pondělí 29 duben 2024
Text Size

Malý telefon Sony Xperia 5 V: balení bez plastů, výbava pro náročné

Od 2. října 2023 si budete moci pořídit, za 24.990 Kč, mobil chlubící se prý „výjimečným displejem, stereofonními reproduktory a pokročilými audio technologiemi“, což znamená například bezdrátové kódování LDAC či speciální mikrofon pro záznam hlasu (zvýraznění, potlačení ruchů). Foto: Sony

Xperia 5 V (Android 13, 2x SIM plus paměťová karta) má být ke koupi ve třech barevných provedeních: černé, platinově stříbrné a modré. Výrobce zdůrazňuje kompaktní rozměry (68 x 154 x 9 mm, 180 g) a dlouhou výdrž akumulátoru s kapacitou 5.000 mAh, která, cituji z tiskové zprávy, „…zůstává po celodenním aktivním používání nabitá na více než 50 %“. Spotřeba má být, oproti předchozímu modelu Xperia 5 IV, nižší přibližně o 20 % (firemní údaj). Vedle drátového dobíjení (USB-C, až 50 % kapacity za 30 minut, USB PD – co to je), je k dispozici i dobíjení bezdrátové.

K TÉMATU:

Displej je typu OLED s úhlopříčkou 15,5 cm (6,1") s poměrem stran 21:9 a s rozlišením 1.080 x 2.520 bodů. Obnovovací frekvence je až 120 Hz a displej kryje odolný Corning Gorilla Glass Victus 2.

Xperia 5 V je postavena na platformě Snapdragon 8, Gen 2, má 8 GB RAM, 128 GB na vnitřní flash disku a paměťová karta typu MicroSD může mít až 1 TB. Oproti předchozímu modelu má být rovněž velmi výrazně (o 40 %) zvětšena velikost fólie odvádějící teplo.

Snímač fotoaparátu je tradičně firemní (Exmor T for mobile), využívá se UI o které výrobce tvrdí, že „…vaše portrétní snímky přiblíží standardům fotoaparátů s výměnnými objektivy“, a byť je pouze se dvěma objektivy (clona až F1,9), má fotografovat se třemi ohniskovými vzdálenostmi (16, 24 a 48 mm).

K dispozici je 5G, Wi-Fi 6 pracující i na 6GHz, a řada globálních pozicovacích systémů. Bluetooth 5.3 využívá technologie LE Audio a jako příslušenství si můžete pořídit dva druhy krytů: speciální, který poslouží také jako vertikální či horizontální stojánek (tři barvy) a kryt zvaný Style Cover. Ten je částečně vyroben z firemního materiálu Sorplas (využívají ho některé vnitřní i vnější prvky mobilu), což má být nehořlavý recyklovaný plast připravený z až 99% recyklátu.

 

Číst 524 krát Naposledy změněno úterý, 05 září 2023 05:13

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.