úterý 16 duben 2024
Text Size

Kingston DataTraveler Max pro USB i USB-C (test): bytelné, ale proměnlivé flash paměti (u mě)

Dvě flash paměti patřící do stejné řady označované jako „Max“ dorazily v kapacitě 256 GB jednou v provedení USB (klasické, tedy „A“), po druhé jako USB-C, které je zjevnou budoucností. Foto: autor a Kingston

Hodnocení: 75 % (pro obě)

  • pro: jednoduše a operativně pracující kryty rozhraní, výrazné úchyty pro poutka, pro někoho i velikost
  • proti: za provozu někdy hodně proměnlivá přenosová rychlost, varianta USB-C nemá v ceně adaptér, pro někoho jejich velikost a i to, že jde o plastové provedení

Můžete očekávat: z obou USB flash pamětí (899 Kč; 1.050 Kč) rozhodně nemám špatný pocit. Jsou poměrně mohutné, což mi vyhovuje, slušně navržené i provedené, ale něco jim chybí! Teď nemluvím o tom, že se k verzi pro USB-C nedodává adaptér na běžné USB, což by při dané ceně měla být samozřejmost, teď mluvím o proměnlivém přenosovém výkonu. Nefungovaly tak vždy, ale pouze někdy a v tomto okamžiku rychlost náhle měnily v průběhu kopírování. Proč, to se mi nepodařilo s určitostí zjistit. Zdůrazňuji ale, že jsem je v případě Windows 10 testoval pouze na jednoduchém kancelářském počítači a USB 2.0.

Kingston DT Max ze všech stran. Vidíte jak verzi pro rozhraní USB, tak pro USB-C. A je tu také „vytažený“ a „zatažený“ konektor, což je znakem obou flash pamětí. Konektory se ovšem nehýbou, jen se přes ně přetahuje kryt.

 

Poměrně mohutné USB flash paměti Kingston DataTraveler Max pro USB i USB-C jsou provedeny v plastu a mají pevné konektory, které mohou být ochráněny posuvnou krytkou, která je jejich součástí. Na zadní straně vidíte výrazný úchyt pro poutko, který působí bytelně (nepromáčknete ho). Verzi pro USB-C lze s adaptérem na běžné USB použít i takto, ale musíte si ho obstarat sami, protože v ceně není.

Od výrobce byly obě flash paměti naformátovány jako exFAT. Jedna byla takto ponechána (konektor USB-C), druhá byla přeformátována na běžnější souborový systém NTFS. Ostatně jen málokterý televizor nebo současný multimediální přehrávač, to jako příklad, exFAT zvládne.

Velikost alokační jednotky (abych mluvil řečí lokalizovaných Windows 10) byla u NTFS ponechána na nich (objevilo se 4.096 bajtů), zatímco pro exFAT bylo od výrobce nastaveno 128 kB. Takto totiž bude flash paměť přeformátovávat naprostá většina uživatelů, možná spíše drtivá většina. Ti zvídaví se více na toto téma dozví například na cnews.cz (externí odkaz, nové okno).

Jedna verze Kingston DT Max 256 GB byla ponechána v souborovém systému exFAT (USB-C), druhá flash paměť (USB) byla naformátována jako NTFS. To je pro práci s velkými soubory nezbytností.

 

Následně bylo na obě paměti nahráno 150 testovacích položek (soubory, adresáře i prázdné adresáře) různých velikostí, včetně běžných fotografií, dokumentů a muziky od cca 50 KB, dále menších souborů 300, 400 MB a také velkých video souborů v řádu gigabajtů (jeden měl 6,2 GB). Ve finále šlo o celkový objem kolem 58 GB (24 % kapacity), který obě flash paměti z části zaplnil tak, aby se netestovalo na zcela panenském médiu. Tady je možná vhodné zdůraznit starou pravdu: pokud si zakoupíte zde testované USB flash médium s udávanou kapacitou 256 GB, samozřejmě takovýto prostor k dispozici nemáte. Jde o kapacitu teoretickou, která v praxi bude někde kolem 240 GB, zde konkrétně Windows 10 udávaly 238 GB. Vysvětlovat to zde nebudu, ale jen řeknu, že to závisí na řadě věcí které jdou nad rámec tohoto článku. Berte to jako fakt a platí to u každého počítačového média někdy i v míře vyšší. A také zapomeňte na podivné křiklouny v tzv. uživatelských recenzích, kteří mluví o podvodu, apod. Samozřejmě o žádný podvod nejde, jde jen o technologii a principy.

