čtvrtek 28 březen 2024
Text Size

„Solární dron“ XSun SolarXOne má druhou generaci. A už i úspěšně absolvoval test

Francouzský start-up XSun, který vznikl díky akcelerátoru Dassault Systèmes 3Dexperience Lab, vyvinul druhou generaci svého autonomního solárního dronu. Foto: XSun

Po tříletém výzkumu a vývoji se dvacetičlennému týmu podařilo vytvořit stroj poháněný fotovoltaickými články a monitorovaný na dálku. Využít se dá v široké škále oborů od zemědělství, přes monitoring plynového potrubí až třeba po námořnictvo.

Jak vidíte z fotografie, jeho charakteristickým rysem jsou zdvojená křídla zvětšující plochu pro fotovoltaické články a zároveň vylepšující letové vlastnosti. Zároveň díky tomu mohlo být redukováno rozpětí křídel na 4,5 metru. 

Zástupci společnosti XSun už s dronem provedli úspěšný 12hodinový a plně autonomní let na vzdálenost více než 600 km, to vše za využití obnovitelné solární energie. 

Do startupového akcelerátor 3Dexperience Lab společnosti Dassault Systèmes se v průběhu posledních tří let přihlásilo více než 600 společností či projektů. Ke spolupráci bylo přizváno pouhých 25. Hlavním cílem akcelerátoru je podpora takových projektů, které jsou v souladu s cíli udržitelného rozvoje OSN (Sustainable Development Goals – SDGs).

 

Číst 1162 krát Naposledy změněno čtvrtek, 01 prosinec 2022 02:15

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.