čtvrtek 28 březen 2024
Text Size

Potřebujeme jazykový zákon. Nikdy jsem si nemyslel, že to řeknu, ale…

Dlouhá léta jsem se tomu bránil maje důvěru v obyvatele Česka, novináře a naivní důvěru ve vedení této země. Mýlil jsem se. Hrubě sem se mýlil! Ilustrace: archiv autora

Dnes jsem mimo jiné i díky redaktorům veřejnoprávních médií nehovořících česky, ale jakousi „podivštinou“ všema deseti PRO. To, co předvádějí, a to co předvádějí typicky i politici, je na hranici likvidace češtiny jako takové.

Ta původní, která se rychle adaptovala, kterou se svého času snažili adaptovat i novináři jako jsem já, věnující se novým technologiím, už tu skoro není.

Kritizovali nás za ni, včetně Ústavu pro jazyk český. Ta teď ale skomírá a co dělá Ústav?

Netuším, ale vidět a slyšet rozhodně není!

Pohrabal jsem v zákonu o ČT a ČRo, kde prý kdysi něco bylo o „dbaní na češtinu“. Přiznám se, že jsem to nenašel.

Možná to tam je, ale mělo by to být na prvním, maximálně druhém místě.

Hitler nás chtěl poněmčit, Rusáci si toho nevšímali. Teď ale chtějí naši vlastní lidé vymazat jazyk jako takový a nahradit ho čím?

Kdo ví…

P. S.: Omlouvám se Francouzům. Když svého času Zákon prosazovali, divil jsem se jim a dokonce se smál. Mea culpa. Mea maxima culpa!

P. P. S:: Věnováno „Týně“ za neopakovatelný konverzační zážitek. Snad jí tím neuvedu do rozpaků (nebo nezpůsobím něco jiné).

 

Číst 937 krát Naposledy změněno čtvrtek, 17 listopad 2022 05:49

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.