sobota 27 duben 2024
Text Size

Prodeje tepelných čerpadel výrazně narostly. Nezapomeňte ale na další věci…

Během prvního pololetí 2023 podle Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) vzrostly, vzhledem ke stejnému období roku 2022, prodeje o 60 % a jen v roce 2022 se prodalo přes 60.000 tepelných čerpadel všech druhů. Teď už snad pochopil jejich výhody, a také výhody fotovoltaiky a hlavně klasických solárů, i naprostý ignorant! Foto: archiv autora a Netatmo

Energetická krize, která tady samozřejmě byla už před válkou na Ukrajině (nenechte se zmást politiky), boom urychlila a na tepelná čerpadla upozornila i ty, kteří nad nimi dlouho ohrnovali nos. A jak se u nás říká, „všechno špatné, je pro něco dobré“. Krize změnila návyky a řadu lidí donutila přemýšlet nad tím, jak topí, čím svítí a na co vlastně jede chladnička a kde (na) to vzít. I tohle zdůrazňuje zaslaná tisková zpráva společnosti Netatmo věnující se návazné elektronice a regulaci směřující k dalšímu šetření energií.

K TÉMATU:

Tři druhy tepelných čerpadel, ale..

Tepelná čerpadla výrazně nabírají na popularitě, což pro mě, který ho měl – stejně jako tradiční soláry – už před více než dvaceti lety, není nic nového a překvapivého (snad jen to, že to trvalo tak dlouho…). À propos myslete i na parafrázované rčení z „Básníků…“: „nejlevnější je ta energie, kterou nespotřebujete“, nebo nemusíte vyrobit, záleží na vás.

Tím pochopitelně narážím právě na soláry, solární kolektory, které se dnes často označují jako „termické“. Ty jsou jednoznačně nejlepším a nejvýhodnějším způsobem ohřevu teplé užitkové vody (TUV), podstatně lepším než fotovoltaika proti níž mají v současnosti jen jedinou nevýhodu – v pořizovací ceně jsou dražší. Bohužel stát tohle skoro úplně ignoruje a z valné většiny sází pouze na fotovoltaiku, které jsou uzpůsobeny i dotace. Za základní systém pro ohřev TUV dáte, řekněme, do 100.000 Kč, z čehož vám dotace pokryje polovinu, nebo také vše. Za účinnější a trvanlivější systém termický, dáte o sedmdesát, osmdesát tisíc víc a dotace je stejná…

Tepelná čerpadla jsou tří druhů: vzduch/vzduch a vzduch/voda fungující na principu získávání energie z venkovního vzduchu (do určité teploty) a následné předávání buď vzduchu nebo radiátorům či podlahovému vytápění. Třetí, nejdražší, ale také nejúčinnější je systém voda/voda (také země/voda) odebírající energii zemi. Tento druh bohužel u nás není příliš podporován stejně, jako zmiňované klasické soláry pro ohřev TUV.

 

Regulace tepelného čerpadla země/voda (voda/voda, zančka IVT, konkrétně vrt plus zemní kolektor) v roce 2001, kdy byl instalován. Dnes to sice můžete mít i v mobilu, ale principy jsou stále stejné a tohle je ona „vyšší dívčí…“ Zde vidíte systém se třemi bojlery, vytápění v místnostech bylo kombinované, tedy radiátory i podlahovým topením. Na regulaci toho bylo až, až… Povšimněte si aktuální teploty na solárních kolektorech, snímek byl pořízen v polovině listopadu 2005.

Máme čerpadlo, co pak…

Tepelná čerpadla, apod. jsou jedna věc, druhou je návazná automatizace, včetně řešení podporujících optimalizaci jejich výkonu a další šetření energií třeba při vytápění radiátory a následném větrání, atd. Právě jim se věnuje společnost Netatmo.

Inteligentní termostaty mohou přispět k optimalizaci řízení spotřeby energie pro tepelná čerpadla zejména typu vzduch/voda. Díky aplikaci Netatmo Energy si můžete jejich funkci přizpůsobit a umí prý například odhadnout i počátek topného období na základě tepelných vlastností domu a venkovní teploty. Vše lze navíc doplnit termostatickými hlavicemi (foto v úvodu), které dovolují ovládání teploty přímo na jednotlivých radiátorech.

Produkty Netatmo mají být kompatibilní se všemi klimatizacemi a tepelnými čerpadly vzduch/vzduch vybavenými infračerveným dálkovým ovladačem, který zobrazuje nastavení na obrazovce. Přímo si kompatibilitu můžete ověřit zde (externí odkaz, nové okno).

 

Soláry, dnes se často označují jako „termika“, jsou nejjednodušším a nejlepším způsobem jak přijít k teplé užitkové vodě (TUV). Tedy k tomu, co v domácnosti s přehledem spotřebuje nejvíce typicky elektrické energie.

Nejlepší řešení je kombinované

Řekněme si rovnou, že tak, jako je pro ohřev TUV s přehledem nejlepší klasický solární panel nevyrábějící žádnou energii, ale jednoduchým a skoro věčným oběhovým systémem ohřívající teplou vodu, tak je kombinace tepelné čerpadlo – fotovoltaika ideální pro zajištění tepla typicky v rodinném domě. Výroba plus spotřeba na jednom místě a dnes samozřejmě tolik chtěná nezávislost na elektrické rozvodné síti je to, kam míří celá řada domácností a je to jen správně.

Kdyby stát byl chytrý, jako že v řadě ohledů, včetně tohoto není, nebo se dokonce chová přihlouple, požadoval by, aby všichni ti, kteří chtějí fotovoltaickou elektrárnu na své střeše, na ní nejprve měli tzv. termický, solární ohřev vody. Nejlepší, pro vás nejvýhodnější energie je ta, kterou nemusíte vyrobit a tudíž zaplatit…

À propos systém na našem rodinném domě už v roce 2001 přes solární kolektory pomáhal vytápění v místnostech. Tedy pokud měl „natopeny“ bojlery pro TUV…

 

Číst 361 krát Naposledy změněno čtvrtek, 04 leden 2024 06:56

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.