čtvrtek 28 březen 2024
Text Size

Průzkum: více než 3/4 lidí nechce „zákaz spalovacích motorů“

Ten by měl, podle EU, nastat v roce 2035, ale s přijetím nesouhlasí 77 % našich obyvatel a hlavními důvody jsou, podle průzkumu, obavy z nedostupnosti aut a nedostatečné infrastruktury. Grafika: Nielsen Admosphere

Kdybychom měli zákon o obecném referendu, řešení by bylo nasnadě a hodně jednoduché. Ten ale nemáme, takže rozhodují zvolení politici, jejichž tématem to ovšem při volbách nebylo; jistě minimálně drtivé většiny z nich.

Ona se vlastně auta se spalovacími motory nezakáží (více níže). Jen se řekne, že od roku 2035 mají mít všechny nově prodávané vozy nulové emise. „Fikanost“ tohoto přístupu (moje babička tomu říkala: „vychc… jako mraky“) je nasnadě v okamžiku, kdy si položíte otázku: „mají elektroauta nulové emise?“. Ti, co mají alespoň špetku selského rozumu řeknou, že nikoli a pochopitelně mají pravdu. Ostatně výmluvně o tom hovoří citace ze samotného materiály Evropského parlamentu (EP, odkaz níže): „Faktem je, že výroba a likvidace elektrických aut zatěžují životní prostředí více než běžná auta, a úroveň emisí z provozu závisí na způsobu výroby elektřiny.“

K TÉMATU: Doba vodíková se (snad) blíží. Dotankujete za pár minut, „elektroshity“ se mohou jít klouzat (doufejme, že půjdou…)

O čem se tedy bavíme?

O pseudo šetření ve stylu „pseudo 3D“ u televizorů. Zkrátka a po našem: „aby se vlk nažral a koza zůstala celá“.

Jenže…

Opatření je součástí balíčku legislativních návrhů Evropské komise, který se jmenuje „Fit for 55“ a který má vést ke snížení emisí skleníkových plynů. Na nich se ovšem Evropa podílí méně než deseti procenty. Údaje se různí (osm, devět…), ale měli bychom být třetí za Čínou a USA; více u EP zde (externí odkaz, čeština).

Česko, jako jedna z nejprůmyslovějších zemí Evropy, je podle zmiňované zprávy osmé s podílem hluboce pod Německem, Polskem či třeba Francií nebo Spojeným královstvím. Teď ovšem – nepochybně – budeme „papežtější než papež“!

Jako snad vždy…

K TÉMATU: Skleníkové plyny: emise podle zemí a odvětví (EP, externí odkaz, čeština)

Nulové emise: kdo souhlasí a kdo ne?

Následující průzkum Nielsen Admosphere společně realizovaly agentury Nielsen a Ressolution Group na vzorku pěti set respondentů z internetové populace Českého národního panelu starších 18 let metodou sběru on-line.

Informace o připravovaném návrhu legislativy Evropské unie, podle které by od roku 2035 měla mít všechna nová osobní a dodávková auta nulové emise CO2 (populárně řečeno by se tedy od roku 2035 „zakazoval prodej nových aut se spalovacími motory“), zaregistrovalo 83 % odpovídajících, mezi nimiž bylo plných 77 % žen a 90 % mužů. Řečeno jinými slovy průzkumu: 8 z 10 obyvatel Česka aktivních on-line.

  • Obecně vzato jsou s návrhem legislativy více obeznámeni lidé starší 45 let (88 %), ale setkala se s ním i většina mladších respondentů (zhruba 78 %).
  • Ti z dotázaných, kteří o daném návrhu vědí, s jeho přijetím ve většině nesouhlasí (77 %), „pro“ je pouhých 17 % dotázaných a tak zvaně „bez názoru“ je 6 %.
  • V případě zastánců je nejvyšší procento mezi respondenty z nejmladší věkové skupiny 18 až 34 let, s rostoucím věkem pak procento – jak vidíte – výrazně klesá.
  • Vyšší podíl odpůrců najdeme mezi lidmi žijícími na vesnicích (proti je 84 %) a je evidentní, proč tomu tak je. Naopak ve velkých městech je procento odpůrců nejnižší.

Nejčastěji označovaným důvodem pro nesouhlas s legislativou EU, která by prakticky zakázala prodej aut na benzínový nebo naftový pohon, je obava, že pro řadu lidí budou nová auta nedostupná (68 %), 53 % odpůrců si ale také myslí, že do roku 2035 nebudou pro takovou změnu dostatečně připravené podmínky. Zajímavé je však i to, že více než čtvrtina respondentů je toho názoru, že přijetí legislativy je jen výsledkem lobování zájmových skupin.

V Česku jsou auta s alternativními typy pohonu rozšířena velmi málo. Nejběžnější jsou auta na LPG (zkapalněný ropný plyn), která má 5 % majitelů, auta s hybridním pohonem využívá 2 % a auta na elektrický pohon má necelé 1 % vlastníků.

 

Číst 1134 krát Naposledy změněno pondělí, 29 květen 2023 16:28

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.