pátek 19 duben 2024
Text Size

Co zajímavého je k vidění na streamovacích službách VoD? Teorie tygra, Tulsa King či Yellowstone

Pro Televizní web jsem, společně s dalšími, připravil na dnešní den článek plný video tipů, které jsou k zhlédnutí na nejrůznějších streamovacích video službách. Tady je, za mě, v nezkrácené podobě. Foto: archiv autora

 

Další dobré tipy najdete dnes v článku na Televizním webu.

 

Podívejte se, co zajímavého nyní dávají na vybraných streamovacích službách zejména typu VoD, tedy předplacených on-line videotékách. Jde zejména o služby placené, ale je tu i iVysílání České televize, které je zdarma.

 

ČTĚTE TAKÉ: Česká televize zklamala. Opět!

ČT iVysílání: užijete si zejména vlastní pořady

Sekce „Filmy“ momentálně nabízí spoustu archivních snímků, které neznám, a také pár nových, které jsem rovněž neviděl, takže tady bohužel nemohu vydat žádné doporučení. Doporučil bych sice Fotografa (Česko, 2015), ale dvou dílnou verzi už přehrát nelze a tu celovečerní neznám.

V seriálech by to byla jednoznačně naprosto skvělá Gomora, ale pokud ji zde nesledujete pravidelně, nejčastější co uvidíte, bude nápis „Video nelze z licenčních důvodů přehrát“. K dispozici tu tak byl pouze poslední díl a tohle je typický přístup ČT ke kvalitním věcem přenášeným i přes HbbTV, resp. internetovou videotéku.

Takže co doporučit? Přiznám se, že nevím. Krimi seriály mě vysloveně už nudí, historické snímky ČT nezvládá a zbytek mě také nějak nebere. Za mě tady nic.

 

ČTĚTE TAKÉ: Wakanda nechť žije. Nebo raději ne…

Disney+: řada výborných titulů, škoda nenakoupeného dabingu (Ztraceni, atd.)

Určitě dnes už klasickou sci-fi v nejryzejším balení, Avatar, kterou jsem si před druhým dílem připomenul i já. Svět planety Pandora, která má něco, co Země potřebuje a tak se opět drancuje a drancuje.

Černý panter (Black Panther) je komiks, kterému se u Disney+ asi nevyhnete. Zpracování je skvělé, na rozdíl od pokračování „Wakanda nechť žije“ (za mě spíše „zhyne“). Výtečné efekty, výprava a vše co k tomu patří. Jedna z nejlepších „marvelovek“.

Odvážná Vaiana (Moana) je nádherný animák pro celou rodinu o dívce, která se snaží zachránit svůj malý svět na němž se ženám moc nevěří.

Loki: příběh nezdárného „boha“, který se tentokráte vydává i na cestu časem. A mění se… Výborně dělaný seriál, výborný scénář i nápady. Zkrátka dobře odvedená práce, a to i technická.

Vadná várka (Bad Batch): další skvělý seriál z ranku Hvězdných válek a dlužno říci, že většina jich je, na rozdíl od filmů, povedených. Slušný příběh, i příběh za příběhem, tolik důležitý pro seriál jako takový, a výtečná animace. Jen ty doby „aktivního provozu“ jednotlivých dílů jsou hodně nízké a nejvíce ubírá nafouknutý titulkový závěr.

The War of the Worlds (Válka světů, titulky): jiné zpracování klasiky H. G. Wellse představuje solidně odvedenou, byť místy trochu rozvleklejší práci (zkouknuta první řada), kterou je ale dobré vidět. Jinak opět stupidní dostupnost označená jako „16+“.

 

ČTĚTE TAKÉ: Filmové tipy aneb Co zkouknout když je víc času?

FilmBox+: často překvapivá kvalitka i v normálním (evropském) stylu

Z filmů nepochybně „Jen 17“ (Jeune & jolie, Francie) a stejně jako by dnes v Polsku tak, jako v minulosti, nenatočili Sexmisi, tohle by nenatočili (nepustili…) nejen v USA, ale i ve valné části Evropy. Přirozeně provedený snímek o jednom dívčím dospívání je na úrovni Americké krásy, podle mého ale ještě lepší.

Legenda: tak tenhle pohádkový snímek s Tomem Cruisem jsme s napětím sledovali kolem revoluce (té poslední). Na tehdejší dobu nebývalá výprava a také poklidná romantika kombinovaná s dramatickými scénami (berte v úvahu dobu). A hlavně dobrý konec! Inu… to byly doby.

