sobota 27 duben 2024
Text Size

Nová zelená k úsporám aneb Čím se ministerstvo nechlubí

O tom, že stát, resp. Ministerstvo životního prostředí (MŽP), dává dotace na poněkud zvláštní věci, resp. ve zvláštním pořadí jsem se už zmiňoval. Přesto pozdější zařazení „solárů“ do NZÚ Light trochu nalomilo mé přesvědčení… Inu, jsem stále ještě naivní blbec!

Tepelná čerpadla voda/voda pro stát zřejmě nejsou zajímavá, klasické soláry na ohřev vody také nic moc a této zemi – mezi dalšími – vládne fotovoltaická lobby. Masivní dotace do této oblasti, aniž by domácnosti měli solární panely pro ohřev TUV, dnešní hatmatilkou řečeno „termické“, jsou až nepochopitelné. Tím neříkám „nevyužijte je“, protože hloupý, kdo dává, hloupější kdo nebere! Ale abych parfrázoval pana presidenta Zemana, „jen blbec ohřívá fotovoltaikou bojler“!

Dnes je to bohužel přesně o tom!

K TÉMATU:

Fotovoltaika se tlačí všude a to i tam, kde pomalu nemá co dělat. Ale buďme vděční a hlavně buďme rádi, že v NZÚ má MŽP nakonec i solární ohřev TUV, tedy teplé užitkové vody. A byť lze hodně polemizovat s výší dotační částky, a to i vzhledem k fotovoltaice, můžete ji získat předem, což je naprosto skvělé! À propos když jsem u těch parafrází: pokud si budete něco pořizovat, pamatujte na staré dobré, že „nejvýhodnější energie je ta, kterou nepotřebujete“!

A o tom přesně „soláry“ jsou…

Než se však dostanu k meritu věci, malé upřesnění: jsem člověk, který by dal do Ústavy vyrovnaný rozpočet, rovné daně a také naprosto stoprocentní rovnost občana před zákonem. Tedy „jak ty na mě, tak já na tebe!“

A proč to říkám?

Pokud totiž člověk mající právě nárok na starobní důchod, to abych zůstal u sebe, stále ještě – i měsíc po termínu – nedostal od státu ani korunu a dokonce ani oznámení (přípis s výměrem přišel až na můj popud přes datovou shcránku) má smůlu a dotaci nedostane. MŽP totiž ani toto oficiální oznámení o přiznání nároku a výměru, včetně uvedené částky pro vyřízení dotace neuznává. Prý vlastně de facto, ale možná i de iure, v důchodu našinec vůbec není, resp. prý být nemusí!

 

Ukázka kombinovaného systému - fotovoltaika a solární panely pro TUV. Zdroj: Thermosolar

 

„Mám rozhodnutí o důchodu, ale důchod nepobírám, jsem zaměstnán.“

Tohle je v tzv. častých dotazech u MŽP.

Nechápu…

Proč by to někdo pracoval, když může pobírat řádný starobní důchod a zároveň u toho pracovat? Proč by se dotyčný připravoval o peníze na které si celý život spořil? Napadá mě, že snad jen kvůli tomu, aby „pak“ měl více, což je ale hodně pofidérní argument, ale tady zřejmě bude jádro pudla a byrokratického šimla!

MŽP a stávající pan ministr, chvála mu za dodání tepelných čerpadel do dotačního systému, a konec konců za soláry, by si měli i v hraničních případech, které já osobně přitahuji celý život, udělat pořádek. A hlavně by si měli od „práce a sociálních věcí“ potřebné údaje zjišťovat sami! A samozřejmě by jim mělo stačit, že stát jasně „přiznává starobní důchod“ i s datumem a částkou!

Já, podle odpovědi z MŽP, musím čekat, dokud mi opožděný stát opožděně nevyplatí první důchod naprosto fyzicky. Dokud nepřijde, mám jednoduše smůlu a koho zajímá, že nemohu za to, že stát není schopen plnit to, k čemu se zavázal, že neplatí rovnost občana před zákonem, kterou nám dlouho slibovali, atd., atd.!

À propos samotný text na stránkách NZÚ Light (zůstanu zde) by MŽP mělo nechat zredigovat nějakému slušnému novináři. Zdarma – stát je prý v krizi – se nabízím…

Dotace 90.000 Kč a na druhé straně slova o 100 % dotaci na solání ohřev vody evidentně matou a nikde jsem nenarazil na vysvětlení, dokud jsem se ho – jinde – nedopátral.

Takže jak to vlastně je?

Stát poskytne klidně i 100 % dotace na solární kolektory pokud částka nepřesáhne 90.000 Kč.

Jestliže tedy bude ohřev TUV touto cestou stát 85.000 Kč, 5.000 Kč vrátíte. Pokud bude stát 120.000 Kč (to je pro základní systém na dům pravděpodobnější), 30.000 doplatíte ze svého.

V této souvislosti opět zdůrazňuji: stát by měl – než dá lidem dotaci na fotovoltaiku – vyžadovat solární ohřev TUV. Pokud ho nemají, neměl by dotaci na fotovoltaiku běžným domácnostem vůbec poskytovat.

Navíc už dávno měl – za tímto účelem – navázat spolupráci s výbornou slovenskou firmou Thermosolar, omezit možnosti památkářů ničit lidem život v centrech velkých měst tak, aby bylo možné vyžít soláry a fotovoltaiku, udělat výměnu oken, atd., atd.

Stát bohužel nejen v tomto směru selhává, postrádá zdravý rozum či snad nápady, nebo se mu prostě nechce, takže nakonec skončíme opět u MŽP.

Tohle ministerstvo to buď nezajímá, nebo tomu nerozumí, nebo na to jednoduše kašle, protože lobování a vnější (a asi i vnitřní) tlaky jsou neúměrně silné, což je – na další stranu – pochopitelné.

Ať je to jak chce, nakonec na tom vždy prodělá tento stát.

A také už svou naprosto zbytečnou dotační politikou na elektrickou energii prodělává.

A kdo to zaplatí, je evidentní!

 

Číst 480 krát Naposledy změněno středa, 18 říjen 2023 14:49

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.