Vytisknout tuto stránku

Začíná veletrh CES 2024. Co zajímavého můžete očekávat a co už bylo oceněno jako NEJ

AKTUALIZOVÁNO: Největší, potažmo nejdůležitější světový veletrh spotřební elektroniky v tom nejširším smyslu slova startuje v úterý v americkém Las Vegas. Podívejte se na vybrané a oceněné zajímavosti, včetně například čirého skla vyrábějícího elektřinu nebo na televizor se 40.000 zónami podsvícení. Foto: archiv autora a CTA

 

AKTUALIZOVÁNO, 12. 1.. 2024: přidány Movano Health Evie Ring a Vtouch WHSP Ring.

 

Veletrh začíná 9. a končí 12. ledna 2024 a letos pořadatel, což je Consumer Technology Association, očekává přes 4.000 vystavovatelů ze 150 zemí světa. A také více než 1.200 „start-upů“, které najdete v části zvané „park Eureka“.

ČTĚTE TAKÉ:

 

Co můžeme očekávat?

Hyundai na CES 2024 přiváží plány na výrobu a práci s energií z vodíku a umělou inteligenci UI/AI.

LG Display předvede různá řešení rozměrných displejů pro automobily, které zcela pokrývají palubní desku. Využito je prý různých technologii, jako je P-OLED (flexibilní panel), ATO (Advanced Thin OLED – pokročilé a tenké OLED) a LTPS (Low-Temperature Polycrystalline Silicon), což mají být LCD.

 

LG Electronics na veletrhu představí průhlednou anténu pro automobily (jedna pro 5G, GNSS i Wi-Fi, další pro rozhlas, satelit, apod.), která je aplikována přímo na sklo (nebo prý do něj) a byla navržena společně s francouzským výrobcem Saint-Gobain Sekurit.

 

Výrobce také ukazuje průhledný televizor OLED do kterého se obraz a zvuk dostává bezdrátově, LG Signature OLED T.

Sharp uvede v rámci „Smart Living“ pečící troubu kombinující klasickou troubu, uhlíkový ohřívač pro grilování na dřevěném uhlí a mikrovlnnou troubu s invertorem, která má zkrátit dobu přípravy jídla až o 2/3. Novinkou Sharpu má být i tzv. čichový senzor s technologií inspirovanou metodou, jakou ke snímání pachů používají živé organismy a uveden má být i tenký, lehký a flexibilní modul solárních fotovoltaických článků nové generace (Space Solar Sheet).

 

Xing Mobility – Cell-to-Chassis (CTC) – tchajwanská společnost představí také architekturu Immersio CTP (Cell-to-Pack) s vyšší hustotou energie akumulátoru na jednotku, bateriový systém Immersio XM25 (ponorná chladicí sada) a také výsledky bezpečnostních testů při stavu nabití akumulátoru 100 %. V případě CTC pak návrh dovoluje přizpůsobení umístění baterií na základě specifických požadavků osobních i užitkových elektromobilů, což je částečně vidět na snímku.

Xing Mobility založili bývalí pracovníci společností Tesla a Panasonic v roce 2015. Jejím přínosem je také nový přístup k řízení teploty baterie. Namísto spoléhání se na tradiční vzduchové nebo kapalinové chladicí systémy, jsou akumulátorové články ponořeny do dielektrické kapaliny navržené pro optimální přenos tepla, čímž má být zajištěno rovnoměrné a rychlé chlazení a také zvýšena bezpečnost.

Další novinky najdete na Televizním webu (externí odkaz, nové okno).

 

Oceněné výrobky: „Honoree“ a „Best of Innovation“

Veletržní ocenění tradičně mají dvě úrovně: „Honoree“ (oceněný… výrobek) a vrcholové „Best of Innovation“ (Nejlepší z inovací). Produkt musí být poprvé ke koupi po 1. dubnu 2023 nebo se alespoň předpokládá, že bude na trhu k mání do 1. dubna 2024.

Vybrané výrobky z těch oceňovaných (celkově jsou jich desítky) jsou řazeny abecedně podle výrobce. Informace pocházejí z drtivé části z oficiálních zpráv zveřejněných na webových stránkách veletrhu CES 2024 (nové okno).

