pátek 29 březen 2024
Text Size

Bluetooth repro Buxton BBS 5500 (test): odolný, vybavený, s několika mouchami

Nová značka patřící do portfolia společnosti Fast se uvedla několika sluchátky a přenosnými reprosystémy (BBS 7700), resp. mono reproduktory. Na jeden z nich, ze středu nabídky, se nyní podíváme. Foto: autor a Buxton

Hodnocení: 70 % 

  • pro: výrazná tlačítka hlasitosti (pro někoho možná až moc tuhá), výborné zpracování i výbava, nabíjení přes USB-C, pro někoho i světelné efekty, spojení do bezdrátového sterea, ale…
  • proti: …musí jít o zcela totožný model, neudává se zejména ochrana proti prachu a teplotní rozsah pro používání, chybí výraznější oznámení dobíjení a jeho ukončení, pro někoho otravná zvuková hlášení, která nejdou vypnout, při poklesu úrovně akumulátoru na 20 % si samovolně sníží hlasitost, včetně té maximální, a následuje výrazně rychlejší vybití

Můžete očekávat: odolný mono reproduktor (1.290 Kč) využitelný s Bluetooth i přes kabel s kvalitním zpracováním a solidními funkcemi oznamovanými, stejně jako třeba párování, hlasem (angličtina). Světelné efekty vycházejí z boků, kde jsou umístěny pasivní zářiče a nejdou ovlivnit (jen zapnout/vypnout). Připravte se na tuhá tlačítka, absenci některých parametrů odolnosti a počítejte s hodně rychlým poklesem kapacity akumulátoru od 20 % níže.

Tlačítka hlasitosti jsou tuhá a hodně výrazná. Při napojení na mobil posloužila i pro přechod o skladbu dále (delší stlačení).

 

Voděodolný Bluetooth reproduktor s DSP (digitální signální procesor) má krytí proti vodě IPX7 (proti prachu se neudává) a výborné provedení s dnes už tradiční koncepcí „do kulata“ se dvěma pasivními zářiči po stranách (jsou doplněny o osvětlení) a jedním širokopásmovým reproduktorem uvnitř (velikost měniče má být 90 x 52 mm). Vše je ale vyváženo natolik dobře, že pokud do něj šťouchnete, kutálí se ze strany na stranu, ale následně se vždy přetočí (alespoň u mě) na horní stranu, takže stále máte k dispozici rozměrná tlačítka hlasitosti.

Buxton BBS 5500 nabízí spojení do stereo systému za pomoci bezdrátové funkce TWS (True Wireless Stereo), ale musí jít o naprosto stejný model a tudíž nestačí mít kompatibilní zařízení, jako například Sencor Sirius SSS 6400N (test). S ním sice byl učiněn pokus, ale potvrdilo se oznámení výrobce o nekompatibilitě. Celý systém TWS je tak v podstatě (ve většině případů) zcela na nic.

Ve výbavě nechybí jednoduché hands-free (zabudovaný mikrofon), indikační LED (maličkaté a špatně viditelné) a světelné efekty, které můžete vypnout. V ceně pak obdržíte i A/V kabel (jack, 3,5 mm) pro napojení dnes typicky na mobil a kabel pro dobíjení typu USB (A)/USB-C.

Většina ovládání, včetně párovacího tlačítka je na spodní straně prakticky zcela kulatého profilu reproduktoru. Vpředu vidíte kryt rozhraní a paměťové karty, vzadu pak výrazný a kvalitní úchyt, kterým provléknete i dosti silnou šňůru (jednu dostanete v ceně).

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: kulatý válec s reproduktory a osvětlením po obou stranách, provedení plastové. Možnost zavěšení (výrazný úchyt), rozhraní kryté, stále ale dobře dostupné, resp. vytažitelné prstem. Výrazné a dobře viditelné ovládací prvky stlačitelné spíše vyšší silou, což je výborná ochrana proti dětským prstíkům. Reproduktor výborně drží (je takto vyvážen) na spodní straně u rozhraní, přepínání vstupů, apod.
  • Propojení se zařízením: Spolupráce vyzkoušena jednak s televizorem Samsung QE65QN800 (8K, test), dále s mobily Samsung S20 FE (Android 12) a Sony Xperia XZ (Android 6), a multimediálním přehrávačem Strong SRT 202 Ematic (Android TV 9). Párování bylo vždy bezproblémové, přepnutí na externí zvuk buď manuální nebo automatické podle zařízení. Párování lze na Buxton BBS 5500 vyvolat i manuálně, automaticky nabíhá po zapnutí, pokud nemá nějaké připojitelné zařízení v dosahu. Reakce na příchozí hovor bezproblémová, komunikace co do kvality průměrná (prý jako „ze stadionu“ nebo „ze sudu“), takže ji berte jen jako nouzový doplněk; pokud potřebujete, dá se v nastavení mobilu vypnout.
Napojení mobilu Samsung S20 FE (Android 12) přes Bluetooth. Výborně ale fungovalo i propojení s mobilem Sony s o. s. Android 6, takže k přehrávání muziky můžete využít i nějaký vysloveně starší.

