sobota 27 duben 2024
Text Size

Montovna přináší: aktivní „bedny“ AQ Ultima za dvě mega

Už dlouho se snažím upozorňovat na to, že blábolení nejrůznějších „týpků“ v médiích o tzv. české montovně, tak nějak úplně nesedí. I tohle je jeden z příkladů. : ) Foto: AQ

„Jsme hloupí a stojíme jen u pásu.“ „Vyrábíme jen auta.“ Nebo také: „Za chvíli to tu bude jako v Řecku!“ Inu, asi by měl Katapult napsat novou písničku na téma „Hlupák zůstane hlupákem…“

K TÉMATU:

Unikátní české reprosoustavy zvané AQ Ultima (cena 2.000.000 Kč) pracují s hybridním zesilovačem vlastní konstrukce (elektronky plus digitál), který je umístěn ve spodní části. A jak vidíte ze snímků, krásu elektronek dává vysloveně na odiv. Podle výrobce právě ony „…stojí za jemnými detaily a přirozeným projevem celého audio systému“.

Pohled na elektronky pod nimiž je tělo zesilovače pokryté 24 karátovým zlatem.

A vyjádření konstruktérů reprosoustav?

„S pány z AQ se přátelím už roky a velmi mě těší, že se právě oni ujali mé koncepce vycházející ze zkušeností se značkou Acon,“ říká Ján Gbúr.

„Mám obrovskou radost, že se nám s Jánem podařilo přivést k životu reprosoustavy, které dalece převyšují cokoli, co jsme dosud vyrobili. Věřím, že AQ Ultima nadchnou i ty nejnáročnější milovníky hudby a špičkové techniky,“ říká spoluzakladatel a šéfkonstruktér AQ Vladimír Sapara.

Reprosoustavy váží 300 kg a jejich povrch pokrývá dýha z tzv. makasarského ebenu patřícího prý mezi nejtvrdší dřeviny na světě.

Novinka využívá všech možných technologií AQ, tlumení obstarává kombinace akustické pěny a rouna, uvnitř kabinetů najdete kabeláž značky Audioquest. Nežádoucí vibrace pohlcuje i eliminace rovnoběžných stěn, která se osvědčila jak u podstatně dostupnějších AQ Labrador 39, tak u AQ Canto z ohýbané bukové skořepiny. Konstruktéři navíc zakřivili čelní stěnu reprosoustav tak, aby se v místě poslechu protínaly osy jednotlivých měničů.

Jak vidíte, reprosoustavy AQ Ultima představují vrchol nabídky moravského výrobce. Spojují přednosti analogového a digitálního zvuku, výkon jen samotné basové části dělá 500 W (zesilovač třídy D), ten celkový udán nebyl stejně, jako další parametry.

Výrobce zatím reprosoustavy včera ještě neměl na svých webových stránkách a nabídka zde končí na 96.000 Kč.

První páry jsou ke slyšení v centrále společnosti AQ v obci Červenka.

Značka AQ má sice extra reprosystém, nebo to tak alespoň vypadá, ale na webových stránkách by měla ještě hodně popracovat! Řekněte – působí na vás tohle jako nabídka seriozního výrobce?
Číst 513 krát Naposledy změněno neděle, 15 říjen 2023 15:49

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.