Pojďme na to…

Anker Solix Solarbank E1600, ocenění Honoree – systém kompatibilní s konektorem MC4 je zaměřen na maximalizaci energetického příjmu z fotovoltaiky snížením její vlastní spotřeby. Vnější povrch Solarbank je chráněn proti vodě a prachu, krytí IP65 (co to je).

BluOS 4.0 – Honoree – audio technologie pro distribuci zvuku do více pokojů (multi-room) dovolující hudbu spravovat a také streamovat na kompatibilní zařízení, včetně reprosoustav, a to třeba z mobilu nebo z počítače.

 

Bose QuietComfort Ultra Headphones (12.490 Kč) – Best of Innovation – mušle přes uši míří i do rušného prostředí, úroveň potlačení okolí lze nastavit. Více v samostatném článku.

Canon MS-500 ILC – Honoree – vysoce citlivý fotoaparát s výměnnými objektivy a palcovým snímačem (25,4 mm) SPAD (Single Photon Avalanche Diode) s rozlišením 3,2 mil. pixelů. Nabídnout prý má „…výjimečný výkon při slabém osvětlení a lze jej spárovat s řadou vysoce výkonných objektivů Canon“. Určen je pro bezpečnostní aplikace a vzdálené monitorování kritické infrastruktury.

 

Garmin Venu 3 (11.990 Kč) – Best of Innovation – „chytré“ hodinky s barevným displejem typu AMOLED, s více než 30vestavěnými sportovními aplikacemi a s udávanou až 14denní výdrží! Díky vestavěnému reproduktoru a mikrofonu je přes ně možné vést hovor nebo hovor přijmout. Má jít rovněž odpovídat na textové zprávy.

Graphene Square Cordless Transparent Graphene Cooker – Honoree – dobíjitelné varné zařízení založené tzv. středním záření typu IR. Materiál grafen (supertenká forma uhlíku strukturou podobná grafitu, více na Wikipedii, nové okno), jako takový, má prý ambici nahradit i klasické topné spirály s až o 30 % nižší spotřebou a možností používat pro vařiče akumulátory typu Li-ion.

 

Hisense 110UX – Honoree – obrazovka LCD (QLED) s podsvícením Mini LED a úhlopříčkou 279 cm (110") pracuje s více než 40.000 samostatně regulovatelnými zónami ve kterých lze nezávisle upravovat podsvícení. Maximální jas obrazovky dosahuje až 10.000 cd/m2 a výrobce se také chlubí velmi nízkou odrazivostí okolního světla (1,28 %) danou prý strukturou panelu a vrstvou odolnou proti odrazům; na tomto místě je vhodné připomenout, že tohle v minulosti nikdy řádně nefungovalo u žádného výrobce! Hisense předpokládá, že díky této obrazovce značně ovlivní část trhu s televizory.

 

HP Spectre Fold – Best of Innovation – kombinace tabletu, notebooku a stolního počítače. Složitelný displej typu OLED má úhlopříčku 17" (43 cm), klávesnice může být připevněna magneticky a lze ji také položit na spodní část displeje při jeho naklopení à la notebook. Pokud potřebujete více prostoru, lze ze Spectre Fold udělat stolní počítač se širokoúhlým displejem. Vše nejlépe osvětlí video na stránkách HP (externí odkaz, nové okno).

inQs SQPV Glass – Best of Innovation – prý první čiré sklo pro získávání energie na světě. Elektřinu má vyrábět nejen z běžného slunečního světla, ale i z takového, které bez dodatečných prostředků nevidíme. A má to zvládat i ve slabě osvětlených vnitřních prostorách nebo za zamračeného dne a prý dokonce z obou stran skla. Dokáže to díky, cituji, „…vrstvení nano materiálů, které přispívají k výrobě různých typů elektřiny ve struktuře vložené mezi dvě tabule vodivého skla“.

Jackery Solar Mars Bot – Honoree – energetické robotické vozítko určené ke skladování, schraňování a doplňování energie s autonomní navigací a sledováním slunce. Dokáže poskytnout energii mimo elektrickou síť nebo se, ve stavu nouze, připojit k zásobování domácnosti.

LG Signature OLED T – Honoree i Best of Innovation – průhledný televizor s obrazovkou typu OLED. Více na Televizním webu (nové okno).

