čtvrtek 28 březen 2024
Text Size

Ruční svítilna Varta Indestructible F30 Pro (test) je výkonná a nejspíše i nerozbitná (možná buchar…)

Vysoký světelný tok 650 lumenů, dosvit udávaný na skoro tři sta metrů a hlavně stupeň krytí IP67 spojený se značnou robustností a odolností nejen proti pádu. A k tomu navíc ono slovo – „indestructible“, tedy „nezničitelná“. Pojďme se podívat, jak vypadá v praxi. Foto: autor a Varta

Hodnocení: 95 %  

  • pro: vysoký světelný tok, výborná výdrž i na nejvyšší stupeň (1), záruka 7 let (!), bytelná a v ruce nepřehlédnutelná (nemusíte se hlídat – klidně i na obranu), kvalitní kovové tělo s gumovými konci plus výtečné krytí (IP67)
  • proti: hodilo by se seřízení kužele světla, možná i nějaký úchyt na poutko či spíše karabinku

Můžete očekávat: velmi robustní baterku za 880 Kč, která vedle velmi intenzivního nejvyššího světelného režimu má i podstatně úspornější základní mód. Nenabízí nic kolem a prostě svítí. Odolnost je na hodně vysoké úrovni, přední i zadní část chrání vysoká a kvalitní guma. Jako zdroj energie slouží šest tužkových baterií, s výhodou můžete použít i dobíjecí.

Hliníkové tělo, hodně gumy a jediné tlačítko ovládání (zapnutí/vypnutí a přepnutí režimů) je zezadu.

 

Tahle příruční svítilna představuje kombinaci vysokého světelného výkonu, pouze základních režimů (ovladatelnost za každé situace) a velmi vysoké odolnosti a robustnosti. Jestliže hledáte něco, co vám bude dělat stroboskop, vysílat SOS a další „hovadinky“ (pro běžné použití nepochybně), dál ani nečtěte. Na tohle si F30 Pro nehraje a vlastně si nehraje na vůbec nic.

Prostě svítí!

A dlouho…

Baterka je nabízena ve třech verzích. Pod testovaným půl kilovým modelem je o více než polovinu lehčí F20 Pro se světelným tokem 350 lm a konečně F10 Pro se 165 g a 300 lumeny. Všechny jsou stejně bytelné a mj. také testované na pád z 9metrů. Co tudíž přežije „půl kilovka“, měly by zvládnout i ostatní. A protože jsou navíc zcela stejné i koncepce a já dostal na výběr, na test jsem si vybral tu nejtěžší.

Zadní část s gumou je šroubovací, uvnitř je pouzdro s tužkovými bateriemi, orientace je dobře naznačena. Tělo je na povrchu eloxované, uvnitř je vidět čistý hliník.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design a zpracování: návrh ryze účelový s odolným kruhovým průřezem těla baterky, bez ozdůbek či módních výstřelků. Přední a zadní část s bytelnou gumou, krycí sklo žárovky LED odolné proti nárazu. Použitý materiál kvalitní (guma, eloxovaný hliník), zpracování odpovídající ceně a materiálu.
  • Ovládání: jediné přepínací tlačítko (stlačení) umístěné v zadní gumě ve směru zezadu. Zajistí dva intenzitou světla velmi výrazně odlišené režimy, třetí polohou je vypnutí. Přepínání snadné, nejspíše s ním ale budou mít potíže malé děti, což je asi záměr. Žádné další funkce a režimy tu nejsou.
  • Nabíjení a výdrž: nemá akumulátor, ale běžné tužkové baterie. Dobíjecí využít lze, testováno ostatně bylo s Varta Recharge Accu Power 2600 mAh (NiMH – nikl-metal hydrid) a s dodanými alkalickými Varta Longlife Power, které jsou v ceně (podrobněji níže). Dobíjet musíte mimo baterku, využit byl k tomu Varta LCD UltraFast Charger+ (test) a pár hodin to zabere (záleží na bateriích a také dobíječce).
  • Udávaná životnost LED: zabudována jediná (na rozdíl od svítilen Varta Multi LED), typ LED nezjištěn, životnost žárovky neudána. Nicméně záruka je 7 let!
Gumový kryt na čelní straně baterky působí hodně bytelně. Je nějakých osm milimetrů vysoký (nad krycím sklem LED).

