Vytisknout tuto stránku

Postoj Čechů k čínské sociální síti TikTok? Jen pár lidí je rozumných

TikTok po všech varováních, kterých jsme byli v minulosti svědky, přestala používat pouze necelá desetina Čechů. Polovina z nich se pak bojí sbíraných dat. Vše vyplývá z průzkumu agentury NMS Market Research. Foto: Accenture

Podle ní pak sociální síť TikTok v Česku používá 11 % lidí, ve skupině 18 až 24 let je to ale už 43 % a mezi 25 a 34 let pětina.

Podle březnového upozornění Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB), který se konečně probudil i pro běžného občana, představuje tato čínská sociální síť bezpečnostní hrozbu. Tu ale představují i další věci, který si EU, potažmo Česko vůbec nevšímá. Nicméně varování úřadu NÚKIB zaznamenaly plné dvě třetiny naší populace i když TikTok, podle průzkumu NMS Market Research, přestalo používat jen necelých 10 % lidí i když mezi 18 a 24 lety to bylo 17 %.

ČTĚTE TAKÉ:

Nejčastějším důvodem, proč lidé přestali používat TikTok jsou obavy o soukromí a bezpečnost, což v průzkumu uvedlo 42 % respondentů, kteří síť přestali používat. Dalších 38 % uvedlo, že je aplikace přestala bavit a 18 % se prý „snaží omezit čas na mobilním telefonu“.

Obavy o data, které aplikace TikTok sbírá, má celkem 53 procent lidí, u skupiny 18 až 24 lety je to dokonce 73 %. Horší zprávou vycházející z průzkumu je to, že zaměstnavatelé TikTok na pracovních zařízeních většinou neřeší a jen 12 % dotazovaných uvedlo, že se ve firmě setkalo buď s úplným zákazem aplikace na zařízeních používaných k práci, nebo s doporučením ať TikTok odinstalují. Plných 83 % pak uvedlo, že jejich zaměstnavatel TikTok na v práci používaných zařízeních vůbec neřeší.

Průzkumu agentury NMS Market Research se v on-line dotazování v dubnu 2023 provedeném mezi populací 18+ zúčastnilo 1.308 respondentů.

 

Číst 1014 krát Naposledy změněno pátek, 15 prosinec 2023 03:14