Rain Man: dnes hvězdná dvojice Dustin Hoffman a Tom Cruise ve snímku, který až bolí a nedá se zhlédnout vždy. Filmbox i zde potvrzuje obsahovou kvalitku (častou).

Ze seriálů, kterých tu moc není, jen Město neřesti (minisérie, City od Vice) z londýnských ulic 18. století. Jiná doba, jiný boj se zločinem. Kéž by si to ti mravokárci co dnes pálí knihy a shazují sochy uvědomili!

 

ČTĚTE TAKÉ: Babylon Berlín 4 – pár odchycených postřehů

HBO Max: prověřená klasika (až na občasné úlety)

Duna (2021): pro nás fanoušky to sice není povinnost, ale výprava je slušná, scénář a provedení vcelku také. Jen se nemohu ubránit dojmu, že by to celé chtělo vzít nějak z gruntu a že minisérie Duna s Barborou Kodetovou (původní, neprostřihaná ve stylu amerických cenzorů) byla lepší.

Matrix léty stále nezestárl (1999) a dnes je ještě aktuálnější i když nějakou chvíli potrvá než se to stane (spějeme k tomu…). V současnosti v podstatě snímek pro celou rodinu, pokud nad ním vaše děti neohrnou nos (nejspíše z nedostatku informací a invence). Nenechte se na HBO znechutit klasicky mizerně dělanými tzv. kolekcemi a raději si najděte pořadí pro zhlédnutí sami. Za vyslovení „déjà vu“, jako „dežavu“, bych ovšem vysloveně střílel!

Babylon Berlín (Německo): viděl jsem první dvě řady a něco tak excelentního prakticky nenajdete! Skvělá muzika, parádní kostýmy i výprava, výtečný scénář, kamera, script, atd., atd. Tohle je hvězda seriálového (historického) nebe a něco takového u nás momentálně vůbec vzniknout nemůže. Tady se točí jen hrůzy typu Mattoni či První republika!

Bílý lotos: viděl jsem jen první řadu a byla výborná! Kdo má rád prostředí velkých peněz, exotických lokací a mocných rodin, nebo k němu třeba i trochu přičichl, ten si ho užije ještě více. Škoda klasického amerického paskvilu „16+“, ale klidně – po našem – od patnácti…

Seriál Jeho temné esence je fantasy v kvalitě, která se pokazila až v druhé polovině poslední, třetí řady, která je hodně nevyvážená. Stále je to ale něco pro celou rodinu, což by se mohlo hodit v okamžiku, kdy rodiče mají na děti více času nebo si ho prostě jen udělali.

 

ČTĚTE TAKÉ: Něco málo novoročních filmových dloubnutí – Jack Ryan, Vadná várka, Willow a Zaklínač: Pokrevní pouto

prima+: sázka na nový obsah a obří investice

Z filmů pohodový Indián (Česko, Slovensko) a představte si, že jste zaneprázdněný obchodník (jedno jakého pohlaví, klidně 33. …) a ve svém soukromém tryskáči si přelétáte nad indiánským územím (slovo „rezervace“ mě v této souvislosti vysloveně irituje). Dole pod vámi pohřbívají náčelníka a jeho duch stoupá a stoupá a najednou… tu ze vše přehlížejícího majitele úspěšné firmy máme… Za mě skvělá a inspirující myšlenka jakých je málo!

Smrt stopařek (Československo, 1979): vzpomínám si z tehdejší doby ně nějaký článek o tom, jak těžko sháněli hlavního hrdinu, vraha… Ve své době jsme na to jen koukali, dnes je to výrazně aktuálnější než před dvaceti, třiceti, čtyřiceti lety. Bohužel…

Hledat ze seriálů „něco lepšího“ na prima+ moc nejde, ale zaujal mě komediální Duch (ČR, 2022) s hlavním „ňoumou“ Štěpánem Benonim a zejména pohodovým Predragem Bjelacem. Není to sice Randall a Hopkirk, ale pořád je to dobře provedená oddechovka. Na vyšší úrovni je pak Temný kraj (Česko, 2017) představující velmi slušně odvedenou práci, jak scénáristickou, tak i jinou. Rozhodně český krimi nadstandard, místy možná jen trochu překombinovaný.

 

ČTĚTE TAKÉ: Oceňovaný seriál Yellowstone (Kevin Costner) od půlky února a s českým dabingem

Skyshowtime: někdo snad říká, že je tu málo obsahu?