 

  • Akumulátor: Výdrž udávána na až 9 hod. (dosahováno i 10, 10,5 hod.). Dobíjení za vypnutého stavu něco málo přes 3 hod., dobíjení za provozu (přehrávání videa a hudby z mobilu přes Bluetooth) trvalo asi 4,5 hod. Vždy použit výtečný napáječ Sencor SCH660 a rychlodobíjení USB PD (test). Při dobíjení červeně bliká maličkatá nevýrazná LED, světlo kolem pasivních zářičů takto nepracuje (různobarevná „diskotéka“) a přitom by mohlo snadno indikovat i stupeň dobíjení (nikde ho neuvidíte) a také jeho ukončení. Před vyčerpáním kapacity tu a tam uslyšíte hlášení a „nízké baterii“, následně se reproduktor samovolně vypne. Při dobíjení se už hlášení neozývalo. Bylo také možné přehrávat muziku z napojeného zařízení a zároveň přes USB-C akumulátor dobíjet. Délka dobití nezjišťována.
  • Ovládání: výrazná tlačítka hlasitosti, delším podržením se přesunete o skladbu vzad/vpřed. Na „zadní“ straně zvláštně označené Play/Pause poslouží i pro vypnutí (dvojím rychlým stlačením) světelných efektů. Tlačítko Bluetooth i pro odmítnutí, vyzvednutí hovoru, speciální tlačítko (něco jako „Z“) slouží pro vytvoření bezdrátového stereo systému TWS ze dvou kompatibilních reproduktorů. Ovládání doprovází nevypnutelná hlášení v angličtině, pouze maximum a minimum hlasitosti signalizoval tón. Zkoušený Sencor Sirius SSS 6400N (test) se ale přes TWS nepropojil.
  • Provoz a kvalita zvuku: to druhé standardní, nijak nevybočující, rozsah hlasitosti více než dostatečný (záleží však i na mobilu), přece jen je tu 20 W (RMS). Hlasitost se řídila na obou zařízeních současně, při výrazném poklesu úrovně akumulátoru (na 20 % – velmi přibližný stav k vidění na mobilu) se ozvalo krátké hlášení a reproduktor si samovolně snížil hlasitost, včetně té maximální. Indikace dobíjení slabá, nejasná, osvětlení okolo pasivních vyzařovačů zcela nevyužito. Párování vždy rychlé a pohodlné, ať už automatické nebo manuální. Tlačítko označující Play/Pause možná ze začátku nepochopíte, já ho pokládal za „výstražný trojúhelník“ k přepínání LED světla. Nakonec tak i – částečně – slouží (zapnutí/vypnutí), ale barva se přepnout nedá.
Na povrchu je kvalitní tkanina, výrazný držák dovoluje použít i silnější „špagát“ pro zavěšení reproduktoru, který ostatně není úplný drobek (560 g).

 

Práce je to slušná, rezervy ale jsou

U prvního zapůjčeného modelu se po připojení napájení k vybitému reproduktoru neustále ozývalo „Low battery“, „Low battery“, „Low battery“… U nového kusu už problém nebyl a hlášení se ozvalo jen asi dvakrát. Je však možné, že ani tak – společně s dalším hlášením, kterým se oznamuje většina funkcí – vám to nebude vyhovovat. Pro mě osobně jsou hlasová hlášení spíše otravná.

Nejhorší je však indikace dobíjení maličkatou „neviditelnou“ LED, byť blikající. A přitom stačilo nechat světla po stranách svítit červeně a odstín/intenzita mohla udávat stupeň dobití. O něm nejste informování vůbec.

Reproduktor, možná reprosystém, přece jen tu jsou dva pasivní zářiče, bude nejspíše výborný pro někoho s malými dětmi, protože tuhá tlačítka nemá dítě šanci zmáčknout. Pro někoho ale možná budou tuhá až moc i když to je věc názoru. V porovnání s přímým konkurentem, Sencor Sirius SSS 6400N (test je zde) je v něčem lepší a v něčem horší. Pokud bych si měl vybrat, přiznám se, že bych si raději vzal Sencor i přes absenci konektoru USB-C.

 

Tabulka vlastností

Číst 994 krát Naposledy změněno čtvrtek, 01 září 2022 13:22

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.