čtvrtek 28 březen 2024
Text Size

Tyčový vysavač Samsung Jet 70 Easy VS15T7033R4 (test) klidně nahradí ten klasický

Tyčových vysavačů je na trhu celá řada a hned v několika variantách. Tento má akumulátor, filtr HEPA, dvě podoby (2v1) a může nahradit i klasický vysavač. Někoho ale možná už na začátku odradí futuristické tvary nebo absence klasického širokého kartáče. Byla by to škoda! Foto: autor a Samsung

Hodnocení: 90 %  

  • pro: skvěle navržený a všestranně natočitelný kloub, parádní ovladatelnost a značná operativnost, může nahradit i klasický vysavač (ne když máte všude vysoké koberce), výtečné a často také upravitelné příslušenství (dvě podoby), snadné složení a rozložení, překvapivě vysoký výkon s výbornou regulací, ale…
  • proti: …po zapnutí nezachovává poslední nastavený režim (vždy jede na střední), vyčerpání akumulátoru bez výraznějšího upozornění (pouze LED), chybí obyčejný široký kartáč

Můžete očekávat: bezsáčkový akumulátorový vysavač za 11.900 Kč futuristických tvarů a celkově bohatého příslušenství, které se jednoduše nasazuje a také jednoduše upravuje. Vše zvládne i malé dítě a verze vysavače bez tyče poslouží třeba i pro vyluxování vašeho vozu. Jet je sice akumulátorový, ale v drtivé většině případů myslím, že dokáže nahradit klasický šňůrový vysavač. Pokud nemáte všude po domácnosti vysoké a husté koberce.

Rotující část (válec) kartáče Turbo Action Brush je určen pro zachycení jemného prachu v kobercích a na tvrdých podlahách. Celý válec z hlavice vyjmete velmi jednoduše (jakmile na to přijdete…).

 

Vysavač je koncipován jako 2v1 (ruční, resp. s pevnou dlouhou tyčí), a to v základu pro suché vysávání, které lze rozšířit i o mokré dokoupením příslušenství (nebylo k dispozici). Vědět byste měli i to, že se nedá postavit, ale jde opřít (viz foto na konci článku), dá se také jako celek zasunout do nabíjecí jednotky, kterou můžete připevnit na zeď a která pak poslouží i jako držák. Přímo na ni pak lze také nasadit zbývající v základu dodávané příslušenství, jehož snímek vidíte u konce článku.

Bezsáčkový akumulátorový vysavač je snadno rozebíratelný a do zkrácené podoby ho předěláte během okamžiku. Velkou výhodou je také excelentní ovladatelnost a schopnost vyluxovat i pod nábytkem, což pochopitelně záleží na jeho výšce od podlahy. Základní hlavice s rotačním kartáčem, což je ve skutečnosti měkká tkaná látka (podle výrobce antistatická a se stříbrem), je vysoká asi 65 mm a na té záleží nejvíce. Ostatní příslušenství, teleskopická štěrbinová hubice a širší hubice se zatažitelným kartáčem, je pouze doplňkové. Škoda, že v balení chybí klasický nízký a široký kartáč, který by dovolil zajet i pod nižší pohovku či skříňku a v němž by se vůbec nic netočilo.

Mimochodem na prachovém kartáči na čalounění apod. jsou výborné měkké štětinky (uvidíme, jak dlouho vydrží), které – jak bylo řečeno – lehce zatáhnete a vytvoříte tvrdou hubici.

 

Dvě základní podoby tyčového vysavače: dlouhá (trubice je pevná, tj. má jednu délku) a krátká po odmontování tyče. Výměna příslušenství je příjemně snadná, přijít musíte jen na systém při vysypávání nečistot.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design a zpracování: návrh promyšlený, bezsáčkový, motor invertorový. Design futuristický, moderní, materiály velmi kvalitní stejně, jako zpracování. Odpadní nádoba průhledná a omyvatelná (lze ji zaměnit kvůli automatickému vysypávání – nutno dokoupit). Omyvatelný mikrofiltr, kartáče a textilie na rotační hlavici dobře čistitelné, rotační hlavice snadno vyjmutelná. Vysavač pracuje se systémem tzv. multicyklónové filtrace, účinnost udávána na 99,999 %.
Omyvatelný filtr plus část s motorem a „cyklonou“.

