pátek 29 březen 2024
Text Size

ÚOHS: čínská Xiaomi opět s problémy

Tuhle značku dvakrát nemusím, protože jsem s ní měl svého času, jako novinář, problém za více než deset tisíc a mám ji v kategorii „Kuki“. To v praxi znamená „obcházet ji obloukem a hlavně od ní nic nekupovat!“. Foto: archiv autora

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) vydal zprávu, že – cituji – „…uložil svým prvostupňovým rozhodnutím pokutu ve výši 24.467.000 Kč společnosti Beryko, s. r. o. za účast v zakázané dohodě.“ Úřad ve svém tiskovém prohlášení doplňuje, že původně společnosti hrozila ještě výrazně vyšší pokuta (cca 60 mil. Kč), ale byla snížena… „…zejména díky tomu, že (společnost) požádala o aplikaci tzv. programu shovívavosti (leniency).“ Druhému účastníkovi kartelu, společnosti Witty, s. r. o. (mj. nabízí také výrobky značky Tesla), byla díky stejné žádosti pokuta zcela prominuta, protože firma sama protisoutěžní jednání ohlásila, a to jako první.

ČTĚTE TAKÉ:

Je zajímavé, že i když jde o rozhodnutí prvostupňové, je už pravomocné, protože vůči němu nebyl podán tzv. rozklad. ÚOHS tak jednání odhalil díky svému programu shovívavosti, který přináší první výsledky.

A o co vlastně šlo?

Společnosti Beryko a Witty byly v ČR, ve sledovaném období, hlavními distributory elektroniky značky Xiaomi a šlo zejména o nejrůznější elektroniku, včetně mobilů, hodinek a dalších tzv. chytrých zařízení a příslušenství. Výrobky jednak dodávaly dalším prodejcům a jednak je sami maloobchodně nabízely.

K nezákonnému jednání (vzájemné domluvě o distribuci) docházelo od počátku roku 2018 do konce května 2019 a porušeny byla jak české, tak unijní předpisy o hospodářské soutěži.

P. S.: To, jak se značka chová k novinářům, do značné míry reflektuje vztah k zákazníkům. Problémy, které u nás Xiaomi dlouhé roky má, to jen potvrzují. Naštěstí tu máme řadu více než srovnatelných výrobků, takže na tuto čínskou společnost můžeme klidně zapomenout…

 

Číst 895 krát Naposledy změněno pátek, 14 duben 2023 10:36

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.