pátek 29 březen 2024
Text Size

Postoj Čechů k čínské sociální síti TikTok? Jen pár lidí je rozumných

TikTok po všech varováních, kterých jsme byli v minulosti svědky, přestala používat pouze necelá desetina Čechů. Polovina z nich se pak bojí sbíraných dat. Vše vyplývá z průzkumu agentury NMS Market Research. Foto: Accenture

Podle ní pak sociální síť TikTok v Česku používá 11 % lidí, ve skupině 18 až 24 let je to ale už 43 % a mezi 25 a 34 let pětina.

Podle březnového upozornění Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB), který se konečně probudil i pro běžného občana, představuje tato čínská sociální síť bezpečnostní hrozbu. Tu ale představují i další věci, který si EU, potažmo Česko vůbec nevšímá. Nicméně varování úřadu NÚKIB zaznamenaly plné dvě třetiny naší populace i když TikTok, podle průzkumu NMS Market Research, přestalo používat jen necelých 10 % lidí i když mezi 18 a 24 lety to bylo 17 %.

ČTĚTE TAKÉ:

Nejčastějším důvodem, proč lidé přestali používat TikTok jsou obavy o soukromí a bezpečnost, což v průzkumu uvedlo 42 % respondentů, kteří síť přestali používat. Dalších 38 % uvedlo, že je aplikace přestala bavit a 18 % se prý „snaží omezit čas na mobilním telefonu“.

Obavy o data, které aplikace TikTok sbírá, má celkem 53 procent lidí, u skupiny 18 až 24 lety je to dokonce 73 %. Horší zprávou vycházející z průzkumu je to, že zaměstnavatelé TikTok na pracovních zařízeních většinou neřeší a jen 12 % dotazovaných uvedlo, že se ve firmě setkalo buď s úplným zákazem aplikace na zařízeních používaných k práci, nebo s doporučením ať TikTok odinstalují. Plných 83 % pak uvedlo, že jejich zaměstnavatel TikTok na v práci používaných zařízeních vůbec neřeší.

Průzkumu agentury NMS Market Research se v on-line dotazování v dubnu 2023 provedeném mezi populací 18+ zúčastnilo 1.308 respondentů.

 

Číst 945 krát Naposledy změněno pátek, 15 prosinec 2023 03:14

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.