čtvrtek 28 březen 2024
Text Size

LED světlo Philips Hue Play Gradient Lightstrip (test): chcete si za monitorem udělat krásno?

Společnost Signify, výrobce osvětlení se značkou Philips, přišla s celou řadou „pásků“ určených pro osvětlení pozadí televizoru a monitoru. Já jsem dostal zapůjčenu verzi pro úhlopříčky 24 až 27 palců a v podstatě jde o jakousi silikonovou hadici s vnitřním osvětlením. „Ambilight“ se jí pochopitelně říkat nesmí. To má propachtováno TP Vision. Foto: autor a Signify

Hodnocení: 90 %  

  • pro: všestranně barevně nastavitelný, bohatě ovladatelný přes aplikaci Philips Hue, včetně chování po výpadku proudu, sofistikované upevnění na zadní stranu monitoru (přes lepení od 3M), příjemná silikonová konstrukce, kterou můžete snadno zahnout (část kruhu, nikoli ostrý úhel!)
  • proti: na světle chybí minimálně síťový vypínač

Můžete očekávat: skvělé osvětlení pozadí vašeho monitoru (nebo malého televizoru), které je bohatě nastavitelné přes aplikaci, nebo prostě svítí s nastavenými parametry. „LED hadice“, což je příhodnější označení, má solidní zpracování a použitý materiál (silikon) je výtečný. Možná se jen připravte na trochu komplikovanější zprovoznění (možná… – u mě tomu tak bylo), ale rozhodně se vám práce vyplatí! Výsledek může být někdy vysloveně úžasný!

I skoro takto si můžete LED „pásek“, spíše „hadici“, nastavit. Aplikace vám dává možnost tří bodů a mezi nimi různé barvy. Ostatně jmenuje se Gradient Lightstrip…

 

Po dlouhých letech jsem dostal zapůjčeno něco ze systému Philips Hue. Produkty mezitím převzala společnost Signify, ovládací aplikace se zcela změnila i když ta původní u mě doma a s mými Wi-Fi světly (ty přežily i obří proudový náraz, který jinak odneslo veškeré osvětlení), stále pracuje a je v pohodě. Novinka s nesmyslně složitým jménem „Philips Hue Play Gradient Lightstrip“ je určena pro monitory s úhlopříčkou 24 až 27 palců (jsou verze i pro jiné velikosti) a vedle nich výrobce nabízí i osvětlení zadní části televizoru, což potěší ty, kteří ho milují, ale TV s Philips Ambilight nemají.

Jak vidíte, variant je celá řada a to to ještě nebudu komplikovat možným zakoupením verze „Philips Hue Play Gradient Lightstrip Starter Kit“ : ), protože ta zapůjčená je určena už do systému Philips Hue, který máte doma a který má tzv. nový bridge, můstek. Ten zprostředkuje komunikaci mezi systémem ZigBee (LED žárovky, pásky, atd.) a vaším domácím směrovačem, routerem Wi-Fi, na který se napojuje kabelem.

ČTĚTE TAKÉ:

Nicméně kdeže jsou doby, kdy bylo vše zprovoznitelné v cuku letu a se systémem nic nedělalo ani to, že jste chvíli měli bridge zapnutý, nebo naopak vypnutý a LED světla jela jen přes klasický vypínač na stěně (tady bylo často nutné můstek znova synchronizovat).

Nakonec se ještě ukázalo, že informace Signify o tom, že můstek Hue musí být u meshového Wi-Fi systému připojen přímo k routerové jednotce, byla mylná. Můstek totiž pracoval i po přemístění k běžné jednotce typu mesh, což je skvělá zpráva! Mimochodem Wi-Fi Mesh je co do pokrytí a provozu dnes to nejlepší, co si můžete domů pořídit a já používám výtečný a levný Strong Atria Wi-Fi Mesh Home Kit 1200 – test) na který byl můstek Philips Hue napojován ethernetovým kabelem (jinak nelze). V tomto okamžiku docházelo ještě k zajímavé situaci: jestliže jsem LED světla (mám starší Philips Hue) vypnul manuálně, tedy vypínačem na stěně, bridge prakticky vždy tvrdošíjně požadoval nové napojení do systému (synchronizaci) a tohle dříve nutné nebylo, protože se vždy vše obnovovalo automaticky.

