čtvrtek 28 březen 2024
Text Size

Dnes vychází album Donda od Kanye West, který je znám i jako Yeezy. Láká i podvodníky

Umělec si kvůli jeho přípravě pronajal stadion v Atlantě a pak tu předvedl obrovskou show. Jak ale zjistila společnost Kaspersky, nepřitahoval jen fanoušky, ale i podvodníky. Foto: archiv autora

Analytici společnosti se rozhodli zjistit, zda se kyberzločinci nechystají zneužít vydání očekávaného alba k šíření souborů s různými hrozbami. Přestože zájem zločinců o toto téma nebyl velký, narazili během července a srpna 2021 na několik nebezpečných programů a falešných odkazů, které měly vést na stránky s možností zakoupení připravovaného alba.

Konkrétně šlo zejména na dva soubory typu adware, které se vydávaly za mediální s novou nahrávkou. Šlo o…

  • „Download-File-KanyeWestDONDA320.zip_88481.msi“ a
  • „Kanye West _ DONDA (Explicit) (2021) Mp3 320kbps [PMEDIA] __ - Downloader.exe“
Kanye West v roce 2007. Foto: Shahril Affandi Radzali, Zdroj: Wikipedia.

 

Mezi další příklady škodlivých kampaní navázaných na album Donda patří například odkaz ke stažení alba s žádostí, aby jste se zúčastnili průzkumu nebo potvrdili, že nejste roboti. Po vyplnění je uživatel přesměrován na podvodný web, odkaz na slibované album se samozřejmě nikde neobjeví.

Druhým častým příkladem je situace, kdy uživatel narazí na odkaz vedoucí do údajného archivu obsahujícího album Donda. Ve skutečnosti je ale tento archiv infikován malwarem a po rozbalení souboru je zařízení infikováno škodlivým kódem.

Pokud se chcete vyvarovat podobných útoků, zkuste následující tipů společnosti Kaspersky:

  • Stahujte audio obsah pouze z oficiálních platforem. Aplikace a soubory na nich sice nejsou 100 % bezpečné, ale alespoň je nechají zkontrolovat zástupci platformy a existuje nějaký filtrační systém.
  • Před kliknutím je dobré zkontrolovat si odkaz umístěním kurzoru přímo na něj. Zobrazíte si tak náhled adresy URL.
  • Některé škodlivé e-maily a webové stránky vypadají jako skutečné. Záleží na tom, jak dobře na nich zločinci zapracovali. Hypertextové odkazy však budou s největší pravděpodobností nesprávné s pravopisnými chybami nebo vás můžou přesměrovat jinam.
  • Neotvírejte nevyžádané soubory odeslané vašimi přáteli nebo příbuznými. Může jít o ransomware, nebo dokonce spyware. Podobně nebezpečné můžou být i přílohy e-mailů, které vypadají na první pohled jako oficiální zprávy.
  • Nainstalujte si důvěryhodné bezpečnostní řešení a dodržujte jeho doporučení. Tento software vyřeší většinu problémů automaticky a v případě potřeby vás upozorní.

 

Číst 1410 krát Naposledy změněno čtvrtek, 26 srpen 2021 11:25

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.