sobota 20 duben 2024
Text Size

Na každou českou domácnost směřuje asi 9.300 hackerských útoků. Denně!

Statistika pochází z bezpečnostního systému Turris Sentinel, CZ.NIC a i když prý ve 2. čtvrtletí 2021 celkový počet útoků směrovaných na směrovače (routery) a další chytrá zařízení poklesl, objevila se nová, velmi nebezpečná hrozba. Foto: CZ.NIC

Ta otevírá bezpečnostní díru v routerech řady výrobců a umožňuje hackerům obejít ověřování a získat kontrolu nad datovými toky v celé napadené síti. Je to možné díky absenci pravidelné aktualizace firmwaru směrovačů přes které prochází značná část dat z počítačů a chytrých zařízení v domácí síti (LAN). Naprostá většina uživatelů navíc aktualizaci vůbec neřeší.

ČTĚTE TAKÉ: Směrovače Turris s vylepšeným ovládáním

„Způsoby, které kyberútočníci využívají, jsou stále propracovanější a účinnější. Ty nejzákeřnější pracují s dosud neobjevenými bezpečnostními mezerami, které hackeři průběžně vyhledávají. Zmíněná srpnová hrozba pracuje právě s nově nalezenou bezpečnostní dírou a její nebezpečí zdůrazňuje i fakt, že většina uživatelů se po instalaci routeru již aktualizací jeho softwaru nezabývá. Jsme proto hrdí na náš vlastní operační systém TurrisOS, který všechny routery Turris průběžně aktualizuje, i na náš dynamický firewall, který se na základě nasbíraných informací o bezpečnostních hrozbách aktualizuje automaticky, a to až 3000x denně,“ dodává Petr Palán, šéf projektu Turris.

Řešením je nastavení vysokého stupně zabezpečení a aktualizovaný firmware směrovače, včetně zabezpečení domácí Wi-Fi. Alternativní možností je použití samostatného hardwarového firewallu, jako například TurrisShield.

Poznámka: Do výše uvedeného počtu hackerských útoků jsou započítány i pokusy o zadání uživatelského jména a hesla na SMTP, Telnet, HTTP a FTP služby a také počet skenů zahrnujících alespoň deset otevřených rozhraní TCP nebo UDP.

 

Číst 1088 krát Naposledy změněno úterý, 21 září 2021 21:27

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.