čtvrtek 28 březen 2024
Text Size

Přehrávač Nokia Streaming Box 8010 (test): cena/výkon, rychlá Wi-Fi i Ethernet LAN

Nová varianta modelu SB 8000 (test), opět s Android TV, znamená nejen nové, resp. jak uvidíte vylepšené vlastnosti, ale také jasné navýšení ceny tohoto multimediálního přehrávače (MMC). Podle mě to ale stojí za to! Foto: autor a Streamview

Hodnocení: 90 %  

  • pro: cena/výkon, rychlá Wi-Fi a další vysoká doplňková výbava (gigabitový Ethernet), možnost upravit domovskou nabídku Android TV, podsvícený dálkový ovladač s prakticky plným osazením tlačítky a částečným učením funkcí TV, velmi účinné pasivní chlazení
  • proti: pomatené menu nastavení Googlu, bez tlačítka úplného vypnutí

Můžete očekávat: klasicky malou plastovou krabičku s externím zdrojem, vynikajícím pasivním chlazením a skvělou výbavou a kompatibilitou s aplikacemi IPTV/VoD. Vaší pozornosti by nemělo uniknout ani Wi-Fi 6 (co je to), větší paměť RAM, gigabitový ethernet a podsvícený dálkový ovladač plné velikosti, který nezaváhá ani před aplikacemi využívajícími barevná tlačítka.

Jak vidíte, je tu obvyklé provedení, ale také neobvyklý plný dálkový ovladač. Ten je podle mého obrovskou výhodou tohoto MMC!

 

Model SD 8000 dnes pořídíte za nějakých 2.500 Kč, SB 8010 pak přijde na asi 3.200 Kč, takže byste si měli položit otázky „co dostanu“ a „chci, resp. potřebuji to vůbec?“

Srovnání obou modelů ukáže následující:

  • paměť 4 GB RAM, 32 GB na vnitřním flash disku (dříve 2 GB RAM, 8 GB),
  • gigabitový Ethernet (LAN), nikoli jen základní,
  • Wi-Fi 6 na místo Wi-Fi 5 a Dolby Atmos a DTS, nikoli jen Dolby Digital,
  • Bluetooth 5 místo Bluetooth 4.2 (většinou nedůležité),
  • vyšší spotřeba dvanáct wattů, namísto původních deseti.

Tady jsou jasně vidět nejen výhody, ale také to, za co platíte ono poměrně značné navýšení.

 

Domovská obrazovka operačního systému Android TV je plně upravitelná, kolovat se samozřejmě nedá. To Google nikdy nepřipouští!

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: malá plastová klasika, externí zdroj (kulatý konektor) a pasivní chlazení. Zpracování výborné, bez námitek, dálkový ovladač dospělé velikosti.
  • Ovládání: klasické uživatelsky nepřítulné menu nastavení operačního systému Google Android TV, nelogicky uspořádané položky, bez možnosti kolovat. Domovská obrazovka naopak ve výrazně přítulnější podobě, včetně možnosti vymazání většiny ikon aplikací a celých vodorovných pruhů (nástupce Google TV už tohle neumí). Výtečná podsvícená „dálka“ (Bluetooth i infra), která hodně pomůže, takže prakticky nepotřebujete další ovládání kurzoru. Lze ho ale doporučit, doma se vám rozhodně neztratí; mám dobré zkušeností s bezdrátovou mini klávesnici s dotykovou destičkou Tesla Device D8 mini. Některá tlačítka na DO nevyužijete (přímý vstup do tuneru živého TV vysílání), možnost nějaké naprogramovat na vlastní akci tu není. K dispozici tlačítka pro přímý vstup do nastavení o. s., tzv. záložka vám vyvolá kontextové menu pro smazání aplikace v domovské nabídce.
Dálkový ovladač se od těch běžně u multimediálních přehrávačů (MMC) využívaných hodně liší. Tohle je jasná výhoda!

 

  • Kompatibilita aplikací: během instalace můžete automaticky zavést vybrané aplikace (mj. Lepší.TV a HBO Max), které vám připravil výrobce, přihlášení ke knihovně aplikací Googlu nutné. Při krátkém zkoušení aplikace bez zjevných problémů. Jely například ČT iVysílání, Disney+, HBO Max, Skylink Live TV, Skyshowtime, Voyo či Youtube. Potíže byla pouze s Prima+, kde nefungovalo Zpět/Return a problém byl i s ukončováním streamovací služby.
  • Zrcadlení obrazovky, Bluetooth: klasické zrcadlení obrazovky z mobilu tu není, jede se pouze přes Google Chromecast, který zde nepracoval, resp. mobil Samsung S20 FE 5G (Android 12) box v dané době (a na daném firmwaru) vůbec nenašel. Párování dodaného dálkového ovladače přes Bluetooth snadné a rychlé.
  • Provoz: box se nijak nehřál ani po skoro deseti hodinách provozu, dálkový ovladač se choval výtečně nejen v aplikacích využívajících barevná tlačítka, jako například Lepší.TV. Líbilo se mi, že MMC je schopno se po zapnutí vrátit třeba do seznamu aplikací ze kterého jste provoz ukončili nebo dokonce přímo do konkrétní aplikace (zmiňované funkce nebyly stoprocentní).
„Lepší box“ naznačují už samotná rozhraní. USB-C využijete pro externí tuner pro příjem pozemního DVB-T2. Analogový výstup A/V je v podstatě zcela zbytečný.

Nejen slušná výbava, ale i slušné vlastnosti

Přehrávač Nokia Streaming Box 8010 představuje jakýsi pomyslný střed, resp. spíše vyšší střed, současné nabídky MMC. Ten nejvýkonnější, pokud se zaměříme na běžné přístroje, je u nás Homatics Box R 4K Plus, ale na vrcholu jich moc není. Těch levnějších, je podstatně více a dají se nyní sehnat, při omezenější až omezené výbavě i pod dva tisíce korun.

Rozpětí je tak hodně široké a vše záleží na vás.

Komplexnější, jinak pojatou recenzi najdete na Televizním webu (externí odkaz, nové okno).

Možná rozlišení multimediálního přehrávače na výstupu HDMI.

 

Tabulka vlastností

Číst 2589 krát Naposledy změněno čtvrtek, 25 květen 2023 18:48

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.