úterý 16 duben 2024
Text Size

Co je to Google TV

AKTUALIZOVÁNO: V podstatě jde o nadstavbu nad operačním systémem Android TV, která nahradí i jeho domovské prostředí, tedy nabídku na tlačítku Home (domeček). A nabídnout má vyšší stupeň integrace se službami Googlu a aplikacemi třetích stran. Foto: autor

AKTUALIZOVÁNO, SRPEN, 2022: verze pro rok 2022 (zkoušeno na televizoru Sony XR-48A90K – OLED) už dovoluje přemístit ikonu aplikace v rámci hlavní a stále jediné ikonové lišty. Nedovoluje aplikace mazat (můžete je pouze, v rámci nabídky, přesunout dále/níže), nedovoluje také odstraňovat vodorovné pruhy na domovské obrazovce. Foto na konci článku...

 

Celkově vzato jde tak vlastně o jednu z platforem tzv. chytrých televizorů s uživatelským rozhraním à la Android TV, tedy opět uspořádaným do horizontálních, pomalu nekonečných pruhů bez možnosti v nich kolovat a zpravidla s omezenou možností úprav.

ČTĚTE TAKÉ: Sony sází v televizorech na Google TV. A následují další… (29. 6. 2021)

Google TV, která se poprvé objevila v roce 2010 (americká záležitost…), spolupracuje s webovým prohlížečem Google Chrome i zařízením Google Chromecast a obchody Googlu. Pokud má zařízení televizní tuner, měla by platforma nabízet i přístup na běžné televizní kanály, které máte naladěny. Dále zobrazuje vybrané informace od aplikací či například odhadované pořady „šité na míru právě pro vás“ podle toho, co jste sledovali před tím (tyto věci zpravidla fungují dosti špatně, někdy se nedají ani vypnout).

 

Pokud jde o samotné aplikace pro Android TV, v tomto směru by prý nemělo jít o žádnou změnu a fungovat by měly stejně, jako u tohoto u nás, vedle Windows, nejznámějšího operačního systému. K samotnému přístupu do tržiště aplikací (a na multimédia z Google Play/Movies…) byste už neměli potřebovat speciální aplikaci, ale nabídky by se měly zobrazovat rovnou na pracovní ploše.

S Google TV se dnes (jaro 2021) prodává hned několik zařízení, poprvé přišly na český trh i televizory (Sony).

Jak dopadlo zkoušení s prvním televizorem s Google TV můžete vidět v recenzi Sony XR-55A90J (2021).

Oficiální stránky Google TV najdete zde (externí odkaz, angličtina).

 

Google TV, 2022: Seznam dostupných aplikací v domovské nabídce a jejich úprava, tedy přesunutí na jinou pozici (koláž: autor).

 

Číst 2965 krát Naposledy změněno pondělí, 08 srpen 2022 12:14

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.