 

Trochu více o testování výdrže

Zkouška proběhla jen na maximální intenzitu světla (stupeň 1) a dobíjecí baterie Varta Recharge Accu Power 2600 mAh (NiMH – nikl-metal hydrid). Baterka mě opět hodně překvapila nejen dobou provozu, ale i svým chováním. Je asi zřejmé, že by alkalické baterie daly všemu trochu odlišný průběh, ale kdo by je pořád kupoval. Podle mého je daleko lepší (i při velmi mírně zhoršených vlastnostech) pořídit si kvalitní dobíjecí baterie, tedy pokud jste schopni takto vůbec fungovat; v mém okolí, po pravdě, nic moc, takže alkalické…

A výsledek?

Svícení za plného výkonu po dobu zhruba 8hodin, následně samovolný pokles intenzity po dobu asi 30minut (někam mezi stupeň 1 a 2 svítilny) a pak, opět po cca 30minutách, další samovolný pokles asi na stupeň 2. Následně takto F30 svítila řadu hodin a postupně si sama snižovala intenzitu až se za nějakých 12, 13 hodin zcela vypnula.

Takto inteligentní chování se nutně musí zamlouvat každému! Říká nám: „Svítím, svítím, snažím se. Dávám vám, co to jde a snažím se také, abych vám co nejdéle vydržela alespoň nějak svítit...“

Varta nabízí celou řadu klasických příručních svítilen. V řadě „nezničitelných“ jde například i o tábornické závěsné světlo a kupodivu i lampičku ke klíčům Indestructible Key Chain Light, která vypadá podobě jako ta testovaná. Dlouhá je 83 mm a váží 30 gramů a pohání ji jediná mikrotužka (AAA).

 

Nezničitelná? Při běžném používání (a pádech…) nejspíše ano

F30 Pro, a další modely řady Varta Indestructible jsou určeny pro ty, kteří potřebují hodně odolnou svítilnu (krytí IP67 plus IK08 – IEC 62262) s pouze základními funkcemi bez dalších režimů a doplňkových operací.

Mlátit do ní kladivem pochopitelně nemá smysl, přejet ji autem, to už by se stát mohlo (náhodou pochopitelně…) a v tvrdé půdě u mě doma jsem to vyzkoušel stejně, jako běžné vyklouznutí z ruky na dlažbu nebo tvrdý přírodní povrch. Z devíti metrů jsem ji ale nepouštěl a šlo o pouze běžné vypadnutí z ruky či pád ze stolu. Vyzkoušel jsem i pád na dlažbu přímo na přední stranu svítilny. Tady je kryta přesahem oné bytelné gumy, takže vám nejspíše i poskočí. Někdy se jen stalo (dlažba), že se samovolně po kontaktu s podlahou zapnula.

A ještě drobnost ohledně baterií. Primárně je svítilna určena pro alkalické, jak ale vidíte, bez problémů se dají použít i plně nabité NiMH /s důrazem na slovo „plně“), u mě konkrétně Varta Recharge Accu Power. A svítí dostatečně, takže například nebyl problém dosvítit do korun hodně vysokých stromů (bydlím mezi nimi). Doporučuji ale opatrnost s domácími zvířaty. Můj pes netuše nic zlého se směle sunul k ostrému středu světelného kužele. Oslnění je tu poměrně značné a pokud se do něj zblízka přímo podíváte, lehce se může stát, že na pár sekund uvidíte hodně málo (vyzkoušel jsem to). Mimochodem při zapnutí se na plně dobitých bateriích snad pokaždé stalo, že při prvním stlačení baterka nejprve na kraťounký okamžik naběhla do silnějšího světla a pak se teprve ustálila na běžné hladině nejvyššího stupně. Jak bylo naznačeno, ten je plně závislý na kvalitě baterií a ne zcela dobité svítily slabě hned po zastrčení. Je tudíž třeba primárně zajistit slušný zdroj energie.

Jinak F30 Pro dělá to, co má, a dělá to dobře a spolehlivě. Možná by se ještě hodila regulace světelného kuželu (zaostření) od čehož možná výrobce ustoupil kvůli krytí, resp. odolnosti baterky.

Pokud jde o plně konkurenční model, žádný jsem nenašel. Máme tu svítilny podstatně výkonnější, jako Wuben C3 (899 Kč), ale vlastnosti se porovnat nedají nebo jsou méně odolné či méně svítí. Nabídka je ale hodně široká a je to jen o tom, co chcete.

Kompletní dodávka a hodně tvrďácké provedení. Gumy na obou koncích opravdu nemají chybu, na přední straně je výrazný přesah.

 

Tabulka vlastností

Číst 2185 krát Naposledy změněno čtvrtek, 01 prosinec 2022 02:09

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.