 

  • Funkce a možnosti: výkon subjektivně vzato hodně vysoký, regulace ve třech stupních, po zapnutí standardně nastaven střední. Na základní lehce vysajete tvrdou podlahu nebo nízký koberec. Nejvyšší stupeň se uplatní typicky u hustého a vyššího koberce a není problém na něj operativně přepnout. Naplněnost odpadní nádoby je výborně vidět, její čistění je bezproblémové. Na zemi, ale nejspíše vždy něco skončí. Testováno pouze suché vysávání, režim Wet (mokré vysávání) se prý uplatní až po automatické identifikaci zasunutí doplňkového příslušenství. Poté má být k režim dispozici i pro přepnutí.
Ovládání obstarávají tři tlačítka: zapnuto/vypnuto a „+“ a „-“. Těmi regulujete výkon ve třech stupních. Wet (mokré vysávání) vyžaduje doplňkovou hlavici (za příplatek).

 

  • Ovládání: vysloveně snadné a operativní. Tři výkonnostní stupně regulovatelné  „+“ a „-“. Práce s příslušenstvím velice jednoduchá, oddělení příruční jednotky a výměna hubic taktéž. U jedné lze nástavec prodloužit vysunutím části hubice (teleskopická), u druhé lze štětinky zatáhnout a získat tak širší a tvrdší hubici. Rotační „kartáč“ zvaný Turbo Action Brush se z hlavice velmi snadno vyjme. Manévrování s vysavačem po místnosti, nebo i ve výšce u stropu, excelentní.
  • Kvalita vysávání: zvládne nečistoty i prakticky zcela u stěny, resp. případně u lišty roubící místnost třeba s plovoucí podlahou. Peršan zcela bez problémů i na základní výkon. Poměrně vysoký a hustě tkaný koberec (solitérní) musel být někdy vysáván na nejvyšší výkon. Kvalita vysávání v mé konkrétní domácnosti výborná, výkon na nejvyšší stupeň až překvapivý.
Dobíjet můžete buď kompletní vysavač tak, že ho i s akumulátorem zasunete do základy (vlevo) nebo do ní zastrčíte jen samotný akumulátor. Z vysavače ho vytáhnete snadno.

 

  • Nabíjení a výdrž: dobíjení v externí jednotce buď jako celek nebo jen jako akumulátor po jeho vytažení. Čas asi 1 hod. 40 min., signalizace dobíjení výtečná (tři postupně nabíhající LED, byť v modré barvě). Stav akumulátoru při vysávání pak můžete sledovat právě na nich, LED mají stejnou barvu. Na nejnižší výkon zvládl nějakých 60 metrů čtverečních podlahové plochy (pokud jde takto podlaha vysávat), čas těsně pod 40 min. (37, 38). Podrobněji níže.
Dodávané příslušenství je chytře navržené. Klasickou úzkou hubici si lehce prodloužíte, z kartáče se štětinami lehce uděláte hubici bez nich. Záměna za základní dlouhou tyč je dílem okamžiku.

 

Testy provozní doby

Pro jistotu jsem je udělal pro všechny tři režimy. Na minimální výkon si vysavač užijete necelých 40 minut, což je udávaná doba (vždy tak 37, 39, více ne). Jinak řečeno, dostačí pro zhruba 60 metrů čtverečních či lehce méně, což byl případ mého kombinovaného vysávání; většinou plovoucí podlaha a dlažba, dva solitérní nízké koberce plus jeden vyšší a hustý. Pokud jsem nastavil minimální výkon a jen tu a tam na okamžik přepnul na výkon střední či maximální dostával jsem se na čas kolem 35 min. Vzhledem k době dobití akumulátoru kolem 100 min. je to myslím slušné nemluvě o tom, že kvůli hmotnosti a ovladatelnosti vysavače pochopitelně nemůže být kapacita nijak vysoká.