Doba je holt jiná a největší problém nepochybně tkví v aplikaci. Ta je dnes kámen úrazu na všech frontách (kvůli nim vracím bez testu řadu výrobků) a i tady jsem si s ní užil několika hodinové „šukání po světnici“.

V úvodním zprovoznění má nový systém nepochybně rezervy stejně, jako v absenci automatického zapojování můstku Hue do celého ekosystému. V prvním případě to ale má být případ od případu (tvrzení Signify), takže u vás doma to může být naopak zcela bez problémů. Ostatně aplikace za provozu už žádné potíže neměla (provoz na mobilu Samsung Galaxy S20 FE).

Průvodce instalací osvětlení poradí i s umístěním držáků LED pásku a na posledním snímku vidíte možnost z Hue Play Lightstrip udělat různobarevné zóny. Lokalizace aplikace je výborná, čeština, jako na prvním snímku, trpí málokdy.

 

Po krátkém úvodu, výchozí situace: aplikace po několikeré fyzické deinstalaci a řadě aktualizací, včetně dvou během několika minut (to nebyla smůla, to byl Google a Signify), funguje. Můstek Hue je konečně připojen do ekosystému a vzájemně se vše vidí. Má stará dobrá Wi-Fi LED světla Hue jsou na také napojena a fungují (byla brána jako kontrola). Teď už tedy můžeme jít ke zkoušení Hue Play Gradient Lightstrip. Dlužno nicméně říci, že jsem „pásek“ několik dnů před tím než se mi podařilo vše uvést do chodu, bez problémů provozoval manuálně bez jakéhokoli napojení na Wi-Fi, apod.

Tehdy jsem si uvědomil, že Hue Lightstrip nemá žádné ovládací prvky, takže bez „apky“ nenastavíte ani barevnou teplotu a dokonce ho ani nevypnete! Tedy vypnete – vytažením ze zásuvky, což je podle mého špatně, ostatně přes aplikaci ho uvedete jen do pohotovosti. Já jsem ale člověk, který už roky tvrdí, že by každá elektronika měla mít fyzický vypínač pro oddělení od 230 V, samozřejmě včetně televizoru…

Udávané parametry Hue Play Gradient Lightstrip jako obvykle najdete v tabulce na konci článku. Výchozí nastavení z výroby je 700 lm, 2.700 K, což odpovídá ekvivalentu 60wattové klasické žárovky i když výrobce udává, že při 4.000 K je světelný tok 800 lm, což by bylo pomalu o deset wattů více. Délka pásku (jak vidíte ze snímku, není to klasický LED pásek, spíše poměrně odolná pružná hadice s LED) je asi 90 cm, zdroj je hodně bytelný, až humpolácký (možná naděje na delší fungování) a pevný kabel jdoucí z „LED hadice“ ke specializované malé krabičce je zakončen hodně zvláštním, taktéž specializovaným a trochu vachrlatým konektorem, který nakonec držel dobře.

Na opačné straně malé krabičky je už klasický kulatý kolík, který – v podobě asi 150 cm dlouhé šňůry zakončené dalším kolíkem –  zapojíte do zmiňovaného bytelného zdroje. Při instalaci se mi na mysl neodbytně vkrádala otázka: „nešlo to celé udělat pohodlněji přes USB-C?“

