pátek 29 březen 2024
Text Size

Ericsson prorokem: 10 nejžhavějších trendů roku 2015

Stejně jako minulý rok i letos odhaduje tento výrobce komunikační infrastruktury nejžhavější spotřebitelské trendy. A výsledek? Lidé se prý stále více ztotožňují s představami, které byly dříve fantazií.  

Foto: Ericsson

 

POROVNEJTE SI: Ericsson prorokem: 10 nejžhavějších trendů pro rok 2014 (nové okno). 

 

Ze zprávy Ericsson ConsumerLab vyplývá, že spotřebitelé po celé planetě chtějí zahrnout moderní technologie a připojení k internetu do všech aspektů svého života. Od zrcadel v koupelně přes inteligentní chodníky, medicínu až po sledování zdraví. Lidé se stále více ztotožňují s představami, které byly dříve pro drtivou většinu z nich nepředstavitelné – s roboty v domácnostech a sdílením myšlenek.

Michael Björn z ConsumerLab k tomu říká: „Kumulativní efekt toho, jak se chytré telefony staly součástí našich životů a většinové společnosti, je udivující. Spotřebitelé zkoušejí nové aplikace, zachovávají si ty současné a tato kombinace vylepšuje, obohacuje a v některých případech dokonce prodlužuje naše životy jako takové. To vše ale probíhá rychlejším tempem než kdy v minulosti.“

 

Deset nejdůležitější spotřebitelských trendů pro rok 2015:

1. Streamovaná budoucnost (pokles sledování přímého TV vysílání, od roku 2013 nárůst videa na vyžádání).

2. Nápomocné domovy (chytrý dům podává aktivní zprávy např. o příchodu jednotlivých členů domácnosti, o stavu prádla v pračce, atd.).

3. Sdílení myšlenek (tzv. nositelná zařízení spolu navzájem komunikují).

4. Inteligentní občané (chytré město spolupracuje s vaším mobilem a dává mu informace o dopravní situaci, o spotřebě energii ve vaší domácnosti, o kvalitě vody atd.). 

5. Sdílená ekonomika (sdílení dopravních prostředků, jako jsou automobily či kola, sdílení zařízení v domácnostech, atd.). 

6. Digitální peněženka (48 % lidí by nejraději za služby platilo svým mobilem, 80 % věří, že v roce 2020 nahradí peněženku).

7. Moje informace (více než polovina spotřebitelů by ráda měla svou komunikaci šifrovanou, nerada sděluje svou totožnost při placení a ráda by namísto hesla užívala otisk prstu). 

8. Delší život (tzv. nositelné technologie napomáhají hlídání vašeho zdraví).

9. Domácí roboty (nejvíce lidí by rádo, kdyby jim pomohli s praním – 57 %, dále pak s výukou jak zacházet s novými technologiemi a kdyby uměli vařit jednoduchá jídla – 49 %).

10. Děti jsou k internetu připojeny kdekoliv, ať už používají mobil, tablet či třeba přenosnou herní konzoli.

 

Průzkum byl proveden v nejrůznějších částech světa včetně například Číny, Japonska, Německa, Ruska, Španělska, Švédska, USA, či Velké Británie.

 

Číst 3931 krát

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.