Na střední výkon označený jako MID jel Jet 70 asi 19 minut. Vysávalo se čalounění v autě (sedačky plus podlaha).

Při nastavení výkonu maximálního si moc neužijete. Samsung opět při vysávání čalounění v kufru auta (plus sedačky) běžel necelých 7 min. (6 min. 40 s).

Tak, jak je signalizace dobíjení výtečná, což je poslední dobou skoro přírodní úkaz (až na modrou barvu LED), tak je naopak škoda nulového dodatečného upozornění na vyčerpání (vyčerpávání) stavu akumulátoru. Tady měla být alespoň poslední třetina, či pětina, ohlášena podstatně výrazněji. Tedy například zvukově.

 

Na snímku vidíte další dvě místa, kde najdete prach. Vlevo vyústění z tyčové části vysavače, vpravo část s filtrem v odpadní nádobě. Při jejím vysypávání se asi vždy něco dostane na podlahu…

 

Vysoký výkon i chytře navržené příslušenství

Tohle není levný tyčový vysavač za pár korun. Vysypaná strouhánka, mouka nebo třeba vločky mu nedělaly problém stejně, jako vysátí malých ohořelých kousků (či trochy popela) kolem krbových kamen nebo trocha vylité vody; samozřejmě k vysávání popela z kamen určen není. Největší problémy kupodivu vysavači dělaly malé fazole, ale zkoušení probíhalo s rotačním kartáčem a na tohle není právě vhodný (některé fazole trochu poletovaly po místnosti…). I tady se ukazovalo, že hodně chybí klasická hubice, jak ji známe z obyčejných starých vysavačů a stačila by třeba naprostá klasika na tvrdé podlahy a nízké koberce (vzpomínáte? – zatahovací štětiny…). Hodilo by se ale i LED osvícení vysávaného prostoru.

Samozřejmě se v tomto okamžiku bavíme o dlažbě nebo nějaké tvrdé podlaze, potíže by asi nejspíše nebyly ani s linem či třeba s korkem.

S vysavačem se výborně operuje jak na zemi, tak u stropu a lehce ho udržíte v ruce i když ti slabší si možná budou muset pomoci druhou rukou. Dobře s ním také zajíždí do méně přístupných míst, podmínkou je jen určitá výška od podlahy kvůli dodanému rotačnímu kartáči i když ho můžete nahradit jiným.

Z mého pohledu je také velkou výhodou koncepce s motorem hned u rukojeti a rozhodně se mi osvědčila. Hmotnost je ideální a jak bylo řečeno, ovladatelnost skvělá!

Jet 70 v každém případě příjemně překvapil a za danou dosti vysokou cenu toho určitě zvládá hodně. Při vysypávání nečistot sice nejspíše vždy něco skončí na podlaze (je tu několik „záhybů“, jak můžete vidět na snímcích), ale to lehce vysajete. Pokud by to nestačilo, mezi příslušenstvím je prý i jiná nádoba za které lze nečistoty dostat automaticky po zasunutí do tzv. Clean Station.

Kompletní v základu dodávané příslušenství.

 

Tabulka vlastností

 

Veškeré dokoupitelné příslušenství, včetně vysýpací stanice. Povšimněte si, že tu není klasický jednoduchý široký kartáč se štětinami (nerotační).

 

Vysavač nestojí, ale dá se zavěsit nebo takto opřít. Na zadní straně akumulátoru jsou ostatně gumy, které to podporují.

 

Číst 1825 krát Naposledy změněno neděle, 14 listopad 2021 11:11

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.