraznější oznámení dobíjení a jeho ukončení, pro někoho otravná zvuková hlášení, která nejdou vypnout, při poklesu úrovně akumulátoru na 20 % si samovolně sníží hlasitost, včetně té maximální, a následuje výrazně rychlejší vybití

Můžete očekávat: odolný mono reproduktor (1.290 Kč) využitelný s Bluetooth i přes kabel s kvalitním zpracováním a solidními funkcemi oznamovanými, stejně jako třeba párování, hlasem (angličtina). Světelné efekty vycházejí z boků, kde jsou umístěny pasivní zářiče a nejdou ovlivnit (jen zapnout/vypnout). Připravte se na tuhá tlačítka, absenci některých parametrů odolnosti a počítejte s hodně rychlým poklesem kapacity akumulátoru od 20 % níže.

Tlačítka hlasitosti jsou tuhá a hodně výrazná. Při napojení na mobil posloužila i pro přechod o skladbu dále (delší stlačení).

 

Voděodolný Bluetooth reproduktor s DSP (digitální signální procesor) má krytí proti vodě IPX7 (proti prachu se neudává) a výborné provedení s dnes už tradiční koncepcí „do kulata“ se dvěma pasivními zářiči po stranách (jsou doplněny o osvětlení) a jedním širokopásmovým reproduktorem uvnitř (velikost měniče má být 90 x 52 mm). Vše je ale vyváženo natolik dobře, že pokud do něj šťouchnete, kutálí se ze strany na stranu, ale následně se vždy přetočí (alespoň u mě) na horní stranu, takže stále máte k dispozici rozměrná tlačítka hlasitosti.

Buxton BBS 5500 nabízí spojení do stereo systému za pomoci bezdrátové funkce TWS (True Wireless Stereo), ale musí jít o naprosto stejný model a tudíž nestačí mít kompatibilní zařízení, jako například Sencor Sirius SSS 6400N (test). S ním sice byl učiněn pokus, ale potvrdilo se oznámení výrobce o nekompatibilitě. Celý systém TWS je tak v podstatě (ve většině případů) zcela na nic.

Ve výbavě nechybí jednoduché hands-free (zabudovaný mikrofon), indikační LED (maličkaté a špatně viditelné) a světelné efekty, které můžete vypnout. V ceně pak obdržíte i A/V kabel (jack, 3,5 mm) pro napojení dnes typicky na mobil a kabel pro dobíjení typu USB (A)/USB-C.

Většina ovládání, včetně párovacího tlačítka je na spodní straně prakticky zcela kulatého profilu reproduktoru. Vpředu vidíte kryt rozhraní a paměťové karty, vzadu pak výrazný a kvalitní úchyt, kterým provléknete i dosti silnou šňůru (jednu dostanete v ceně).

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: kulatý válec s reproduktory a osvětlením po obou stranách, provedení plastové. Možnost zavěšení (výrazný úchyt), rozhraní kryté, stále ale dobře dostupné, resp. vytažitelné prstem. Výrazné a dobře viditelné ovládací prvky stlačitelné spíše vyšší silou, což je výborná ochrana proti dětským prstíkům. Reproduktor výborně drží (je takto vyvážen) na spodní straně u rozhraní, přepínání vstupů, apod.
  • Propojení se zařízením: Spolupráce vyzkoušena jednak s televizorem Samsung QE65QN800 (8K, test), dále s mobily Samsung S20 FE (Android 12) a Sony Xperia XZ (Android 6), a multimediálním přehrávačem Strong SRT 202 Ematic (Android TV 9). Párování bylo vždy bezproblémové, přepnutí na externí zvuk buď manuální nebo automatické podle zařízení. Párování lze na Buxton BBS 5500 vyvolat i manuálně, automaticky nabíhá po zapnutí, pokud nemá nějaké připojitelné zařízení v dosahu. Reakce na příchozí hovor bezproblémová, komunikace co do kvality průměrná (prý jako „ze stadionu“ nebo „ze sudu“), takže ji berte jen jako nouzový doplněk; pokud potřebujete, dá se v nastavení mobilu vypnout.
Napojení mobilu Samsung S20 FE (Android 12) přes Bluetooth. Výborně ale fungovalo i propojení s mobilem Sony s o. s. Android 6, takže k přehrávání muziky můžete využít i nějaký vysloveně starší.

