sobota 27 duben 2024
Text Size

Zvuková lišta Bose Smart Ultra Soundbar (test, ne-test): proč si ji nekoupit (nebo koupit, pokud vám to nevadí)

Toto není klasický test, byť je do této rubriky zařazen. Test nebyl, na můj popud, dokončen, ale myslím, že by bylo vhodné na některé věci upozornit. Včetně toho, co si věhlasný výrobce myslí, že si může vůči zákazníkům dovolit. Foto: autor a Bose

Hodnocení: test nedokončen

  • pro:
  • proti:

Můžete očekávat: vysoce kvalitní zvuk, ale značně komplikovanou instalaci, vyžadovanou instalaci aplikace s nutným založením účtu, obnažené dráty napájení k zadním reproduktorům, atd. Cena za komplet je nějakých 57.000 Kč, základ (lišta) od 24.990 Kč. K instalaci jen pro otrlé jedince, kteří se nechají tlačit ke zdi.

Osazení zvukové lišty. Více, jako například repro a průměry, nezveřejněno.

 

Na úvodním snímku vidíte „Bose Smart Ultra Soundbar“ v plné sestavě a kvůli nedostatku označení kompletu ho budu uvádět takto. Slovy „Smart Ultra Soundbar“ je tak pro potřeby tohoto testu ne-testu myšlen komplet, včetně subwooferu a zadních efektových reprosystémů. Prodává se ovšem per partes a i když není nejlevnější, konkurenci co do zvuku hned tak nenajdete (poslechnuto ve verzích bez efektových „zadků“).

Bohužel je tu řada bohužel…

Zvukovou lištu jsem dostal, jak vidíte, zapůjčenu v kompletní podobě, takže tu máme samotný „soundbar“, tedy správně řečeno zvukovou lištu, dále basový subwoofer (český ekvivalent není, snad jen obecnější „basák“) a dorazily také „zadky“, pregnantněji zadní efektové reproduktory, resp. ještě přesněji zadní efektový reprosystém. Ten byl na krabici označen jako Bose Surround Speakers 700 a stejně jako subwoofer se dá použít i s jinými systémy značky.

Bose Smart Ultra Soundbar je plně bezdrátový systém (subwoofer lze připojit i kabelem) a ke koupi je v bílé nebo v černé barvě. Výsledkem je základní zvuková lišta typu 3.0.2 (dvojka pro vzhůru čnící repro pro Dolby Atmos), kterou můžete rozšířit o dokoupitelný subwoofer (repro v horní části vyzařuje do záklopu), takže jste na 3.1.2, a satelitní Surround Speakers 700. Výsledkem je tedy audio systém typu 5.1.2 a celková částka bratru 57.000 Kč.

Značka Bose se vyznačuje tím, že umí vymačkat hodně dobrou muziku z extrémně malých „krabiček“ a tady to vidíte na satelitních repro. Zvuková lišta je už tradičních rozměrů, u subwooferu objem ničím nenahradíte a v této souvislosti je třeba zdůraznit, že jak subwoofer, tak satelitní repro jdou použít i k jiným systémům Bose, a to i levnějším.

Reproduktory jsou umístěny na za nesnímatelnou kovovou mřížkou, což platí i u satelitů, subwoofer má reproduktor nasměrovaný nahoru do pevně přichyceného krytu. Přímé osazení a rozměry se zjistit nepodařilo, ostatně značka je proslulá tím, že zveřejňuje jen málo technických parametrů, což bohužel někdy dojde tak daleko, že nevíte ani tak základní věci, jako frekvenční rozsah, průměr reproduktorů či prosté rozměry zařízení.

Rozhraní jsou pouze na zadní straně. Vpravo vidíte jedno jediné rozhraní HDMI a někomu bude chybět druhé, které je obvyklé i u mnohem levnějších výrobků.

 

Následující údaje jsou doslova vytahány zejména z příruček, které jsou bohužel na stránkách prodejce pouze on-line (stáhnout PDF od Basysu nešlo), což našinec tak nějak nechápe.

