pátek 29 březen 2024
Text Size

Přenosná lampa Varta Work Flex Stadium Light (test) je hodně vychytaná a vysoce mobilní

Lehké (440 g) a skladné přenosné pracovní světlo míří nejen do domácností, ale také na profesionály, kteří ocení poměrně výkonný a snadno regulovatelný světelný zdroj, který může být kdykoli po ruce. Mimochodem neměla by chybět ani na chalupě ani v žádném obytném voze a výborně se hodí i do stanu! Foto: Varta

Hodnocení: 95 %  

  • pro: skvělá výdrž, délka svícení/světelný výkon/hmotnost, parádní koncepce, kvalitní zpracování i použité materiály, nadstandardní záruka, výtečná opěrka, ale…
  • proti: …s nezakrytými profily (včetně trubkového), které se budou velmi špatně čistit, konektor microUSB

Můžete očekávat: Kvalitní, dlouho svítící a všestranně nastavitelné světlo za určitě odpovídající cenu 1.099 Kč. Má několik stupňů výkonu a je slušně odolné proti povětrnostním vlivům i vlastní neopatrnosti. Výborné je i zpracování a až na jednu drobnost je také skvěle vymyšlené! Potěší vás i délka svícení v kombinaci se světelným výkonem, který je i na nejnižší stupeň nastaven s rozumem a citlivostí někoho, kdo ví, co dělá a má praxi!

Opěrka je naklopitelná ve sto osmdesáti stupních. Lampa se za ni dá i zavěsit.

 

Jak vidíte z fotografií, návrh je dosti nezvyklý, světelný výkon je udáván na až 1.450 lumenů, což je o něco víc než klasická sto wattová žárovka, a maximální dosah má být – na plný výkon – 45 metrů, což v praxi tak nějak odpovídá (pak je to 30 a 15 m). Uvnitř lampy jsou diody typu LED COB, což je, podle obchodu ledshopik.cz (externí odkaz, nové okno), systém LED „zalitých do vrstvy luminoforu díky čemuž svítí celoplošně stejnou intenzitou, nikoli jednotlivými diodami“. V tomto konkrétním případě je „světelná celistvost“ skutečně znát.

V lampě najdete také akumulátor Li-Ion (dva články) jehož dobíjení obstará kabel s konektorem microUSB, který dostanete v ceně. Pak stačí jen napojit běžný zdroj (1-2,4 A) od mobilu a je to. Podle výrobce, by to ale mělo jít i přes powerbanku a to si také ověříme. Po posledním testu mi ostatně Varta darovala skutečně výbornou Varta Power Bank Fast Energy 15000, takže to bude i stylové!

O stavu akumulátoru informuje dvoubarevná dioda, a to blikáním nebo prostým svícením. Například modrá bliká při dobíjení (a při vybití tuším na 50 %), červená když je akumulátor skoro vybit. Signalizace je udělána výborně, ale v tomto konkrétním případě není příliš důležitá. Až její závěr…

Stojánek lze naklopit v sedmi dobře fixovaných polohách, tedy pokud počítáme ty krajní, a systém fixace skýtá naději na to, že vydrží. Díky opěrce, která v klidovém stavu zcela zapadne (profil je pak asi 40 mm hluboký) lze svítilnu také snadno zavěsit.

Neméně důležitá je i odolnost vůči prachu a vodě a dostatečné krytí je v rámci standardu IP54 (odolnost proti pokropení) plus odolnost vůči pádu až ze 2 m. Záruka je 3 roky, což je vynikající a tak by to u kvalitních výrobků mělo vypadat!

Video na Youtube (externí odkaz, nové okno...

Nahoře vidíte tlačítko zapnutí, vypnutí a regulace intenzity světla, vlevo od něj záslepka konektoru microUSB pro nabíjení. Povšimněte si, otevřeného profilu opěrky, který se bude nepochybně snadno špinit a velmi špatně čistit.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, zpracování: To první nápadité, neobvyklé, ale vysoce funkční, zpracování vynikající. Opěrka má přesně definované polohy a věřím, že budou držet řadu let, protože se nastavení (a přechod z jedné do druhé), zdá být dosti bytelné. Opěrka má ale otevřený profilu (včetně trubkové části), takže se bude dosti snadno špinit a velmi špatně čistit.
  • Ovládání prakticky žádné. Jedno tlačítko obstará zapnutí/vypnutí a následně postupným stlačováním i regulaci intenzity světla (celkově tři stupně – výkon v tabulce).
V ceně dostanete kabel (USB-microUSB) a stručný skládací papírový návod, který jde stáhnout i v PDF.

 

  • Nabíjení: dobíječka není v ceně, dostanete jen kabel s delším konektorem microUSB; je nutností – rozhraní je kvůli ochraně utopené. Mobilová dobíječka Sencor SCH660 (přes standardní konektor USB) lampu naplnila za asi 3,5 hodiny, udávány jsou méně než čtyři, v příručce pak šest. Dobíjení je podle výrobce možné i přes autozapalovač a powerbanku, V druhém případě byla s úspěchem vyzkoušena vynikající Varta Power Bank Fast Energy 15000 (test zde).
  • Výdrž na zabudovaný akumulátor byla v případě plného výkonu asi 2,8 hod., v případě středního výkonu asi 5,5 hodiny. Čas na minimální výkon byl kolem 14 hod. 10 min. (dvě měření a průměr). Zkoušení vždy probíhalo z fáze úplného dobití (zhasnutí kontroly) až do samovolného vypnutí lampy. Zabudovaná baterie je typu Li-Ion a tudíž prakticky bez paměťového efektu.
Kvalitní materiály i zpracování jsou na zřetelně vidět.

 

Jaká je? Pomalu bezchybná!

Design je výborný a skoro bez vady až na špinící se profily opěrky. Plastová zadní strana (celkově vzato polykarbonát, ABS, atd.) se sice po stole posouvá, ale přední je protiskluzová, což je jen dobře. Tady se ale bavíme i o venkovním provedení i když krytí IP54 (částečná ochrana proti prachu a proti vodě – pokropení) nedovoluje operace za silnějšího deště či ve vysloveně prašném prostředí. Na zamýšlené použití je ale určitě odpovídající.

V ceně dostanete asi metrový kabel, což bohatě postačuje, protože mobilovou dobíječku přes USB má doma značná většina z nás. K dobití ale pochopitelně můžete využít i jiné zařízení, jako počítač, DAB rádio, atd., atd.

Příjemné je rovněž, že se Work Flex Stadium Light nikterak nehřeje ani po mnohahodinovém provozu, zahřátí plastového krytu LED bylo jen mírné.

Doba tak říkajíc přechodová pak sebou bohužel nese použití konektoru microUSB, což je asi nejpitomější rozhraní v blízkém vesmíru a přilehlém okolí. Symetrické USB-C by pochopitelně bylo lepší.

Takže snad příští verze?

 

Rodina Varta Work Flex obsahuje řadu modelů pro různé účely.

 

Tabulka vlastností

 

Číst 1228 krát Naposledy změněno čtvrtek, 01 červenec 2021 15:21

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.