čtvrtek 28 březen 2024
Text Size

Ekologická flash paměť Goodram Eco Friendly 32 GB USB 3.0 (test): skvěle navržená po všech stránkách

Chcete něco udělat pro matičku přírodu teď hned? Výměna osvětlení v domácnosti je samozřejmostí, pořídit si ale můžete i ekologicky rozložitelnou (opravdu…) USB flash paměť dělanou navíc z 85% z recyklovaných materiálů. Foto: autor a Goodram

 

Hodnocení: 95 %  

  • pro: cena/výkon, design/provedení, ekologicky rozložitelný povrchový materiál paměti, značná část vyrobena z recyklátu, velmi dobře vymyšlený obal, celkově výborný nápad, ale…
  • proti: …nejasné pojmenování výrobku

Můžete očekávat: za 149 Kč dostanete nenápadně vypadající, ale kvalitní USB flash paměť, která je chytře vymyšlena, nezatěžuje tolik přírodu a přitom je stále ještě dostatečně svižná a rozhodně pohodová i při běžné práci klidně i s video soubory. Povšimněte si chytře navržené zvrásněné krytky rozhraní, kterou vyndáte třeba i s mokrou rukou. Chytře navržen je ostatně z velké části i obal, průhledný plastový díl (zbytek papír) je volně vložen a jednoduše ho tak vyhodíte do tříděného odpadu. Tohle je dnes bolest i renomovanějších výrobců!

Papírový obal je šikovný i když kvůli dojmu musí používat plastový kryt, který je naštěstí volně odstranitelný. Flash paměť je navíc lehce vyjmutelná a stačí ji horizontálně rozlomit nad „flashkou“. Škoda, že to výrobce nějak nenaznačil…

 

Levná a jednoduše (i když chytře) provedená USB flash paměť Goodram Eco Friendly nabízí kapacity 16, 32, 64 a 128 GB. Určena je pro rozhraní USB 3.0 i když ji pochopitelně můžete použít i v nižších verzích. Ostatně já testuji na starém kancelářském počítači s USB 2.0 na kterém i píšu a který i v tomto ohledu bohatě vyhovuje. Výsledky jsou pak zhruba srovnatelné s jinými testy (zkuste Kingston DataTraveler 80) a některé odkazy vidíte níže.

Polská firma Goodram, používající pro své výrobky vedle tohoto i název IRDM, nabízí bohaté portfolio nejen u flash pamětí. Zmíním například „flasky“ s dvojím rozhraním (ODA3 USB 3.2) a odolné provedení UPO3 USB 3.0 s bezešvým kovovým obalem. Jak vidíte, výrobce má potíže se „šik“ jmény, ale protože je to snad dokonce jediný výrobce pamětí v Evropě

Mimochodem problém byl i se jménem této paměti. Ta se totiž oficiálně jmenuje „Goodram UME3 Eco Friendly USB 3.0“, ale to dělalo problém vyhledávačům (viz poznámka na konci článku), takže jsem název výše trochu upravil, aby byl z tohoto pohledu více průchozí a také trochu logičtější i když by na to šlo pochopitelně jít i jinak.

K TÉMATU:

USB paměť jsem zkoušel s jednoduchým stolním (kancelářským) počítačem HP s plně aktualizovanými Windows 10. Pro účely testování rychlosti za pomoci programu CrystalDiskMark, byla paměť zaplněna do zhruba 2/3 (20 GB, podle Windows).

A než na to půjdeme, je tu jedno krátké video s Václavem Vydrou (externí odkaz, nové okno).

Povšimněte si zdrsněné krytky USB dovolující ho lehce vyndat i s vlhkými prsty. Líbí se mi když někdo myslí hlavou!

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design a zpracování: to první nápadité, chytře vymyšlené počínaje barvou flash paměti, přes zdrsněný kryt rozhraní až po nápaditý převážně papírový obal. Vyndávání krytky rozhraní bez sebemenších problémů i vlhkou rukou, plech koncovky rozhraní klasicky ohnut a spojen „zámkem“. Zpracování výborné, pouze jemný posun těla vůči obalu. Odolnost proti stříkající vodě (krytí neuvedeno), možnost připnout poutkem za horní část. Materiál povrchu na omak velmi příjemný.
  • Kompatibilita: v základu formátována na souborový systém FAT32, skutečná volná kapacita 28,8 GB. Test rychlosti probíhal za těchto okolností pouze s přeformátováním na NTFS. Zkoušeno na PC s Windows 10 a USB 2.0, krátce také na notebooku s USB 3.0. Vše v pořádku, tady ale potíže nikdo ani nečeká.
  • Údržba: v podstatě žádná, krytka rozhraní USB výborně držela, ale jde o krátký test a uvidíme, jak tomu bude za půl roku.
Obal je papírový, plast pouze zasunutý a flash paměť vyndáte jednoduchým horizontálním rozlomením. Tohle se nevidí!

 

  • Provoz: kdekoli na jakémkoli běžném rozhraní USB (A). Oficiálně udávaná rychlost (viz tabulka) je 20 MB/s pro zápis a 60 MB/s pro čtení. To jsou pochopitelně laboratorní hodnoty, výsledky testu s programem CrystalDiskMark (profil Real World Performance + Mix, sekvenční soubor 1 MB, náhodný 4 KB) vidíte níže. Flash paměť přeformátována na NTFS, porovnání se dvěma modely Kingston DataTraveler najdete v testu a nevychází vůbec špatně! Oproti DT80 (o tu hlavně jde) je sice o něco pomalejší při čtení, ale v zápisu dat za tou první zaostává méně, než bych čekal, a to včetně testovacího režimu Mix. Výsledky sice nejsou zcela souměřitelné (metodika je podobná), ale přece jen – společně s prostým ručně měřeným přenosem i objemných video souborů (nad 5 GB) – naznačují, že nenápadně vypadající eko flash paměť se nezdá. Vzhledem k její prodejní ceně, za mě určitě spokojenost!
Výsledky měření rychlosti v programu CrystalDiskMark, pod Windows 10. Flash paměť byla zaplněna zhruba ze 2/3 ve snaze přiblížit se reálnému provozu a před testem byla přeformátována na NTFS, aby bylo možná na ni nahrát i velké video soubory.

 

Jak se vlastně jmenuje?

Za mě vidím největší problém v nejasném pojmenování. Na Alze, a tu a tam i jinde, ji najdete jako „GOODRAM USB Flash 32GB ECO FRIENDLY USB 3.0“. Výrobce ji pojmenovává „Goodram UME3 Eco Friendly USB 3.0“ a v názvu vůbec nemá kapacitu. Jinde jí říkají třeba „USB Flash Goodram UME3 ECO FRIENDLY 32GB USB 3.0“. Když jsem jména zadal do vyhledávače, vyšly někdy až podivné výsledky, a to hovoří za vše.

Vychází mi z toho, že správné jméno by mohlo znít nějak jako „Goodram Eco Friendly 32 GB USB Flash 3.0…“

V každém případě za mě jinak  na výtečnou, design nemá (vzhledem k nízké ceně) chybu, na skládce samovolně odbouratelný povrchový materiál flashky je cool a super a vůbec! À propos proti názvu „eko“ nic nemám, když se dělá smysluplně. A to je bohužel zřídkavé! Viz třeba EU a jejich tzv. elektrická eko auta.

 

Tabulka vlastností

Číst 1462 krát Naposledy změněno pondělí, 24 duben 2023 08:09

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.