neděle 28 duben 2024
Text Size

Zastaralé myšlení? Anketa na téma boje proti pirátům to ukázala jasně…

Hospodářská komora uskutečnila mezi členy „Sekce kulturního a kreativního průmyslu“ průzkum na téma porušování autorských práv na internetu. Účastnilo se ho 23 respondentů z řad filmových producentů, distributorů, televizních vysílatelů, knižních nakladatelů či oborových asociací. Výsledky jsou sice předvídatelné, ale stejně zvláštní!

Do ankety se zapojili nositelé práv k filmům, seriálům, knihám či hudbě, kteří vykonávají autorská práva k jednotkám, desítkám, ale i tisícům či milionům děl. Podle zaslané tiskové zprávy je… „Jednoznačným závěrem šetření fakt, že všichni respondenti mají s nelegálním sdílením svých děl v on-line prostředí zkušenosti a snaží se jej potírat, nicméně současné možnosti ochrany autorských práv na internetu jsou neefektivní a neúměrně finančně a časově náročné.“

K TÉMATU: Digi svět v roce 2023? Mám pro vás rozcestník zveřejněných průzkumů

I tento průzkum „Sekce kulturního a kreativního průmyslu“ ukázal to, co vím už desítky let. Zastaralé myšlení, neschopnost vypořádat se s novým prostředím jinak, než represí, celkově vzato neschopnost přizpůsobit se novým podmínkám, což je podle mého znakem nízké přirozené inteligence u jedince, ale u korporace?

Tady navíc o inteligenci nejde, jde o peníze. A hodně peněz!

V rámci ankety, průzkumu, monitorované platformy.



Ve výsledku to vypadá tak, že tzv. nositelé autorských práv neznají nic jiného než represi a připomíná mi to obdobnou situaci, která tu kdysi byla se softwarem.

Kdysi jsem jedno vysoké nabízené místo v jedné organizaci, která se pirátských kopírováním softwaru zabývala odmítl hned poté, co mi bylo sděleno, že na „výchovu“ nedostanu ani korunu a vše je nutno řešit represí. Inu, kdysi jsem také odmítl podepsat vstup do „Strany“ a doteď jsem tudíž prostý inženýr…

Způsob realizace monitoringu a nahlašování chráněných děl.

 

U muziky, filmů a dalších věcí je to něco podobného.

Jak vysvětlíte člověku, který si nechá od architekta navrhnout plány domu a je tudíž jejich vlastníkem (samozřejmě po zaplacení služby), že když si je jde zkopírovat musí ze zákona tzv. nositelům práv zaplatit poplatek?

No nijak!

Ten člověk jsem byl kdysi já a má manželka a zaplatit jsme museli kopírovací službě poplatek, který šel mimo ni. Ostatně doma si formát A3 dnes také zkopíruje málokdo!

 

Počet chráněných děl, ke kterým společnosti vykonávají, hlídají, práva podle autorského zákona.



Z tohoto průzkumu mám pocit, že se vlastně za ty dvě desítky let nic nezměnilo. Posuďte sami…

  • „Bezmála 90 % respondentů uvedlo, že nelegální sdílení svých děl na internetu monitoruje a nahlašuje ke smazání, nejčastěji tuto činnost vykonává pověřený zaměstnanec (83 %) nebo externí společnost (39 %).“
  • „Mezi nejčastěji monitorované platformy patří platformy pro sdílení souborů (úložiště), na druhém místě se umístila služba YouTube a na třetím sociální síť Facebook.“
  • „Nositelé autorských práv vynakládají měsíčně statisíce až miliony korun na ochranu svých děl na úložištích, přičemž provozovatelé těchto služeb stále odmítají převzít díl své odpovědnosti a implementovat taková opatření, která znemožní jejich služby zneužívat právě pro pirátské sdílení chráněných děl. To nám rozhodně nepřipadá správné,“ říká Marie Fianová, předsedkyně Sekce kulturního a kreativního průmyslu HKČR.
Náklady vynaložené na monitoring chráněných děl.

 

Je zajímavé, že jsem v tiskové zprávě nenarazil na nic, co by nezavánělo represí, voláním po „přijetí odpovědnosti“, stěžováním na finanční náročnost boje s pirátstvím, atd., atd.

Tohle rozhodně nepřipadá správné mě!

À propos soudní cestu považují respondenti za nákladnou a zdlouhavou a navrhují „…vytvoření mimosoudního mechanismu, který by v krajním případě mohl stránky masivně porušující autorská práva i znepřístupnit“.

A proč to vlastně neudělat i bez takovéhoto mechanismu, jak jsme ostatně nedávno byli svědky u CZ.NIC? Proč se vlastně zabývat výchovou uživatelů, vysvětlováním a napravováním špatných zákonů?

Je to jistě moc zdlouhavé a také neefektivní.

Co takhle kuratelu?

 

Číst 332 krát Naposledy změněno čtvrtek, 28 prosinec 2023 20:32

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.