neděle 28 duben 2024
Text Size

Začíná veletrh CES 2024. Co zajímavého můžete očekávat a co už bylo oceněno jako NEJ

AKTUALIZOVÁNO: Největší, potažmo nejdůležitější světový veletrh spotřební elektroniky v tom nejširším smyslu slova startuje v úterý v americkém Las Vegas. Podívejte se na vybrané a oceněné zajímavosti, včetně například čirého skla vyrábějícího elektřinu nebo na televizor se 40.000 zónami podsvícení. Foto: archiv autora a CTA

 

AKTUALIZOVÁNO, 12. 1.. 2024: přidány Movano Health Evie Ring a Vtouch WHSP Ring.

 

Veletrh začíná 9. a končí 12. ledna 2024 a letos pořadatel, což je Consumer Technology Association, očekává přes 4.000 vystavovatelů ze 150 zemí světa. A také více než 1.200 „start-upů“, které najdete v části zvané „park Eureka“.

ČTĚTE TAKÉ:

 

Co můžeme očekávat?

Hyundai na CES 2024 přiváží plány na výrobu a práci s energií z vodíku a umělou inteligenci UI/AI.

LG Display předvede různá řešení rozměrných displejů pro automobily, které zcela pokrývají palubní desku. Využito je prý různých technologii, jako je P-OLED (flexibilní panel), ATO (Advanced Thin OLED – pokročilé a tenké OLED) a LTPS (Low-Temperature Polycrystalline Silicon), což mají být LCD.

 

LG Electronics na veletrhu představí průhlednou anténu pro automobily (jedna pro 5G, GNSS i Wi-Fi, další pro rozhlas, satelit, apod.), která je aplikována přímo na sklo (nebo prý do něj) a byla navržena společně s francouzským výrobcem Saint-Gobain Sekurit.

 

Výrobce také ukazuje průhledný televizor OLED do kterého se obraz a zvuk dostává bezdrátově, LG Signature OLED T.

Sharp uvede v rámci „Smart Living“ pečící troubu kombinující klasickou troubu, uhlíkový ohřívač pro grilování na dřevěném uhlí a mikrovlnnou troubu s invertorem, která má zkrátit dobu přípravy jídla až o 2/3. Novinkou Sharpu má být i tzv. čichový senzor s technologií inspirovanou metodou, jakou ke snímání pachů používají živé organismy a uveden má být i tenký, lehký a flexibilní modul solárních fotovoltaických článků nové generace (Space Solar Sheet).

 

Xing Mobility – Cell-to-Chassis (CTC) – tchajwanská společnost představí také architekturu Immersio CTP (Cell-to-Pack) s vyšší hustotou energie akumulátoru na jednotku, bateriový systém Immersio XM25 (ponorná chladicí sada) a také výsledky bezpečnostních testů při stavu nabití akumulátoru 100 %. V případě CTC pak návrh dovoluje přizpůsobení umístění baterií na základě specifických požadavků osobních i užitkových elektromobilů, což je částečně vidět na snímku.

Xing Mobility založili bývalí pracovníci společností Tesla a Panasonic v roce 2015. Jejím přínosem je také nový přístup k řízení teploty baterie. Namísto spoléhání se na tradiční vzduchové nebo kapalinové chladicí systémy, jsou akumulátorové články ponořeny do dielektrické kapaliny navržené pro optimální přenos tepla, čímž má být zajištěno rovnoměrné a rychlé chlazení a také zvýšena bezpečnost.

Další novinky najdete na Televizním webu (externí odkaz, nové okno).

 

Oceněné výrobky: „Honoree“ a „Best of Innovation“

Veletržní ocenění tradičně mají dvě úrovně: „Honoree“ (oceněný… výrobek) a vrcholové „Best of Innovation“ (Nejlepší z inovací). Produkt musí být poprvé ke koupi po 1. dubnu 2023 nebo se alespoň předpokládá, že bude na trhu k mání do 1. dubna 2024.

Vybrané výrobky z těch oceňovaných (celkově jsou jich desítky) jsou řazeny abecedně podle výrobce. Informace pocházejí z drtivé části z oficiálních zpráv zveřejněných na webových stránkách veletrhu CES 2024 (nové okno).

