čtvrtek 28 březen 2024
Text Size

Nebezpečí doby koronavirové: podvodníci a hlad po informacích

Během současné krize výrazně stoupla četnost kybernetických útoků. Například stačí vytvořit excelový soubor s názvem „Snižování mezd v důsledku Covid krize“ a mají vystaráno!

Foto: Gopas

 

Nejrůznější škodiči využívají především dvou okolností – přesunu velkého množství lidí s nižší znalostí IT do domácího prostředí (práce na dálku) a obrovský hlad po informacích týkajících se nákazy Covid-19. Současná krize je tak prověrkou znalostí, a to i znalostí odborníků přes IT, kteří zajišťují bezpečnost nejrůznějších systémů.

„Současná koronavirová krize poskytuje podvodníkům v kyberprostoru živnou půdu“, říká zpráva Počítačové školy Gopas a dodává… „V době ekonomické nejistoty a paniky například stačí vytvořit excelový soubor s názvem ‚Snižování mezd v důsledku Covid krize‘ či poslat podvrženou zprávu s upozorněním na kontakt s nakaženou osobou s odkazem na webové stránky, odkud si uživatel stáhne aktivní link nebo je nasměrován na aktivní stránku.“ popisuje možné scénáře odborník na IT bezpečnost z počítačové školy Gopas William Ischanoe. „Možností je ale více – v komunikaci je možné zneužít zranitelnost prohlížečů stránek či PDF, uživatelé pak v panice prakticky otevřou firmu nakažením svých počítačů a vykonáváním cizích příkazů.“

Většina firem podle zaslané tiskové zprávy tvrdí, že zajištění bezpečnosti IT systémů je pro ně primární, ale reálné zkušenosti ukazují na něco jiného. Mnoho z nich řeší svou bezpečnost spíše na papíře, nejčastějším problémem je dlouhodobé poddimenzování kapacit IT oddělení a pojetí IT jako podpory. Přetrvávajícím problémem je také přetíženost pracovníků tohoto oddělení a zanedbávání jejich odborného vzdělávání.

Problematika zajištění bezpečnosti firemních systémů byla jedním z témat, kterým se věnovala odborná konference TechEd Online 2020, která letos probíhala 5. a 6. května on-line.

Číst 1543 krát Naposledy změněno sobota, 09 květen 2020 12:55

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.