  • Zvuková lišta: drátově napojitelná (HDMI eARC či optika), bezdrátově přes Bluetooth se mi to nepodařilo, bezdrátová frekvence pro další komponenty 2400-2483,5 MHz, 5150-5350 MHz, 5470-5725 MHz; pohotovost < 0,5 W, síťová pohotovost < 2 W; rozměry a hmotnost neuvedeny; možnost připojit sluchátka nebo repro Bose SoundLink (jedno nebo druhé).
  • Subwoofer: bezdrátový (možnost připojit kabelem jack 3,5 mm), podlahový, možnost připojit až dva; udávaný dosah bezdrátu 9 m, bezdrátová frekvence stejná; pohotovost < 0,5 W, síťová pohotovost < 2 W; 295 x 325 x 295 mm (švh).
  • Satelitní repro: bezdrátová frekvence stejná, další parametry neuvedeny. Příručka v části ovládání nesedí s dodaným dálkovým ovladačem.

Smart Ultra Soundbar jsem zkoušel jak po jednotlivých částech, tak jako komplet, avšak vždy bez zadních repro na které už nedošlo.

Aplikace Bose Music a vytvoření účtu u výrobce je zcela nutnou podmínkou instalace zvukové lišty, resp. celého audio systému. Bose tlačí uživatele, kupující, až za hranu a v případě mé osoby, na to opravdu nejsem ochoten přistoupit. Proto byl test předčasně ukončen. Za mě je to drzé, neurvalé a nesolidní.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: to poslední vynikající, koncepce svá a zvláštní (viz třeba část o signalizaci stavu). Návrh klasický, bez rozhlasového tuneru, s možností bezdrátově připojit subwoofer (ten jde i drátově) a zadní efektové repro. Instalace komplikovaná, nutně vyžadující aplikaci a šroubovák (nemluvím o montáži na zeď). Každé satelitní repro má rozměrný samostatný zdroj. Pro připojení napájení je nutno odšroubovat kryt ve spodní části a případně povolit šroubky, které se tu objeví a zajišťují přichycení obou holých drátů. V příručce se sice píše o barvách (drát – otvor), u mě ale bylo regulérní „+“ a „-“. Po napojení je třeba ještě posuvným jezdcem určit, který satelit je pravý a který levý.
  • Propojení se zařízením: přes HDMI (eARC nebo alespoň ARC) nebo přes klasický optický kabel. Přes bezdrátové Bluetooth se to nepovedlo (spárováno, vše OK, ale lišta přes všechnu snahu nikdy nehrála). Přes Bluetooth je prý možné napojit se na lištu třeba z mobilu; už nezkoušeno.
Po připojení k televizoru přes jediné HDMI zvukové lišty zjistíte toto… (zde Hisense 65U7KQ). To ale neznamená, že je lišta plně funkční – není!

 

  • Ovládání trochu zvláštní, místy až vysloveně podivné (barevná signalizace – viz dále). V ceně je zjednodušený dálkový ovladač, ale skoro vše podstatné na něm chybí (například regulace basů a výšek, atd., atd.). Prý nutno jít přes aplikaci a pokud tohle nemáte rádi (já tuhle šílenou ideu a její neoperativnost nesnáším) běžte jinam. Aplikace Bose Music pak není taková, na jaké jsme zvyklí třeba u rádií nebo u televizorů. Zde se musíte nejprve registrovat a Bose si zjevně sbírá dušičky
  • Zesilovač, osazení reproduktory: kompletní systém, osazení neoznámeno, podrobnější parametry chybí.
  • Provoz, kvalita zvuku, další vlastnosti: minimum přednastavených audio režimů (možná v aplikaci). Je tu dialogový, naopak chybí noční poslech. Hodně vadilo i to, že už jen prosté resetování lišty do základního nastavení dalo někdy z neznámých důvodů zabrat!
Takto připojujete efektový reprosystém, Bose vám dodá i vlastní šroubovák. A také obnažené dráty od napájení, což je opravdu ve stylu „dodělej si sám“. To by ale cena musela být jinde!

