pátek 26 duben 2024
Text Size

Zvýšené náklady na energie? Pár rad jak ušetřit

Podle průzkumu společnosti Netatmo je situace velmi vážná a přes dlouholetou osvětu a obecná varování skoro tři čtvrtiny českých domácností nezavedlo žádná úsporná opatření a třetina z nich to zatím ani neplánuje. Foto: Netatmo

Výdaje na bydlení tvoří, podle ČSÚ (2021) průměrně čtvrtinu nákladů českých domácností, přičemž velká část putuje na energie. Podle Eurostatu zase bydlí téměř 80 % našich obyvatel ve vlastních bytech či domech, ale investice do zateplení či větší rekonstrukce řada z nich vůbec neřeší. Alespoň podle průzkumu, který pro Netatmo realizovala agentura Ipsos, přičemž sběr probíhal prostřednictvím on-line dotazníku (CASI) a průzkumu se zúčastnilo 1.050 respondentů ve věků 18-65 let.

K TÉMATU:

A přitom existuje řada jednoduchých řešení, kterými lze v objektech s centrálním a automatizovaným vytápěním a ohřevem teplé užitkové vody (TUV) začít. Pokud v domě či bytě snížíte teplotu o stupeň Celsia, ušetříte, podle Netatmo, v průměru 6 až 7 % výdajů. Přitom nemusíte každou místnost vytápět stejně a například v obýváku, kde většina Čechů preferuje 22 °C, může nastavení na 20 stupňů ušetřit nemalé částky. V ložnicích, kde navíc nižší teplota přináší kvalitnější spánek, lze z preferovaných 20°C o stupeň či spíše dva bez problémů ubrat.

Netatmo také upozorňuje, cituji… „V Česku velmi rozšířené několikastupňové radiátorové ventily neumožňují nastavovat přesnou teplotu. Instalace inteligentní termostatické hlavice není náročná a zabere přibližně 10 minut. Pomocí mobilní či webové aplikace si zvolíte vhodnou teplotu pro každou místnost. Kromě toho systém analyzuje podmínky v místnosti a nabídne vhodné řešení na míru, které bude vyhovovat vašemu životnímu stylu.“

K plýtvání energií často dochází během dne, kdy bývá dům/byt prázdný. Doporučuje se nevypínat radiátory úplně (následné vytopení prochladlého domu bude stát mnohem víc) a sáhnout po přesnějším řízení a regulaci spotřeby energie za pomoci programovatelných či inteligentních termostatů.

Například inteligentní termostat Netatmo, který můžete ovládat pomocí mobilního i webového rozhraní je prý schopen, na základě informací o vašem životním stylu, vygenerovat individuální vytápěcí režim. Inteligentní termostatické hlavice Netatmo zase upravují vytápění podle počasí a tepelných vlastností domů, detekují také například otevřená okna.

Společnost Netatmo vznikla v roce 2012 a v roce 2018 se stala součástí skupiny Legrand, momentálně nabízí třináct zařízení a příslušenství pro chytrou domácnost.

 

Číst 881 krát Naposledy změněno čtvrtek, 01 prosinec 2022 02:02

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.