Pojďme na to…

Anker Solix Solarbank E1600, ocenění Honoree – systém kompatibilní s konektorem MC4 je zaměřen na maximalizaci energetického příjmu z fotovoltaiky snížením její vlastní spotřeby. Vnější povrch Solarbank je chráněn proti vodě a prachu, krytí IP65 (co to je).

BluOS 4.0 – Honoree – audio technologie pro distribuci zvuku do více pokojů (multi-room) dovolující hudbu spravovat a také streamovat na kompatibilní zařízení, včetně reprosoustav, a to třeba z mobilu nebo z počítače.

 

Bose QuietComfort Ultra Headphones (12.490 Kč) – Best of Innovation – mušle přes uši míří i do rušného prostředí, úroveň potlačení okolí lze nastavit. Více v samostatném článku.

Canon MS-500 ILC – Honoree – vysoce citlivý fotoaparát s výměnnými objektivy a palcovým snímačem (25,4 mm) SPAD (Single Photon Avalanche Diode) s rozlišením 3,2 mil. pixelů. Nabídnout prý má „…výjimečný výkon při slabém osvětlení a lze jej spárovat s řadou vysoce výkonných objektivů Canon“. Určen je pro bezpečnostní aplikace a vzdálené monitorování kritické infrastruktury.

 

Garmin Venu 3 (11.990 Kč) – Best of Innovation – „chytré“ hodinky s barevným displejem typu AMOLED, s více než 30vestavěnými sportovními aplikacemi a s udávanou až 14denní výdrží! Díky vestavěnému reproduktoru a mikrofonu je přes ně možné vést hovor nebo hovor přijmout. Má jít rovněž odpovídat na textové zprávy.

Graphene Square Cordless Transparent Graphene Cooker – Honoree – dobíjitelné varné zařízení založené tzv. středním záření typu IR. Materiál grafen (supertenká forma uhlíku strukturou podobná grafitu, více na Wikipedii, nové okno), jako takový, má prý ambici nahradit i klasické topné spirály s až o 30 % nižší spotřebou a možností používat pro vařiče akumulátory typu Li-ion.

 

Hisense 110UX – Honoree – obrazovka LCD (QLED) s podsvícením Mini LED a úhlopříčkou 279 cm (110") pracuje s více než 40.000 samostatně regulovatelnými zónami ve kterých lze nezávisle upravovat podsvícení. Maximální jas obrazovky dosahuje až 10.000 cd/m2 a výrobce se také chlubí velmi nízkou odrazivostí okolního světla (1,28 %) danou prý strukturou panelu a vrstvou odolnou proti odrazům; na tomto místě je vhodné připomenout, že tohle v minulosti nikdy řádně nefungovalo u žádného výrobce! Hisense předpokládá, že díky této obrazovce značně ovlivní část trhu s televizory.

 

HP Spectre Fold – Best of Innovation – kombinace tabletu, notebooku a stolního počítače. Složitelný displej typu OLED má úhlopříčku 17" (43 cm), klávesnice může být připevněna magneticky a lze ji také položit na spodní část displeje při jeho naklopení à la notebook. Pokud potřebujete více prostoru, lze ze Spectre Fold udělat stolní počítač se širokoúhlým displejem. Vše nejlépe osvětlí video na stránkách HP (externí odkaz, nové okno).

inQs SQPV Glass – Best of Innovation – prý první čiré sklo pro získávání energie na světě. Elektřinu má vyrábět nejen z běžného slunečního světla, ale i z takového, které bez dodatečných prostředků nevidíme. A má to zvládat i ve slabě osvětlených vnitřních prostorách nebo za zamračeného dne a prý dokonce z obou stran skla. Dokáže to díky, cituji, „…vrstvení nano materiálů, které přispívají k výrobě různých typů elektřiny ve struktuře vložené mezi dvě tabule vodivého skla“.

Jackery Solar Mars Bot – Honoree – energetické robotické vozítko určené ke skladování, schraňování a doplňování energie s autonomní navigací a sledováním slunce. Dokáže poskytnout energii mimo elektrickou síť nebo se, ve stavu nouze, připojit k zásobování domácnosti.

LG Signature OLED T – Honoree i Best of Innovation – průhledný televizor s obrazovkou typu OLED. Více na Televizním webu (nové okno).

