neděle 28 duben 2024
Text Size

Kladivo na silnici? Unikátní LED světlomety ZKW zjevně posvětil bůh hromu a blesku, vyráběny jsou s použitím recyklátu

Zbrusu nové elektrické SUV Volvo EX90 se také pyšní zbrusu novými kombinovanými světlomety, které jsou, jak vidíte, ve tvaru stylizovaného Thorova kladiva. Foto: ZKW

Jejich základem jsou tzv. digitální světelné HD moduly s rozlišením více než 1,3 mil. bodů kombinující maticová dálková a potkávací světla, takže výsledkem je světelný systém pro noc, den, poziční světlo a také směrové světlo. Světlomety mají na silnici poskytovat přesně kontrolovatelný obraz a mají se také dynamicky přizpůsobovat ostatním účastníkům silničního provozu, včetně chodců a dokonce i zvířat. Jedinečným prvkem je schopnost blikání u denního svícení ve tvaru „Thorova kladiva“ typického pro švédskou značku.

K TÉMATU:

Po přepnutí na dálková světla se světlomet pro denní svícení rozdělí a odhalí ten hlavní. Jak vysvětluje Dr. Wilhelm Steger, generální ředitel skupiny ZKW: „Jedinečné a pro značku typické přední osvětlení kombinuje výjimečný design s inovativní světelnou technologií, která aktivně přispívá k vysoké úrovni bezpečnosti silničního provozu.“

Nové světlomety jsou evolucí designu, který značka poprvé představila v roce 2015 u druhé generace modelu XC90. „Hlava“ kladiva je rozdělena na šest světelných segmentů, zatímco rukojeť tvoří deset dalších prvků. Pokud přepnete na hlavní světla, kladivo se horizontálně rozdělí. Tento pohyb ale neslouží pouze k přepnutí z denního na hlavní noční světlo, nýbrž „mrknutí světlometů“ také podtrhuje startování vozidla. Po odemknutí vozidla jednotlivé prvky jeden po druhém blikají.

Inteligentní světlomety byly vyvinuty v závodě ZKW ve Wieselburgu, musí vydržet nejméně 500.000 cyklů otevřeno/zavřeno a horizontální část světla pro denní svícení musela dosáhnout koncové polohy do 500 ms tak, aby se zprůchodnily hlavní osvětlovací funkce.

Vyrábějí se v závodech ZKW v Silau v Mexiku a Dalianu v Číně s využitím recyklovaného plastového granulátu a hliníku vyrobeného ze 40% z recyklovaných surovin.

 

Číst 623 krát Naposledy změněno čtvrtek, 12 říjen 2023 19:32

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.