středa 26 červen 2024
Text Size

Domácí spotřebiče: Youreko vám na Whirlpool.cz spočítá provozní úsporu

Společnost Whirlpool oznámila, že, cituji „…nezávislý nástroj Youreko, s nímž si snadno spočítáte úsporu energie po dobu předpokládané životnosti spotřebiče…“, ve srovnání s výrobky, které mají podobné parametry, je umístěn na produktové stránky whirlpool.cz. Odchycené obrazovky: autor; zdroj: Whirlpool

Na srovnávací nástroj momentálně narazíte u myček, praček, sušiček, praček se sušičkou a také u chladniček a mrazniček, kde je to ještě důležitější. Pokud se připojíte na stránku nějakého produktu (příklad, externí odkaz, nové okno) uvidíte míru úspor energie a také náklady na energii, jako takové. Jak vše úvodem vypadá, vidíte hned na perexovém snímku.

ČTĚTE TAKÉ:

Při výběru vašeho nového spotřebiče tak budete moci porovnávat nejen jeho pořizovací cenu, ale i náklady na provoz, resp. úsporu energie ve srovnání s jiným, obdobným. Vše zajišťuje nástroj Youreko pracující s údaji z oficiálních zdrojů, včetně Eurostatu. Upravit si v jeho rámci můžete – pro srovnání – jak délku doby spotřebiče (jak dlouho si ho zamýšlíte nechat), zadat ale dokonce můžete i vaši konkrétní cenu za kWh elektrické energie (viz snímky) a zde se pracuje s údaji Eurostatu (poznámka autora: mohou se lišit od místních, metodika stále není sjednocena, což je pochopitelně chyba Česka).

Výrobce k systému srovnávání doplňuje: „Všechny úspory, hodnocení a srovnání jsou založeny na podobných produktech, což je obecně velikost nebo kapacita produktu. Abychom uvedli konkrétní příklad – pračka Whirlpool FFD 8469 BCV EE s kapacitou 8 kg vám během 11 let průměrné životnosti při praní 5,5x týdně ušetří parádních 14.994 Kč oproti nejhorší 8kg pračce na trhu, počítáno při průměrném tarifu 7,93 Kč/kWh v květnu 2024. Pokud perete méně často, počítáte s delší dobou životnosti nebo máte jiný tarif, můžete si snadno náklady provozu i úspory zpřesnit.“

Já doplňuji: zpřesnit na webových stránkách pračky Whirlpool FFD 8469 BCV EE.

Pokud se vydáte nástroj na stránkách Whirlpoolu prozkoumat, což vřele doporučuji, nezapomeňte si občas nechat vypsat to, co je na ikonce otazníku. Najdete tu totiž nejen hodně zajímavé údaje, ale někdy i něco k metodice.

Číst 163 krát Naposledy změněno středa, 29 květen 2024 11:15

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.