pátek 29 březen 2024
Text Size

Ericsson Media Vision 2020: propojený svět je za rohem

Projekt společnosti Ericsson naznačuje, kam se bude ubírat digitální svět v příštích několika letech. Očekává se například, že se poptávka po tradičním živém vysílání a vysílání na vyžádání zcela vyrovná.

foto: Sony

 

V roce 2020 má mít planeta Země zhruba 9 miliard obyvatel, z čehož více než 8 miliard bude mít mobilní širokopásmové připojení a až 1,5 miliardy domácností bude vybaveno digitálními televizory, přičemž analogové vysílání se stane téměř historií. 

Díky více než padesáti miliardám zařízení na nichž se ve zhruba patnácti miliardách bude dát spouštět video, se propojí celá společnost, což bude patrné zejména v USA a v tzv. Západní Evropě (poznámka redakce: není mi jasné, proč se stále operuje s tímto klišé…). 

 

Právě v těchto regionech Ericsson v roce 2020 předpokládá následující změny:

  • Vznik propojené společnosti – 15 miliard zařízení s podporou videa propojené širokopásmovými sítěmi změní nejen způsob příjmu televizního vysílání. Mobilní vysílání má být základem a nezbytností ve všech oblastech vyspělých regionů. 
  • OTT signál pro všechny – dodávky obsahu typu „over-the-top“ (přenos multimédií přes internet přímo ke konkrétnímu zákazníkovi či skupině zákazníků) se budou vztahovat na všechny poskytovatele služeb nebo vlastníků jejich obsahu. Bude to jeden ze způsobů, jak oslovit spotřebitele a také jak posílit možnost, aby se informace dostávaly přímo k nim.
  • Služba videa na vyžádání se stane rovnocennou klasickému živému vysílání. Až 50 % uživatelů médií si bude obsah samo vybírat.
  • Noví účastníci přinesou nové investice – zrychlením širokopásmové kapacity a díky zvyšujícímu se počtu připojených zařízení se zvýší výkonnost zařízení i celého systému.
  • Výnosy na trhu se zvýší na 750 miliard – příjmy se tak, na rozdíl od roku 2013, kdy dosáhly 530 miliard, výrazně zvýší. Nezmění se však jen výše celkových příjmů, ale také okruh osob a skupin, mezi které se budou dělit. Bude se jednat o vlastníky obsahu, vysílání, poskytovatele televizních služeb a poskytovatele síťových služeb, zvláště pokud půjde o obsah reklamního zaměření.

Závěrům Media Vision 2020 předcházely více než půlroční výzkumy zahrnující jak statistická data a podrobné průzkumy, tak rozhovory s konkrétními osobami, spotřebiteli i lidmi z  průmyslu.

Není jasné, v kterých zemích průzkum probíhal, ale zjišťujeme to.

 

Číst 4105 krát Naposledy změněno úterý, 22 duben 2014 06:14

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.