čtvrtek 28 březen 2024
Text Size

Vikingové Valhalla: duch je pryč, zbyl jen slaboučký odvar

Jak už jsem napsal aniž bych seriál viděl: „´Vikingové jsou dál jeden lid.´ Seriál ještě ani nezačal, ale jen tímhle nesmyslem z video ukázky se totálně zabil!“ Bohužel zhlédnutí první řady (hodně velká oběť!) mě v tom jen utvrdilo. Ilustrace: archiv autora

Vikingové samozřejmě žádný národ nebyl a i když se lži kolem nás množí a množí (jako například že součástí Česka je Slezsko), tahle je signifikantní i když jen další z mnoha. A protože Netflix uvolnil tentokráte celou první řadu seriálu navazujícího na už v podstatě klasiku jménem „Vikingové“, která, i když v závěru nebyla moc povedená, představovala slušně odvedenou práci, je třeba se k tomu vyjádřit. Seriál „Valhalla“, ať už na něj máme názor jakýkoli, představuje téma, které  rozhodně rezonuje. A rezonovalo by víc, nebýt současných událostí. Tak mě napadá, víte kdo to byli Varjagové?

K TÉMATU: Něco málo filmových dloubnutí - Vánoční hrad, Vikingové: Valhalla a nový Zaklínač

První co mě upoutalo, byl mizerný dabing, resp. překlad. Druhá věc byla jakási královna vládnoucí Kattegatu, která byla poněkud „do černa“ (o tom nebyla ve Vikinzích řeč ani náznakem, ale budiž, po 100 letech se může stát vcelku cokoli) a věcí třetí i když vlastně první byla cudnost kamery i střihu a zejména vytrativší se duch pravých Vikingů (správněji asi vikingů), tedy seveřanů vyrážejících na nájezd. Dívče po souloži cudně si přitahující deku nad prsa k Seveřanům plným života opravdu nepasuje!

Škoda, že jako pokračování kvalitních Vikingů nebyl natočen nástup Bjorna Železného boka (Wikipedie: „Bjǫrn Járnsíða“) na švédský trůn. Jak říká pověst (a Wikipedie). Ovšem očekávat kvalitu od Netflixu opravdu asi nelze. Máme tu tak další americkou srágoru s mizernou kamerou, mizerným střihem a mizernou režií, jejíž největší starostí je to, aby někde nevykoukla bradavka. I toho se v dnešní podivné době dočkáváme a je toho kolem nás víc než dost. Až se zdá, že civilizace jak ji známe, spěje ke konci. Ostatně poslední dobou přemýšlím o tom, zda si lidstvo vůbec zaslouží přežít a jak dlouho nás bude vesmír ještě tolerovat. A samozřejmě také matička Země…

P. S.: Valhalla nebo také Valhöll, „Síň padlých“, v češtině i Valhala. Viz opět skvělá Wikipedie….

 

Číst 1490 krát Naposledy změněno úterý, 15 březen 2022 16:14

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.