 

  • Akumulátor: Výdrž udávána na až 9 hod. (dosahováno i 10, 10,5 hod.). Dobíjení za vypnutého stavu něco málo přes 3 hod., dobíjení za provozu (přehrávání videa a hudby z mobilu přes Bluetooth) trvalo asi 4,5 hod. Vždy použit výtečný napáječ Sencor SCH660 a rychlodobíjení USB PD (test). Při dobíjení červeně bliká maličkatá nevýrazná LED, světlo kolem pasivních zářičů takto nepracuje (různobarevná „diskotéka“) a přitom by mohlo snadno indikovat i stupeň dobíjení (nikde ho neuvidíte) a také jeho ukončení. Před vyčerpáním kapacity tu a tam uslyšíte hlášení a „nízké baterii“, následně se reproduktor samovolně vypne. Při dobíjení se už hlášení neozývalo. Bylo také možné přehrávat muziku z napojeného zařízení a zároveň přes USB-C akumulátor dobíjet. Délka dobití nezjišťována.
  • Ovládání: výrazná tlačítka hlasitosti, delším podržením se přesunete o skladbu vzad/vpřed. Na „zadní“ straně zvláštně označené Play/Pause poslouží i pro vypnutí (dvojím rychlým stlačením) světelných efektů. Tlačítko Bluetooth i pro odmítnutí, vyzvednutí hovoru, speciální tlačítko (něco jako „Z“) slouží pro vytvoření bezdrátového stereo systému TWS ze dvou kompatibilních reproduktorů. Ovládání doprovází nevypnutelná hlášení v angličtině, pouze maximum a minimum hlasitosti signalizoval tón. Zkoušený Sencor Sirius SSS 6400N (test) se ale přes TWS nepropojil.
  • Provoz a kvalita zvuku: to druhé standardní, nijak nevybočující, rozsah hlasitosti více než dostatečný (záleží však i na mobilu), přece jen je tu 20 W (RMS). Hlasitost se řídila na obou zařízeních současně, při výrazném poklesu úrovně akumulátoru (na 20 % – velmi přibližný stav k vidění na mobilu) se ozvalo krátké hlášení a reproduktor si samovolně snížil hlasitost, včetně té maximální. Indikace dobíjení slabá, nejasná, osvětlení okolo pasivních vyzařovačů zcela nevyužito. Párování vždy rychlé a pohodlné, ať už automatické nebo manuální. Tlačítko označující Play/Pause možná ze začátku nepochopíte, já ho pokládal za „výstražný trojúhelník“ k přepínání LED světla. Nakonec tak i – částečně – slouží (zapnutí/vypnutí), ale barva se přepnout nedá.
Na povrchu je kvalitní tkanina, výrazný držák dovoluje použít i silnější „špagát“ pro zavěšení reproduktoru, který ostatně není úplný drobek (560 g).

 

Práce je to slušná, rezervy ale jsou

U prvního zapůjčeného modelu se po připojení napájení k vybitému reproduktoru neustále ozývalo „Low battery“, „Low battery“, „Low battery“… U nového kusu už problém nebyl a hlášení se ozvalo jen asi dvakrát. Je však možné, že ani tak – společně s dalším hlášením, kterým se oznamuje většina funkcí – vám to nebude vyhovovat. Pro mě osobně jsou hlasová hlášení spíše otravná.

Nejhorší je však indikace dobíjení maličkatou „neviditelnou“ LED, byť blikající. A přitom stačilo nechat světla po stranách svítit červeně a odstín/intenzita mohla udávat stupeň dobití. O něm nejste informování vůbec.

Reproduktor, možná reprosystém, přece jen tu jsou dva pasivní zářiče, bude nejspíše výborný pro někoho s malými dětmi, protože tuhá tlačítka nemá dítě šanci zmáčknout. Pro někoho ale možná budou tuhá až moc i když to je věc názoru. V porovnání s přímým konkurentem, Sencor Sirius SSS 6400N (test je zde) je v něčem lepší a v něčem horší. Pokud bych si měl vybrat, přiznám se, že bych si raději vzal Sencor i přes absenci konektoru USB-C.

 

Tabulka vlastností

Číst 1032 krát Naposledy změněno čtvrtek, 01 září 2022 13:22