pátek 19 duben 2024
Text Size

Doba vodíková se (snad) blíží. Dotankujete za pár minut, „elektroshity“ se mohou jít klouzat (doufejme, že půjdou…)

AKTUALIZOVÁNO: Že jsou elektrická auta pseudoekologická, to si „pár“ z nás uvědomuje. Že je to jen nafouklá bublina, dochází ovšem méně lidem a že je tu dnes jen jediný skutečný systém, který je eko (v rámci možností), těch je nejspíše ještě méně. Foto: Aspen.PR

AKTUALIZOVÁNO, 15. 6. 2023: V Ostravě plánují výrobu vodíku z velké solární elektrárny. Pohánět by mohla i vlaky a autobusy (externí odkaz, nové okno)

 

Nicméně i v takové „kejvačské“ zemi jakou je Česko – viz zákaz vozů se spalovacími motory (podívejte se na emise lodí plujících do Evropy), Euro 7 či vládou předraženou elektrickou energii – se konečně objevují první vlaštovky v podobě první vodíkové čerpací stanice. A třeba i prvního autobusu, který dorazil i do Pražského dopravního podniku (že mu to ale trvalo!). Vodíkové autobusy zkouší třeba v Mostě, úplně vpředu je pak Ústí nad Labem, kde už dokonce vybrali svého dodavatele (externí odkaz, nové okno)!

První vodíková čerpací stanice v Česku - Praha Barrandov.

Následující citace si opravdu povšimněte a hlavně slov o „vedlejším produktu...“

„Tato vozidla by měla v budoucnu nahradit stávající vozidla na naftu a CNG. Jako pohon pro naše vozidla bude sloužit vodík, který vzniká při výrobě v místní Spolchemii jako vedlejší produkt. Vodíkové autobusy budou šetrné k životnímu prostředí a obyvatelům našeho města,“ uvedl ke zmiňovanému výběru Martin Prachař, předseda představenstva Dopravního podniku města Ústí nad Labem, a. s.

K TÉMATU:

V běžném provozu má být vodíkový nákladní vůz u logistické společnosti Gebrüder Weiss, která ho provozuje ve Švýcarsku pro maloobchodní distribuční dopravu. Vedle toho by prý mohla v ČR na vodík jezdit i vlaková doprava (prý cca pět let) a náklady by se prý přitom „příliš nelišily od současných vlaků“.

V německém Hamburku už jezdí 25 vodíkových taxi a jak jste viděli výše, zkoušení – obecně vzato – probíhá na několika místech i u příslušných českých a moravských dopravních podniků. V Česku pak navíc máme první čerpací stanici na pražském Barrandově a do roku 2025 by jich mělo být už dvanáct, o pět let později osmdesát.

Taxi na vodík - Toyota Mirai v Hamburku.

V zaslané tiskové zprávě byl také zmíněn osobní vůz Toyota Mirai druhé generace (foto také v úvodu). Ten nabízí dojezd až 650 km, natankujete ho prý během několika minut a je poháněn elektromotorem o výkonu 182 koní, který je ovšem napájen palivovými články, jež vyrábějí elektřinu reakcí vodíku a kyslíku. S vývojem takovýchto vozů pokračuje i BMW. Mimochodem zmiňovaných 25 nových taxi v Hamburg je také značky Toyota Mirai a mají být označeny jako automobily s nulovými emisemi. Nejlepší na tom všem je pak to, že do roku 2025, což je za rohem, mají být všechny hamburské taxíky bez emisí a tudíž vodíkové a nepůjde o současná neekologická a podivná elektro auta.

Podle zaslané zprávy agentury Aspen.PR má dalších 600 vozů Toyota Mirai jezdit v Paříži, v Kodani jich má být 100 a v rámci celé Evropy jsou prý už i ve flotilách společností nabízejících tzv. sdílená auta a v auto půjčovnách. Rozšíření v Česku ale pochopitelně závisí na počtu čerpacích stanic a tady to začne být zajímavé až v roce 2025.

V Praze nedávno Toyotu Mirai pro použití v tzv. sdílené dopravě v českém prostředí zkoušela společnost Anytime Carsharing (foto v úvodu) a – cituji – „…první výsledky jsou příslibem. Aktuálně je pro nás ideální hybridní pohon, ale z toho, co se na trhu reálně nabízí, je vodíkový pohon smysluplným řešením, které může v budoucnu velmi dobře fungovat.“ Toto oznámil Milan Beutl z Anytime Carsharing.

Autobus na vodíl, Škoda Hcity.

Výhodou vodíkového pohonu není jen šetrnost k přírodě, ale i možnost relativně, nebo dokonce výjimečně dlouhého dojezdu, a je tu také rychlé tankování, které se naprosto nedá srovnávat s tzv. elektro auty. Místo dlouhého předlouhého dobíjení natankujete vodík do auta během 5 minut; to jsou údaje poskytnuté digirevue.cz agenturou Aspen.PR. 

U vodíku má být největším problémem, v případě osobních vozů, náročná a drahá nádrž (tady se vložené prostředky podepisují i u jiných vozů), další, už obecnou věcí, je výroba vodíku jako takového. Nicméně v zaslané tiskové zprávě agentury Aspen.PR se praví, že… „Dalším krokem k masovějšímu rozšíření musí být lepší dostupnost vodíku pro automobily. Mohl by k tomu pomoci i nový objev vědců z australské University of Adelaide, kteří objevili novou metodu, výroby vodíku. Umožňuje využívat vodu přímo z oceánu k efektivní výrobě tzv. zeleného vodíku pomocí elektrolyzéru. A právě zelený vodík bude v budoucnu hrát velmi důležitou roli pro celé odvětví dopravy, protože využívá obnovitelné zdroje energie a v mnoha případech by mohl nahradit ropu.“

„Vodíkový pohon automobilů je na samém počátku masového rozšíření a má před sebou samozřejmě ještě některé výzvy. Spočívají zejména v oblastech vytvoření dostatečné infrastruktury pro podporu skladování a distribuce. Přesto považujeme vodíkový pohon ze reálnou budoucnost automobilové dopravy, a to nejen té osobní, ale také nákladní a veřejné,“ říká Martin Peleška, ředitel českého zastoupení značek Toyota a Lexus.

První vodíková čerpací stanice v Česku (Praha Barrandov), čerpání látky.

 

Číst 648 krát Naposledy změněno čtvrtek, 15 červen 2023 15:47

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.