Gladiátor (Gladiator, USA, Velká Británie): skvělé a jedinečné! Ale po pravdě – raději si ho pustím doma ze svého špičkového DVD s o třídu lepším zvukem v DTS. Zvuk je tu naprosto zásadní!

Top Gun (1986): trocha „akčňárny“, hodně frajeřiny a testosteronu. Ve své době rozhodně ZJEV, který je dnes umocněn novým pokračujícím „Maverickem“ (autor ho ještě neviděl).

Návrat do budoucnosti (Back to the Future, 1985): Další trocha nostalgie z čisté sci-fi. Filmová série v níž jednu z hlavních rolí hraje automobil, který byl ve své době také „sci-fi“. Skvělé provedení a jedinečný scénář, jaký se jen tak nevidí! Tohle je povinnost pro všechny s alespoň špetkou zájmu nejen o zmiňovaný žánr, ale i atmosféru osmdesátek.

Dobrá manželka (seriál, The Good Wife): pokud máte náladu na řemeslně skvěle udělané drama z právnického/soudního prostředí tady budete doma. Sedm seriálových řad v klasickém provedení (více než 20 dílů) a slušný český dabing od Primy i když s někdy nepochopitelnými lapsusy („arbitrátor…“), které by byly úsměvné, kdyby nebyly smutné. Na kvalitě seriálu to ale nic nemění.

Tulsa King (Král Tulsy, 2022, titulky): Osvěžující novinka se skvělým jménem v čele – Sylvester Stallone. Ten se předvádí ve své nejlepší roli a konečně něco, co není ani katastrofické, ani kriminální a konec konců ani stupidně komediální. Tohle je jednoduše život jednoho mafiána ze staré školy, který vyjde po dlouhé, předlouhé době z vězení. A neptejte se proč tam byl…

Yellowstone (2018, dabing, titulky): skvělá věc natočená ve starém dobrém stylu, kde se často nehledí na farizejskou „pseudo korektnost“, ale na realitu tak, jak ji autoři vidí. Vedle toho lze rozhodně doporučit i minisérie z „předchozích životů“, jako „1883“. A nejspíše i „1923“, ale tu jsem ještě neviděl. Dabing má být časem všude.

 

ČTĚTE TAKÉ: Netflix sice roste, naprostou jedničkou je ale Voyo

Voyo: za mě hlavně filmy

Rambo: klasika, která je na první pohled akční a ke druhému pohledu málokdo dospěje. Když jsem byl mladší neříkalo mi to nic (jen další střílečka…), pak jsem ale objevil kouzlo „druhé noci“. Občas stojí za to si ho připomenout!

Teorie tygra (Česko, Slovensko): tenhle film miluju nehledě na to, že někdy než se dostanete ke „vzbouření“, trvá vám to proklatě dlouho! Snímek vysloveně ze života, který se může přihodit komukoli z nás (mě to vyprávějte…).

Valerian a město tisíce planet (Valérian et la Cité des mille planètes, Francie, Čína, Belgie, Německo, Spojené arabské emiráty, USA, 2017): pohodová sci-fi z daleké budoucnosti, kde se všechno tak nějak podvrtne. Je to ale také úžasný filmový spektákl, který když pustíte na slušně velkou obrazovku nejspíše zaujme celou rodinu.

Seriály: kriminálky se dnes mohou přehazovat vidlema, Viktorie mě moc nebere, stejně jako věci typu Ulice, atd. atd. Zlatá labuť mě irituje jen svým názvem (proč se nejmenuje „Bílá“? zřejmě moc peněz…) a ze zbytku si také moc nevyberu. Takže snad jen…

Nový papež: tohle vlastně není můj tip, ale kamarád na to přísahá i když mě to moc nezaujalo…

Pokud jde o seriály, tady se kriminálky také dají přehazovat vidlema, jako na ČT. Viktorie mě moc nebere, stejně jako věci typu Ulice, atd., atd. Zlatá labuť mě pak vysloveně irituje už svým názvem a ze zbytku si také nevyberu. Na Voyu je ale spousta „muziky k mytí nádobí“, což se může hodit.

Snad to zkusíte, ve webovém prostředí pod Windows 10 a Firefoxem má totiž Voyo pořád problémy s přihlášením.

Už řadu měsíců…

 

Číst 742 krát Naposledy změněno pondělí, 03 duben 2023 07:20

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.