Vytisknout tuto stránku

Montovna přináší: aktivní „bedny“ AQ Ultima za dvě mega

Už dlouho se snažím upozorňovat na to, že blábolení nejrůznějších „týpků“ v médiích o tzv. české montovně, tak nějak úplně nesedí. I tohle je jeden z příkladů. : ) Foto: AQ

„Jsme hloupí a stojíme jen u pásu.“ „Vyrábíme jen auta.“ Nebo také: „Za chvíli to tu bude jako v Řecku!“ Inu, asi by měl Katapult napsat novou písničku na téma „Hlupák zůstane hlupákem…“

K TÉMATU:

Unikátní české reprosoustavy zvané AQ Ultima (cena 2.000.000 Kč) pracují s hybridním zesilovačem vlastní konstrukce (elektronky plus digitál), který je umístěn ve spodní části. A jak vidíte ze snímků, krásu elektronek dává vysloveně na odiv. Podle výrobce právě ony „…stojí za jemnými detaily a přirozeným projevem celého audio systému“.

Pohled na elektronky pod nimiž je tělo zesilovače pokryté 24 karátovým zlatem.

A vyjádření konstruktérů reprosoustav?

„S pány z AQ se přátelím už roky a velmi mě těší, že se právě oni ujali mé koncepce vycházející ze zkušeností se značkou Acon,“ říká Ján Gbúr.

„Mám obrovskou radost, že se nám s Jánem podařilo přivést k životu reprosoustavy, které dalece převyšují cokoli, co jsme dosud vyrobili. Věřím, že AQ Ultima nadchnou i ty nejnáročnější milovníky hudby a špičkové techniky,“ říká spoluzakladatel a šéfkonstruktér AQ Vladimír Sapara.

Reprosoustavy váží 300 kg a jejich povrch pokrývá dýha z tzv. makasarského ebenu patřícího prý mezi nejtvrdší dřeviny na světě.

Novinka využívá všech možných technologií AQ, tlumení obstarává kombinace akustické pěny a rouna, uvnitř kabinetů najdete kabeláž značky Audioquest. Nežádoucí vibrace pohlcuje i eliminace rovnoběžných stěn, která se osvědčila jak u podstatně dostupnějších AQ Labrador 39, tak u AQ Canto z ohýbané bukové skořepiny. Konstruktéři navíc zakřivili čelní stěnu reprosoustav tak, aby se v místě poslechu protínaly osy jednotlivých měničů.

Jak vidíte, reprosoustavy AQ Ultima představují vrchol nabídky moravského výrobce. Spojují přednosti analogového a digitálního zvuku, výkon jen samotné basové části dělá 500 W (zesilovač třídy D), ten celkový udán nebyl stejně, jako další parametry.

Výrobce zatím reprosoustavy včera ještě neměl na svých webových stránkách a nabídka zde končí na 96.000 Kč.

První páry jsou ke slyšení v centrále společnosti AQ v obci Červenka.

Značka AQ má sice extra reprosystém, nebo to tak alespoň vypadá, ale na webových stránkách by měla ještě hodně popracovat! Řekněte – působí na vás tohle jako nabídka seriozního výrobce?
Číst 543 krát Naposledy změněno neděle, 15 říjen 2023 15:49