pátek 19 duben 2024
Text Size

Nezodpovědnost, zbrklost či naivita nahrávají hackerům. Ti přicházejí se stále novými triky jako třeba s imitací napájecího kabelu

Mezi novinky patří „zlodějské dobíječky“, vysoce propracované falešné e-maily i sociální inženýrství. Vynalézavost hackerů byla vždy velká, poslední dobou se však stupňuje. Ilustrační foto: Accenture

Podle zaslané tiskové zprávy Accenture, statistiky firem a institucí zaměřených na bezpečnost, a také Policie ČR, potvrzují, že meziročně přibylo rizik až čtyřnásobně. Mezi cíle těchto zločinců patří nejen firmy, ale také nemocnice. „Máme vaše data. Pokud nezaplatíte, přijdete o ně.“ Tak často začínají vyděračské ransomwarové útoky spočívající v zašifrování dat v počítačích.

„Útok typu ransomware si dnes lze objednat na míru, třeba jako součást nekalého konkurenčního boje. I to přispělo k boomu této kriminality,“ říká Michal Merta, odborník na bezpečnost a ředitel Cyber Fusion Centra v Accenture ČR. A mnoho lidí situaci hackerům navíc ulehčuje. „Téměř čtvrtina zaměstnanců například připouští, že často odkládá a zdržuje aktualizace softwaru na svých pracovních počítačích a dalších zařízeních,“ dodává.

ČTĚTE TAKÉ: Accenture Fjord Trends 2021 aneb Redefinice života i zážitků v 21. století

Útoky nedávno ještě neumělé a snadno odhalitelné nyní mají vysokou míru profesionality a sofistikovanosti. Hackeři si často dají práci se zjištěním konkrétních osobních údajů a teprve poté zaútočí. „Jednu naši klientku kontaktovala přes Facebook ‚příbuzná‘ a požádala ji o pomoc. Chtěla ofotit platební kartu a následně posílat autorizační kódy transakcí. Údajně se účastnila důležité hry. Klientce až později došlo, že jde o podvod a obrátila se na Policii,“ zmiňuje konkrétní případ Viktor Houška z BNP Paribas Cardif, která mimo jiné poskytuje i pojištění takovýchto hrozeb.

 

 

Dalším příkladem je příběh člověka, který obdržel e-mailovou zprávu, která se tvářila jako od přepravce s tím, že má zaplatit za služby. Vzhledem k tomu, že se jednalo velmi věrohodnou formu komunikace, poslal peníze a až poté zjistil, že e-mail byl podvodný.

„Tyto případy se opakovaly a k části lidí informace o těchto rizicích dorazily. Hackeři ale stále hledají nové možnosti a zkouší využít dalších, na první pohled seriózních a známých, služeb. Nejen služeb pošty a kurýrních společností, finančních institucí, ale nově také například on-line videoték,“ upozorňuje Ondřej Ševeček z Počítačové školy Gopas.

V dalším případě klient při nákupu na internetu zaplatil převodem za objednané zboží z druhé ruky (zásilka nedorazila, prodávající přestal komunikovat) nebo se nechal nachytat na podvrženou soutěž či výhru ve zprávě na aplikaci WhatsApp. Novinkou jsou také tzv. zlodějské nabíječky. Ještě před časem by nás vůbec nenapadlo, že data z telefonu může někdo odcizit pomocí nastrčeného nabíjecího kabelu. Příkladem je kabel O.MG Lightning, který je replikou originálního kabelu od Applu. Pokud si jej ke svému zařízení připojíte, otevřete hackerovi cestu do vašeho mobilu a dobíjení zdarma může skončit vysátím vašeho účtu.

 

Číst 1209 krát Naposledy změněno pátek, 10 září 2021 12:19

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.