pátek 29 březen 2024
Text Size

Anarchie jménem internet

O svobodě internetu se hovoří už dlouho. Není to však svoboda, je to jen bohapustá anarchie a vidíme to typicky na tzv. sociálních sítích. Na internetu se tak v mnohem vyšší míře odehrává to, co se děje kupříkladu v telefonních službách. Nikdo s tím nic nedělá a nikdo ani nemá zájem cokoli měnit. Buď to vyhovuje, nebo si na to prostě netroufají. Ilustrace: archiv autora

Kdysi to bylo jednoduché. Chtěli jste telefon, podepsali jste patřičnou smlouvu a nechali jste si ho zavést (v některých dobách po hodně dlouhém čase). Pak přišla telefonie mobilní a po čase někdo vymyslel, že se služby budou prodávat zcela volně, bez smlouvy a adresy majitele. Z telefonie konkrétní se stala telefonie anonymní a po dalším čase to všem přišlo normální, protože „to je ta pravá svoboda!“

Těch z nás, kteří protestovali si nikdo nevšímal nebo jim bylo spíláno. Nakonec zmlkli i ti nejvytrvalejší, včetně mě. Jak nám ale říkali na vojně: „Bez spojení není velení“!

Pravda pravdoucí a nyní si můžeme stěžovat – ať jde třeba o internet, nebo o telefonování – jen sami na sebe.

Nakonec jsme dopadli tak, jak jsme dopadli a nepochybně bude hůř! A přitom jsou věci jednoduše řešitelné. Na sociálních sítích zaveďte ověřené přihlašování, anonymní telefonii zrušte a na internetu nastolte stejnou svobodu, jaká je ve zcela běžném životě. A se stejným zákonem, který – opět – bude platit pro všechny a bude jasně vymahatelný, díky částečně ověřenému přihlašování, čímž tu bude „každý skutečně sám za sebe“.

Když je to tak prosté, proč to nikdo neudělá?

Inu… je daleko jednodušší zavřít nějaké servery a nastolit cenzuru (já ji zažil), než jít k meritu věci.

 

Číst 1127 krát Naposledy změněno středa, 27 duben 2022 01:56

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.