Vlevo kompletní instalace, resp. scény jednak pro pásek za monitor a jednak autorova světla Hue Wi-Fi. Na snímku uprostřed vidíte, že Signify myslí i na leváky a vpravo je nastavení aplikace a přístupu ke světlům Hue.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, zpracování: příjemně ohebná „hadice“ (pochopitelně nikoli v nějakém ostrém úhlu!) působí kvalitně, jen ji bylo zapotřebí trochu očistit od ulpělého lepidla (jsem ale trochu…). „Hadice“ má trojúhelníkový průřez za kterým se skrývá nepočítaně diskrétních LED žárovek, nebo chcete-li světel. Díky průřezu se dobře namáčkne do dodaných držáků. Design je vymyšlen výborně, škoda je jen specializovaných konektorů. Obecný standard by se hodil více.
  • Ovládání žádné, vše jede přes aplikaci Philips Hue. V ní můžete definovat místnosti ve kterých máte světla, přidávat je a ubírat a světelný pásek všestranně nastavovat, včetně toho, že si ho rozdělíte na části ve kterých si můžete zvolit různou barevnost. Celek pak jde, co do intenzity, utlumit (100 % a níže), tři body pásku opět sdružit do jednoho, uložit vybranou barevnost, nastavení, jako scénu, atd., atd. Možností je až neskutečně mnoho, včetně volby, co se má dělat po výpadku napájení (!), nebo režimu pro leváky.
Nový software má několik parádních funkcí. Dříve se po výpadku energie žárovky rozsvítily na plný výkon. Nyní jde chování nastavit. Povšimněte si také volby „Naposledy aktivní…“ říkající, co se má udělat po běžném zapnutí.

 

  • Bezdrátové propojení: komunikace mezi světelným pásem a můstkem Hue probíhá přes standard ZigBee. Druhou stranu komunikace obstarává napojený Wi-Fi směrovač a aplikace. Zprovoznění je uděláno formou výborného průvodce, který sice někdy nabízí pro drtivou většinu uživatelů nesmyslné věci (manuální připojení přes IP), ale pokud si všechno pečlivě projdete a neméně pečlivě aktualizujete (o tom to je!) a budete postupovat podle průvodce, mělo by to klapnout. I když jak vidíte v mém případě, bylo to náročnější! Podle výrobce je možné se na pásek napojit i přes Bluetooth, nicméně vyhledat se ho nepodařilo.
  • Provoz, udávaná životnost: bez napojení na aplikaci svítí nažloutlým teplým světlem, ale hned po zapnutí předvede část ze svých barev asi aby vás navnadil. Pásek pamatuje poslední nastavení, a to i když ho vypnete, tedy fyzicky vytáhnete napájecí zdroj z 230 V (jinak je pouze v pohotovosti). Aplikací se tak můžete zabývat jen když máte chuť, což je skvělé! Udávaná životnost 25.000 hod. představuje, při 4 hodinách denně, nějakých 17 let a k tomu není co dodat. Problém může být v počtu cyklů (zapnutí/vypnutí), který není udán, ale s nejvyšší pravděpodobností nebude.
Montáž na zadní stranu monitoru: v ceně dostanete šikovné plastové držáky se samolepkami od 3M. Do držáků pásek jednoduše namáčknete (zapadal bez problémů a šel i ven).

 

Šikovný, rozhodně šikovný!

Jak vidíte, světelnou „hadici“ můžete používat minimálně na dva způsoby: jako jednoduché zadní osvětlení monitoru (vcelku libovolného – já zkoušel se 17palci) nebo jako sofistikované řešení ovládané přes aplikaci a tedy se všestrannou úpravou světla. Je tu ale ještě třetí varianta. Philips Hue Play Gradient Lightstrip si totiž pamatuje nastavení, jaké jste mu v aplikaci přidělili, takže lze vše propojit, vybrat si druh světla, intenzitu, atd… a pak můžete můstek Hue vyřadit z provozu. „Pásek“ jede tak, jak byl nastaven a dokonce si režim pamatoval i po vytažení napáječe ze zásuvky.

Se starým můstkem Hue, tedy s mým vlastním, nová aplikace a nové zařízení funkční nebylo, takže pokud ho máte a hodláte pořídit i něco nového, bude zapotřebí také nový „bridge“. A ještě jedna věc – u mých starších žárovek Hue nefungovalo v aplikaci jejich automatické vyhledávání a bylo nutno – u obou – zadat přímo jejich sériová čísla. Nový Hue Play Lightstrip se už vyhledal bez potíží.

 

Tabulka vlastností

Číst 1247 krát Naposledy změněno čtvrtek, 01 prosinec 2022 01:59

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.