Vytisknout tuto stránku

Ericsson prorokem: 10 nejžhavějších trendů pro rok 2014

Známý výrobce komunikační infrastruktury se rozhodl identifikovat nejdůležitější spotřebitelské trendy a dospěl mj. k tomu, že masivní nárůst používání aplikací pro chytré telefony změní celou společnost.

 

Průzkumem lidských hodnot, chováním, způsoby využívání produktů a služeb v rámci informačních a komunikačních technologií se Ericsson ConsumerLab zabývá více než 15 let. Ročně přitom osloví více než 100 000 jedinců z více než 40zemí planety. Pro rok 2014 dospěl k následujícímu:

 

1. Aplikace pro chytré telefony změní celou společnost. Navíc jsou nyní pro uživatele důležitější než to, jaký typ mobilu vlastně mají. Lidé masivně požadují aplikace pro všechna odvětví, přes nakupování, péči o rodinu a blízké až po komunikaci s úřady.

2. Lidské tělo se stává novým „heslem“ pro nejrůznější zařízení. Dokonce 52 % uživatelů chytrých telefonů deklaruje, že pro přístup na chytrá zařízení hodlá využívat biometrické údaje, typicky otisky. Plných 48 % z nich má dokonce zájem o snímání duhovky a celkem 74 % respondentů věří, že v roce 2014 budou biometrické mobily hlavním proudem.

3. Kvantifikace nás samotných – krevní tlak, puls, naše kroky, to jsou některé příklady toho, jak se stále více měříme pomocí mobilních zařízení. Celkem 40 % uživatelů má zájem, aby telefon monitoroval všechny jejich biologické a fyzické procesy a také pohyb. 

4. Pokrytí internetem předpokládáme všude a směřuje i do podzemních drah.

5. Chytré telefony pomáhají snižovat digitální propast, protože jsou dostupné prakticky každému. Celkem 51 % dotazovaných uvádí, že jejich telefon je nejdůležitější technologií a pro mnohé se vzhledem k internetu stává primárním zařízením. 

6. Výhoda být on-line, převažuje nad obavami, a to i přesto, že 56 % všech uživatelů internetu je znepokojeno ohledně míry ochrany jejich soukromí. Pouze 4 % z nich pak deklarují, že by internet v budoucnu používali méně. 

7. Video na povel. Přestože máme nyní podstatně širší výběr toho, co chceme sledovat, jsme stále více ovlivňováni ve své volbě našimi přáteli. Plných 38 % dotazovaných tvrdí, že sleduje videoklipy doporučené jejich kamarády.

8. Celkem 48 % spotřebitelů používá aplikace, které jim sledují spotřebu dat. Zatímco 41 % chce vědět, kolik dat měsíčně stahují a odesílají, 33 % se chce ujistit, že byla účtována správně. 

9. Nejrůznější čidla se stávají součástí našeho každodenního života a 60 % respondentů věří, že do roku 2016 budou k dispozici všude od zdravotnictví, přes veřejnou dopravu, auta, domovy i pracoviště. 

10. Spustit, zastavit a po chvíli pokračovat jinde. Spotřebitelé neustále mění svá zařízení a místa odkud sledují jeden obsah. Jde tudíž i možnost navázat.

 

Kompletní zprávu si můžete přečíst zde (angličtina, externí odkaz se otevírá do nového okna).

 

 

Číst 5297 krát Naposledy změněno neděle, 04 květen 2014 20:46