pondělí 29 duben 2024
Text Size

Twitter prý nikoho, až na novináře, nezajímá. Paráda, tak proč má 540 milionů… uživatelů?

Aby bylo jasno, „X“ není Twitter. „X“ je jen ubohý pokus pseudo geniálního miliardáře, který se snaží dokázat, že „on má přece vždycky pravdu“. Foto: archiv autora, zdroj dat v úvodu: České noviny

AKTUALIZOVÁNO, 3. 12. 2023: Podle dat společnosti NADA Research u lidí ve věku 45-54 let vede Facebook (81 %), následují Instagram (40 %), Pinterest (18 %) a čtvrtý je Twitter (16 %). Zdroj informace: tisková zpráva ke studii „Děti a nová média 2023“, Ressolution Group a Nielsen

 

Na Twitteru si dělám pár věcí. Před pozastavením digirevue.cz se počet sledujících utěšeně blížil tisícovce, dnes časopis sleduje doslova pár desítek lidí, což je samozřejmě mea culpa, protože jsem digirevue neměl pozastavovat, ale životní situace byla taková jaká byla, takže to sice možná nebylo rozumné, bylo to ale nutné.

ČTĚTE TAKÉ:

Když jsem do vyhledávače napsal „náhrada Twitteru“ objevil se mi Mastodon, Cohost, Instagram a Discord. Až na „instáč“, který samozřejmě náhradou není a ani být nemůže, pro mě zcela neznámé věci. Na druhou stranu je tu také, v trochu jiné oblasti, čínský Tik Tok a ruský Telegram a i když by se oba pokusy měly v Evropě zákonem zakázat, platí pro ně zlatá slova, že „svoboda je poznaná nutnost“ a hlavně: „moje svoboda končí tam, kde začíná ta tvá…“ Takže i když obě služby bytostně nesnáším, například na rozdíl od veřejnoprávní televize, budu se bít za to, aby mohli existovat. O tom samozřejmě svoboda je i když pochopitelně – a teď to napíši naprosto jasně – odsud až potud!

Mluvím o tom i proto, že jedna věc je sociální síť jako taková s jejím podivným přihlášením pro kohokoli, a jejími pravidly, a druhá příspěvky a chování uživatelů. Samozřejmě těch solidních, ať už se na to díváme jakkoli.

Otázka „je to médium, není to médium“ je podle mého zásadní. Dospěl jsme k tomu, že tady je nutné mít ověřený přístup a dát všem jasně najevo, kdo jste. A také že svoboda na internetu je stejná, jako v běžném životě, takže když si stoupnu na Hyde Park Corner…

Server Root napsal „Náhrada Twitteru Threads má za první den 30 miliónů uživatelů“, ale Root mluví i o „etickém hackování“, takže…

Nicméně Threads patří Facebooku, který slušným s solidním vychováním právě neproslul, ale lidé (nebo spíše –„lidé“) ho i přesto používají („chléb a hry“), takže kam vlastně jít? Kde je nějaká rozumná tzv. sociální síť a ne ukecaná žvanírna typu Facebook, která provalí vaše data prvnímu, kdo jí trochu zaplatí?

Přiznám se, že jsem na to ani po pár desítkách minut snažení nepřišel a možná je to podnět pro někoho šikovného, kdo má čas, nápad a příslušné schopnosti. Taková sociální síť se zaručeným přihlašováním, samozřejmě včetně dětí, která by byla navíc nabídnuta i médiím veřejné služby a např. i školám, by podle mého mohla trhu pomoci. Zejména pokud by se dalo ostatním jasně najevo (a na úrovni EU), že oni musí své uživatele identifikovat také a přejít na ověřené přihlašování!

Bohužel v tomto světě se solidní věci moc nenosí a svoboda slova se čím dál častěji skrývá za masku. Někdy doslovnou, jindy vymyšlenou třeba nějakým účtem. A také za marketingem, který zdůrazňuje tzv. dezinformace i když ty se tímto z části pořeší také, navíc nejsou tak zásadní jak se nám snaží marketing namluvit. (Stačí zdravý selský rozum…)

Twitter byl svým jasným omezením věc, které „chtěla pomáhat řešit“ a ne prudit a plkat pro ty, kdo nemají ani kamaráda, ani dobrého známého a shánějí jen… (dosaďte si).

Takže opravdu nevím kam jít, ale naprosto souhlasím s tím, že končí jedna internetová éra. Ale jak zpětně vidíme, ta skončila už v okamžiku, kdy Twitter koupil/zlikvidoval Musk.

 

Číst 389 krát Naposledy změněno neděle, 03 prosinec 2023 11:39

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.