Midbar AirFarm – Best of Innovation – nafukovací farma umožňující produkci potravin kdykoli a kdekoli. Má být robustní a přitom lehká. Vlhkost ze vzduchu přeměňuje na vodu v reálném čase, recirkuluje také vlhkost produkovanou plodinami a má prý fungovat i bez vodní infrastruktury. Udáváno je, že snižuje požadavky na vodu o 99 % ve srovnání s tradičním zemědělstvím a o 90 % v porovnání s konkurenty tzv. vertikálního zemědělství („způsob pěstování plodin ve svisle naskládaných vrstvách“více Wikipedie, nové okno). AirFarm nabízí flexibilitu v pěstování potravin v jakémkoli existujícím interiéru, včetně vesmíru.

 

Movano Health Evie Ring - Honoree - prsten zaměřený na zdravotní informace určený pro ženu, dívku, v prý každé fázi jejího života. Měřit má například srdeční tep, saturaci krve kyslíkem, fáze spánku, úrovně aktivity i menstruační cyklus. Jeho velikost by se měla, v rámci možností, umět přizpůsobit. Výrobce hovoří o výdrži 4 dny a dobití za hodinu. Na oficiální stránce k němu najdete šikovné video (externí odkaz, nové okno).

 

 

NAD M66 – Best of Innovation – předzesilovač s převodníkem DAC kombinovaný se streamováním muziky i v audio formátech v HD. Ovládání přes dotykový displej, určen je jako doplněk výkonového zesilovače NAD M23.

Pimax Crystal VR Headset with Glass Aspheric Lenses – Honoree – náhlavní souprava pro virtuální realitu se skleněnými asférickými čočkami. Panely typu LCD (QLED), podsvícení Mini LED s lokálním stmíváním, rozlišení 2.880 x 2.880 bodů na oko (přirozené, nepřeváděné a při 120Hz).

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 Mobile Platform Qualcomm AI Engine – Honoree – první mobilní platforma navržená s ohledem na umělou inteligenci UI/AI.

 

Rise Gardens The Rise Roma (799 USD, asi 20.000 Kč) – Honoree – domácí hydroponická zahrada určená k pěstování rostlin, jako jsou rajčata, lilky, okurky a dokonce prý i trpasličí stromy. Rozměry (švh) například 92 x 100,3 x 41,3 cm.

Samsung Galaxy Buds FE (1.990 Kč) – Honoree – už prodávaná sluchátka vybavená novým reproduktorem a vyspělým aktivním potlačením hluku (ANC).

Samsung Galaxy Watch6 (od 5.990 Kč) – Honoree – hodinky s účelným designem, zdravotním poradenstvím a vysokým výkonem.

Samsung Galaxy Z Fold5 (33.990 Kč) – Honoree – „složitelný“ mobil fungující v několika podobách vybavený vyspělým fotoaparátem.

Sosalinno – Honoree – solárně-termální odsolovač mořské vody s produkcí 5 litrů pitné vody denně. Zařízení má být levné na výrobu a kdykoli ho lze prý snadno rozebrat.

 

Targus ErgoFlip EcoSmart Mouse – Honoree – patentovaná myš ze zajímavou ergonomií nabízí prý jednoduchý přechod z ovládání levou rukou na pravou pouhým otočením horní části. Spotřeba myši má být velmi nízká, připojení zajišťuje Bluetooth Low Energy (BLE). ErgoFlip je z 85% vyroben z recyklovaného plastu (PCR) a je napuštěn antimikrobiální látkou zabraňující růstu mikroorganismů.

TCL 40 NXTpaper – Honoree – mobil s unikátním firemním displejem, který je v jednom z režimů podobný papíru. Má zaplnit mezeru mezi chytrými mobily a elektronickými čtečkami knih. Podívejte se na test jiné verze s obdobným displejem.

Vtouch WHSP Ring - Honoree - prsten určený pro hlasovou domluvu s UI (AI). K jeho aktivaci prý stačí do zařízení z blízkosti mluvit a prsten řeč rozpozná i díky senzorům vzdálenosti. A měl by to zvládat i v hlučném prostředí a rozpoznat prý dokáže i šepot.

 

Číst 489 krát Naposledy změněno pátek, 12 leden 2024 12:58