 

Hraje výtečně, to je ale také to jediné

Tohle je základní problém přístupu výrobce: bez „apky“ ani ránu a nejde jen o kalibraci, kterou konec konců můžete oželet, ale i o prostou a základní úpravu výšek a basů, která tu také není (kdo ví, zda je v APP)! Přes dálkový ovladač prakticky nic s výjimkou hlasitosti neuděláte a i když by se mohlo zdát, že Bose sází na jednoduchost, je to jen přetvářka a v praxi naprosto k ničemu. „Jednoduchost“ se zde mění ve zbytečnou komplikovanost!

À propos v parametrech k audio systému většinou chybí i něco tak prostého jako rozměry a hmotnost!

Další věcí je absence rozumného ovládání na zvukové liště (nula, nula, nic) a také rozumných signalizací. Řečeno jinak: zvuková lišta nabídne změť barevných světýlek a blikání a aby se v tom čert vyznal!

Z on-line příručky: pulzuje bíle, svítí bíle a pak ztmavne, pulzuje bíle (plně), pulzuje zeleně, svítí fialově a pak ztmavne, čtyřikrát pulzuje oranžově, levý konec světelné lišty svítí bíle, atd., atd., atd.

Tohle je jednoduše na hlavu!

Sestava satelitů. Na snímku je bohužel nepoměr mezi velikostí napájecího zdroje a samotného efektového repro (napáječ je ve skutečnosti o dost větší).

 

Pokud si odmyslíme podivný signalizační a ovládací styl, hraje vskutku výtečně, a to vcelku za jakéhokoli druhu muziky. Osvědčila se ale i jako zvuková lišta k televizoru při zcela běžném vysílání, a to jak živém přes DVB-T2/S2, tak zprostředkovaném přes IPTV a také u VoD, kde zejména Disney+ nabízí kvalitní audio typu 5.1, které Smart Ultra Soundbar doslova rozeznělo.

  • Při zkoušení základu, tedy samotné zvukové lišty jsem co do basů nijak nestrádal. Zvuk byl vyvážený, uměřený a se zastoupením všech složek a snahou nabídnout prostor v případě zvuku typu 5.1 na vstupu.
  • Připojení basového modulu nebylo zpočátku příliš patrné, projevoval se dosti nenápadně a „vyskočil“ až na některém druhu obsahu. Nic proti ničemu, naopak.
  • Zkušeností se satelity neposloužím. Obnažené dráty od napájení, obří napáječ pro každý z nich (cca 2x větší než u notebooku), mě zrovna nepotěšil. Eufemisticky řečeno…

Vedle výše uvedeného jsou tu i další funkce, kterými jsem se nezabýval, protože u nás buď nefungují, nebo fungují velmi omezeně.

Vedle stylu ovládání, signalizace a nutnosti – nezbytnosti – aplikace jsou tu další základní věci:

  • proč chybí noční režim,
  • proč tu není digitální koaxiální audio vstup.

Za mě tohle Bose nebrat! Pokud k televizoru chcete dobrý a nijak drahý audio systém od této značky, sáhněte po „TV Speaker“ (test).

A abych nekončil tak pesimisticky, perly ze stránek dovozce: „Ponoření s vlastnickým Truespace“, nebo „Nadplňovaný, nejlepší, imerzivní soundbar“.

Je s podivem, že ani u audio systému v celkové ceně hodně přes „pade“ není dovozce schopen stránky projet a upravit do slušné češtiny a jen se z problému vylhává slovy… „Tento text byl přeložen automatizovaným softwarem“.

 

Tabulka vlastností

 

Skutečně dodaný dálkový ovladač (na stránkách dovozce byl v době testu jiný). „Nota“ nepřepíná přednastavené audio režimy, nýbrž má vyvolat aplikaci Bose Music.

 

Číst 299 krát Naposledy změněno pondělí, 18 březen 2024 12:19

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.