Výše zmiňovaný objem trvalo na flash médium nahrát (kancelářské stolní PC asi deset let staré, Windows 10, použito USB 2.0) kolem 46 minut, přičemž na počítači se běžně pracovalo (psaní, web, atd., žádné další kopírování či přesouvání). Výkonnější počítač, resp. USB 3.0, vše pochopitelně urychlí. Takto bylo provedeno první zkoušení, to druhé bylo ponecháno na testovacím softwaru Crystal DiskMark 8 jehož výsledky vidíte níže. Ten pracuje s řadou různě velkých bloků, náhodným i sekvenčním zápisem, čtením, atd., atd.

Jak vidíte, výsledky obou flash pamětí se většinou liší minimálně. K testu byl využit program Crystal DiskMark x64 se standardním nastavením a profily „Real World Performance + Mix“ a „Read&Write + Mix“ běžící přes USB 2.0 na PC s Windows 10 s výše uvedenou zaplněností a se souborovým formátem NTFS (USB), resp. exFAT(USB-C). V průběhu testu se na počítači nepracovalo.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design a zpracování: plastové provedení, pevný konektor s možností překrytí posuvnou plastovou krytkou (pro ochranu). Zvrásněný povrch na jedné straně (pro vlhké prsty – většinou funkční) a výrazný úchyt v zadní části. Trvanlivost vysouvacího systému nelze v krátkodobém testu posoudit. Design vcelku chytrý, zpracování bez viditelných potíží, uvolněných částí, apod.
  • Kompatibilita: například s Windows (více oficiálně udávaných systémů v tabulce parametrů), ale také s mobily a rozhraním typu USB OTG (co je to). Testováno obojí (viz foto). V prvním případě běžný stolní kancelářský počítač, v druhém mobily Samsung S20 FE 5G (Android 12) a TCL 30+ (Android 12).
USB OTG zvládá i levný telefon TCL 30+, což je spíše výjimečné.

 

  • Údržba: prakticky nulová, doporučil bych formátování na PC, což je v případě využití jako univerzální paměti obvyklé a je to vlastně základ.
  • Provoz: v praxi se připravte na to, že flash paměti jsou hodně dlouhé, takže z počítače hodně vyčnívají. Pro notebook tohle nebude a je jedno zda v něm máte USB-C či nikoli. Velikost může být na druhou stranu velkou výhodou, protože něco takového nepřehlédnete. Osobně bych jim neříkal „flash paměti na cesty“, jako spíše „do domácnosti“. Plastové provedení podle mého v tomto případě nevadí, berte v potaz že konektor USB, resp. jeho kovová část je vytvořena tradičně, tedy plech je ohnut a zacvaknut do spoje. Nejde tedy o medium pro nějaké hodně časté používání (na to má Kingston jiné). Mechanismus posunu zakrývající konektory byl při více než dvou měsíčním testu pohodový a beze změn v obou případech, tedy u USB i USB-C. Je samozřejmě otázkou, jak dlouho v praxi vydrží. To ale ukáže až čas.
Připojení přes USB OTG (USB-C) na mobilu Samsung Galaxy S20 FE (pracovalo i u levného TCL 30+). A vidíte i obsah originálně dodaných flash médií, což platí pro obě verze Kingston DT Max s kapacitou 256 GB.

 

Jedna se odebrala do věčných lovišť…

Test se hodně protáhl, jedna z flash pamětí (NTFS) totiž odešla a Windows 10 ji z ničeho nic odmítly. Paměť byla zaslána výrobci, příčinu jsem nicméně následně nezjistil i když z technické podpory napsali, abych na ni použil nějaký „hlubší formátovací“ program. Účelem to ale nebylo, takže jsem raději sáhl po zcela nové „flashce“, která se při opakovaném testu zdála být v pořádku.

Tohle se pochopitelně může stát a nevidím v tom problém, byť jde o značku Kingston, která má výbornou pověst. Podstatně více mi vadí, že někdy – při běžném kopírování souborů – rychlost nezvykle moc kolísala, a to bez jakékoli zjevné vnější příčiny.

To se sice občas stává, ale nikdy ne bez podnětu a nikdy se mi to také nestalo takto poměrně často. Příčinu netuším, počítačem, resp. jeho vytížením to být nemohlo. Situaci se navíc nepodařilo pregnantně nasimulovat, což je další věc, možná ale paměti skutečně vyžadují pouze hodně rychlý počítač a USB 3.0. Většinou ale „flashky“ na obyčejné kancelářské mašině a USB 2.0 jely jak po másle.

Potíže s flash pamětí Kingston DataTraveler Max pro USB (přeformátována na NTFS), která nakonec musela být vyměněna. Problémy se, jak u flash pamětí zvykem, objevily zcela náhle, tak říkajíc ze dne na den a bez jakéhokoli náznaku.

 

Tabulka vlastností

 

Balení je plastovo-papírové, což je nepochybně špatně. Plast se dal lehce nahradit recyklovaným papírem a v tomto má Kingston stálé rezervy.

 

Číst 675 krát Naposledy změněno neděle, 16 duben 2023 13:25

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.