Midbar AirFarm – Best of Innovation – nafukovací farma umožňující produkci potravin kdykoli a kdekoli. Má být robustní a přitom lehká. Vlhkost ze vzduchu přeměňuje na vodu v reálném čase, recirkuluje také vlhkost produkovanou plodinami a má prý fungovat i bez vodní infrastruktury. Udáváno je, že snižuje požadavky na vodu o 99 % ve srovnání s tradičním zemědělstvím a o 90 % v porovnání s konkurenty tzv. vertikálního zemědělství („způsob pěstování plodin ve svisle naskládaných vrstvách“více Wikipedie, nové okno). AirFarm nabízí flexibilitu v pěstování potravin v jakémkoli existujícím interiéru, včetně vesmíru.

 

Movano Health Evie Ring - Honoree - prsten zaměřený na zdravotní informace určený pro ženu, dívku, v prý každé fázi jejího života. Měřit má například srdeční tep, saturaci krve kyslíkem, fáze spánku, úrovně aktivity i menstruační cyklus. Jeho velikost by se měla, v rámci možností, umět přizpůsobit. Výrobce hovoří o výdrži 4 dny a dobití za hodinu. Na oficiální stránce k němu najdete šikovné video (externí odkaz, nové okno).

 

 

NAD M66 – Best of Innovation – předzesilovač s převodníkem DAC kombinovaný se streamováním muziky i v audio formátech v HD. Ovládání přes dotykový displej, určen je jako doplněk výkonového zesilovače NAD M23.

Pimax Crystal VR Headset with Glass Aspheric Lenses – Honoree – náhlavní souprava pro virtuální realitu se skleněnými asférickými čočkami. Panely typu LCD (QLED), podsvícení Mini LED s lokálním stmíváním, rozlišení 2.880 x 2.880 bodů na oko (přirozené, nepřeváděné a při 120Hz).

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 Mobile Platform Qualcomm AI Engine – Honoree – první mobilní platforma navržená s ohledem na umělou inteligenci UI/AI.

 

Rise Gardens The Rise Roma (799 USD, asi 20.000 Kč) – Honoree – domácí hydroponická zahrada určená k pěstování rostlin, jako jsou rajčata, lilky, okurky a dokonce prý i trpasličí stromy. Rozměry (švh) například 92 x 100,3 x 41,3 cm.

Samsung Galaxy Buds FE (1.990 Kč) – Honoree – už prodávaná sluchátka vybavená novým reproduktorem a vyspělým aktivním potlačením hluku (ANC).

Samsung Galaxy Watch6 (od 5.990 Kč) – Honoree – hodinky s účelným designem, zdravotním poradenstvím a vysokým výkonem.

Samsung Galaxy Z Fold5 (33.990 Kč) – Honoree – „složitelný“ mobil fungující v několika podobách vybavený vyspělým fotoaparátem.

Sosalinno – Honoree – solárně-termální odsolovač mořské vody s produkcí 5 litrů pitné vody denně. Zařízení má být levné na výrobu a kdykoli ho lze prý snadno rozebrat.

 

Targus ErgoFlip EcoSmart Mouse – Honoree – patentovaná myš ze zajímavou ergonomií nabízí prý jednoduchý přechod z ovládání levou rukou na pravou pouhým otočením horní části. Spotřeba myši má být velmi nízká, připojení zajišťuje Bluetooth Low Energy (BLE). ErgoFlip je z 85% vyroben z recyklovaného plastu (PCR) a je napuštěn antimikrobiální látkou zabraňující růstu mikroorganismů.

TCL 40 NXTpaper – Honoree – mobil s unikátním firemním displejem, který je v jednom z režimů podobný papíru. Má zaplnit mezeru mezi chytrými mobily a elektronickými čtečkami knih. Podívejte se na test jiné verze s obdobným displejem.

Vtouch WHSP Ring - Honoree - prsten určený pro hlasovou domluvu s UI (AI). K jeho aktivaci prý stačí do zařízení z blízkosti mluvit a prsten řeč rozpozná i díky senzorům vzdálenosti. A měl by to zvládat i v hlučném prostředí a rozpoznat prý dokáže i šepot.

 

Číst 445 krát Naposledy změněno pátek, 12 leden 2024 12:58

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.