Vytisknout tuto stránku

„Solární dron“ XSun SolarXOne má druhou generaci. A už i úspěšně absolvoval test

Francouzský start-up XSun, který vznikl díky akcelerátoru Dassault Systèmes 3Dexperience Lab, vyvinul druhou generaci svého autonomního solárního dronu. Foto: XSun

Po tříletém výzkumu a vývoji se dvacetičlennému týmu podařilo vytvořit stroj poháněný fotovoltaickými články a monitorovaný na dálku. Využít se dá v široké škále oborů od zemědělství, přes monitoring plynového potrubí až třeba po námořnictvo.

Jak vidíte z fotografie, jeho charakteristickým rysem jsou zdvojená křídla zvětšující plochu pro fotovoltaické články a zároveň vylepšující letové vlastnosti. Zároveň díky tomu mohlo být redukováno rozpětí křídel na 4,5 metru. 

Zástupci společnosti XSun už s dronem provedli úspěšný 12hodinový a plně autonomní let na vzdálenost více než 600 km, to vše za využití obnovitelné solární energie. 

Do startupového akcelerátor 3Dexperience Lab společnosti Dassault Systèmes se v průběhu posledních tří let přihlásilo více než 600 společností či projektů. Ke spolupráci bylo přizváno pouhých 25. Hlavním cílem akcelerátoru je podpora takových projektů, které jsou v souladu s cíli udržitelného rozvoje OSN (Sustainable Development Goals – SDGs).

 

Číst 1198 krát Naposledy změněno čtvrtek, 01 prosinec 2022 02:15