čtvrtek 28 březen 2024
Text Size

Také máte doma špatné osvětlení? To jako vážně?

Doslova mě šokovalo, že v mém nejbližším okolí je stále ještě někdo, kdo používá žárovky a zářivky a úsporné žárovky (či jak se to všechno jmenovalo) a už dávno nepřešel k LED. Ty jsou dnes navíc úplně jinde než před pěti, šesti roky a některé jsou doslova nádherné i když nesvítí! Foto: archiv, ilustrace: archiv autora

Že jde o člověka z mého okolí je sice překvapivé, ale pro mě osobně je ještě překvapivější to, že někteří lidé buď dokáží skvěle vypnout, když jde o věc, která je totálně nezajímá (i když by třeba měla, jako v tomto případě), nebo prostě člověku, který se v dané branži pohybuje od dob vzniku dřevěného uhlí nevěří. Teď ale tito lidé myslím tvrdě narážejí, a to i tací, kteří se před rokem 2000 smáli kvůli u nás instalovanému tepelnému čerpadlu…

K TÉMATU:

Pokud jste tedy také „sto let za opicemi“, zkuste se vážně zamyslet nad tím, že vám to už fakt leze do peněz a že řeči našich politiků na téma „nesvítí někde zbytečně“ jsou rovněž sto let za opicemi. Když tak ostatně někdy poslouchám ten pokus o vládu, je mi jasné, že ve státních institucích určitě ještě používají třeba zářivky a že jich nejspíše nebude málo! A je mi také jasné, že tahle vláda, jejíž rychlejší bratr hlemýžď už má ulitu dávno řádně osvětlenu, zase nedá ani korunu na to, aby se to změnilo, což ostatně měla udělat už dávno; stejně tak jako předchozí a předchozí vlády!

Na pomalost, neschopnost a nelogičnost si nějak nemohu zvyknout stejně, jako na to, že nikdo nedělá ani ty levné kroky (garantované a částečně nenávratné půjčky občanům a firmám, kteří odejdou od plynu, nebo zmiňované peníze na prostou výměnu osvětlení nejen) a nedělá ani ty, které jsou zdarma a které by řadu věcí vyřešili. Jako třeba povolit tepelná čerpadla vzduch-vzduch i do míst památkově chráněných. (Když jde tvrdé na tvrdé…)

Škoda, že někdo tam v těch výšinách nemá, když už ne invenci, tak alespoň selský rozum!

P. S.: Předpokládám, že nemusím připomínat výměnu starých, byť dobře sloužících spotřebičů za nové, výrazně úspornější; samozřejmě hlavně chladničku a samostatný mrazák! A pokud můžete, na střechu šoupněte soláry, ideálně ty slovenské (jsou výtečné!) ať máte alespoň TUV zadarmo : ). Sluníčko nám snad (zatím) nikdo nevezme a nezdaní!

 

Číst 1038 krát Naposledy změněno úterý, 04 říjen 2022 09:13

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.