úterý 16 duben 2024
Text Size

Přehrávač Nokia Streaming Box 8000 (test): výtečný Android TV i pro začínající

Žádná Google TV, ale ještě poctivý systém Android TV ve své skoro vrcholové podobě 10. Jinak klasická koncepce malé krabičky s pasivním chlazením a externím zdrojem. A také vysokou aplikační kompatibilitou k nejrůznějším IPTV/VoD. Foto: autor a Strong

Hodnocení: 90 %  

  • pro: výtečná aplikační kompatibilita, excelentní pasivní chlazení, výborné ovládání, včetně upravitelné domovské obrazovky, zvládne dobít mobil i přes USB PD (!), zanedbatelná spotřeba v pohotovosti bez zátěže, kvalitní nožičky na spodní straně, plnohodnotný, podsvícený ovladač, včetně barevných tlačítek (!) a vstupu menu nastavení, ale bohužel…
  • proti: …někomu budou vadit malé znaky, velmi špatně viditelná stavová LED, zbytečné „plastové sarapatičky“ v balení

Můžete očekávat: A/V přehrávač (2.599 Kč) pro běžného uživatele, který nemá speciální požadavky na hardware, ale chce co nejkompatibilnější a nejspolehlivější MMC (multimediální centrum) s co nejvíce aplikacemi IPTV/VoD, tedy s internetovými televizemi a on-line videotékami, a to včetně domácích. Tady ho máte za rozumnou cenu, se známou značkou a hlavně – s tradičním dálkovým ovladačem, jaký najdete u televizoru. Nepotřebujete tak nic dalšího!

Kompletní výbava rozhraními. Pro danou „cílovku“ možná až moc kompletní…

Značka Nokia je dnes, stejně jako třeba i Philips předmětem licenčního ujednání a výrobky produkuje společnost StreamView. Jde nejen o multimediální přehrávače, ale také o set-top boxy pro DVB-T2, jako například Nokia Terrestrial Receiver 6000 (test, Televizní web, nové okno).

V ceně SB 8000 máte ovšem klasický dálkový ovladač, jaký najdete u televizoru, tedy ovladač v tradiční velikosti a dokonce i s barevnými teletextovými tlačítky, takže nepotřebujete dokupovat nic s polohovacím zařízením à la AirMouse či klávesnice s dotykovou ploškou. Zabudovaný operační systém Android TV 10 zaručuje vysokou aplikační kompatibilitu s tím dnes nejpopulárnějším, tedy s aplikacemi IPTV/VoD a samozřejmě nechybí ani lokální aplikace a nejrůznější multimediální přehrávače.

I když parametry nejsou nijak špičkové, což není vzhledem k zaměření přijímače překvapující, pár zajímavostí tu je. Zejména rozhraní USB-C sloužící typicky pro dobíjení mobilu, které funguje i při vypnutí boxu, resp. po uvedení do pohotovostního režimu, a nepochybným překvapením, a jednou z největších výhod, je zmiňovaný plný dálkový ovladač.

Klasické malé a lehké plastové provedení. Tím nejdůležitějším je však neobvyklý dálkový ovladač a tohle u takovýchto boxů v podstatě nevidět!

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: naprostá klasika. Pasivní chlazení, externí zdroj, malé plastové provedení. Ale neobvyklá výbava (USB-C a plná „dálka“), kvalitní zpracování a hlavně – box se nehřál ani po deseti hodinách provozu v kuse!
  • Ovládání: tradiční mizerně provedené menu nastavení Googlu i když s velmi snadným přístupem přes samostatné tlačítko na DO (lze vyvolat i v IPTV/VoD). Překvapivý dálkový ovladač s plnou sadou tlačítek, včetně barevných, což usnadňuje ovládání například Lepší.TV a dalších aplikací. Rozložení kláves výborné, ale bez možnosti si nějaké tlačítko naprogramovat. Ovládání, na Android TV, rozhodně nadprůměrné!
Klasicky nepřehledné a špatně navržené menu nastavení Google Android TV. Jiné tu však, na rozdíl od některých jiných zařízení, nenajdete.

 

  • Kompatibilita aplikací: není tu mobilový Android, takže výhoda! Aplikační kompatibilita s IPTV/VoD vlastně nejvyšší, jaká je u operačních systémů typu Android možná. Funkční (vyzkoušeno) celá řada aplikací, včetně ČT iVysílání, HBO Max, Lepší.TV, MX Player, Skylink Live TV , SledovániTV, VLC Player, Voyo či Youtube a Youtube Kids. Problémy zcela minimální a související jen s některými verzemi aplikací. Vysoká stabilita chodu!
  • Zrcadlení obrazovky, Bluetooth: pouze přes Chromecast a přehrávání přímo ze spuštěného videa (zkoušen Samsung 20 FE). Obecné zrcadlení obrazovky à la Wi-Fi Miracast k dispozici není. Bluetooth pouze pro připojení periférií, typicky nejrůznějších ovladačů. Nelze využít pro audio, a to ani v jednom směru.
  • Provoz, obraz a zvuk: výtečné sladění hardwaru a softwaru, spolehlivý provoz, včetně aplikací a minimální zahřívání boxu i po velmi dlouhém používání. Pohodě ale nejvíce napomáhá dodaný dálkový ovladač, který dokáže řadu věcí vyžehlit. Co vadilo, byla drobná LED, ale nejvíce malé znaky. Ty jsou však snadno řešitelné. Jen chtít.
Už upravená domovská nabídka (Home) s doinstalovanými lokálními aplikacemi.

 

Certifikace je náročná, ale…

Jsme u Android TV 10, takže tu máme upravitelné domovské menu a mazat můžete i většinu horizontálních lišt. Po instalaci tu sice byly jen ikony zahraničních služeb, ale doplnit českou nebo slovenskou streamovací službu není problém. Samozřejmě po přihlášení do tržiště aplikací Googlu. Ten také zařízení certifikuje, což je sice pro výrobce hodně náročné, ale výsledky to nese. Tohle ovšem nabízí každý přehrávač tohoto druhu. To v čem se tato Nokia liší, je vidět zejména na dodaném dálkovém ovladači. A rozdíl oproti tomu od Googlu je diametrální! Sice by se pár věcí v ovládání vylepšit nechalo, ale celek je rozhodně výborný.

Zabudovaná Wi-Fi 5, tedy standard zvládající i méně rušených 5 GHz, pracovala výborně, stejně jako ethernetové napojení přes výtečný a levný Wi-Fi směrovač (router) typu mesh, Strong Atria Wi-Fi Mesh Home Kit 1200 (test). Ten představuje výbornou cestu pro ty, který mají komplikace s připojením k internetu, resp. k domácímu routeru.

Z parametrů je zřejmé pro koho je multimediální přehrávač Nokia Streaming Box 8000 určen. Poslouží ale většině zákazníků, včetně těch začínajících, kteří si pořizují první přístroj. LED dioda by sice mohla být podstatně lépe viditelná a znaky na obrazovce výrazně větší, ale to je jen malá daň za jinak výborně odvedenou práci. I to vyjadřuje moje hodnocení.

Ovladač jako k televizoru… Tohle je klíčové a tohle na trhu pomalu nenajdete.

 

Tabulka vlastností

Číst 2374 krát Naposledy změněno pondělí, 31 říjen 2022 09:13

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.