středa 26 červen 2024
Text Size

Canon ohlásil další objektiv pro virtuální realitu typu Dual Fisheye

Společnost představila nový objektiv pro svůj systém EOS R a formát APS-C, který doplňuje stávající RF 5,2 mm F2,8L Dual Fisheye. Foto: Canon

Nový objektiv, Canon RF-S 3,9 mm F3,5 STM Dual Fisheye má usnadnit, a to i nováčkům v oboru, vytváření kvalitních 3D záběrů pro virtuální realitu (VR).

K TÉMATU:

 

Pozorovací úhel (úhel záznamu) 144 stupňů vytváří, ve srovnání s VR180, užší zorné pole a má také vytvářet přirozenější pohled zahrnující i jisté periferní vidění. Při sledování přes kompatibilní náhlavní soupravu simulace rovněž využívá tzv. interpupilární vzdálenosti objektivu 60 mm (vzdálenost mezi oběma osami), což přibližně odpovídá vidění člověka.

Novinka je také prvním objektivem pro 3D značky Canon s automatickým zaostřováním s funkcí One Shot Autofocus (poznámka autora: jinde se označuje jako AF-S, tedy zaostření po polovičním stlačení spouště), což má proces tvorby dále zjednodušovat. Jde rovněž o první objektiv jiné řady než „L“, který je vybaven povrchovou vrstvou zabraňující vzniku odrazů (duchů).

Objektivy typu Dual Fisheye obsahují dvě samostatné soustavy čoček umístěné vedle sebe, což představuje lidské tzv. binokulární vidění. Každá soustava zachytí obraz z jiné perspektivy a vytvoří dva samostatné snímky odpovídající pohledu z levého a pravého oka. Tento stereoskopický efekt pak přetváří v prostorové zobrazení (VR).

Vedle tohoto objektivu Canon informoval o plánech na brzké rozšíření systému EOS VR o objektiv RF-S 7,8 mm F4 STM Dual pro fotoaparát EOS R7. Ten umožní zachytit „prostorové video“ a poté záběry znovu prožít na Apple Vision Pro.

Číst 99 krát Naposledy změněno úterý, 11 červen 2024 17:50

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.