Vytisknout tuto stránku

Zvýšené náklady na energie? Pár rad jak ušetřit

Podle průzkumu společnosti Netatmo je situace velmi vážná a přes dlouholetou osvětu a obecná varování skoro tři čtvrtiny českých domácností nezavedlo žádná úsporná opatření a třetina z nich to zatím ani neplánuje. Foto: Netatmo

Výdaje na bydlení tvoří, podle ČSÚ (2021) průměrně čtvrtinu nákladů českých domácností, přičemž velká část putuje na energie. Podle Eurostatu zase bydlí téměř 80 % našich obyvatel ve vlastních bytech či domech, ale investice do zateplení či větší rekonstrukce řada z nich vůbec neřeší. Alespoň podle průzkumu, který pro Netatmo realizovala agentura Ipsos, přičemž sběr probíhal prostřednictvím on-line dotazníku (CASI) a průzkumu se zúčastnilo 1.050 respondentů ve věků 18-65 let.

K TÉMATU:

A přitom existuje řada jednoduchých řešení, kterými lze v objektech s centrálním a automatizovaným vytápěním a ohřevem teplé užitkové vody (TUV) začít. Pokud v domě či bytě snížíte teplotu o stupeň Celsia, ušetříte, podle Netatmo, v průměru 6 až 7 % výdajů. Přitom nemusíte každou místnost vytápět stejně a například v obýváku, kde většina Čechů preferuje 22 °C, může nastavení na 20 stupňů ušetřit nemalé částky. V ložnicích, kde navíc nižší teplota přináší kvalitnější spánek, lze z preferovaných 20°C o stupeň či spíše dva bez problémů ubrat.

Netatmo také upozorňuje, cituji… „V Česku velmi rozšířené několikastupňové radiátorové ventily neumožňují nastavovat přesnou teplotu. Instalace inteligentní termostatické hlavice není náročná a zabere přibližně 10 minut. Pomocí mobilní či webové aplikace si zvolíte vhodnou teplotu pro každou místnost. Kromě toho systém analyzuje podmínky v místnosti a nabídne vhodné řešení na míru, které bude vyhovovat vašemu životnímu stylu.“

K plýtvání energií často dochází během dne, kdy bývá dům/byt prázdný. Doporučuje se nevypínat radiátory úplně (následné vytopení prochladlého domu bude stát mnohem víc) a sáhnout po přesnějším řízení a regulaci spotřeby energie za pomoci programovatelných či inteligentních termostatů.

Například inteligentní termostat Netatmo, který můžete ovládat pomocí mobilního i webového rozhraní je prý schopen, na základě informací o vašem životním stylu, vygenerovat individuální vytápěcí režim. Inteligentní termostatické hlavice Netatmo zase upravují vytápění podle počasí a tepelných vlastností domů, detekují také například otevřená okna.

Společnost Netatmo vznikla v roce 2012 a v roce 2018 se stala součástí skupiny Legrand, momentálně nabízí třináct zařízení a příslušenství pro chytrou domácnost.

 

Číst 903 krát Naposledy změněno čtvrtek, 01 prosinec 2022 02:02