pátek 29 březen 2024
Text Size

Korunovační klenoty: největší česká památka, největší česká ostuda

Lidé čekající „na banány“, fronta na kilometr (údaj ze zpravodajství ČT), pořadatelem omezená fronta (dtto), a tak dále a tak dále. Chování českého státu ke korunovačním klenotům je vysloveně ostudné. Horší je ale to, že to tak nikdo nevnímá a jak se zdá, ani to nikoho nezajímá. Ilustrace: archiv autora

Také vás napadlo, v souvislosti s volbou prezidenta, jak by se v poslední debatě před prvním kolem mohli uchazeč/uchazečka krásně odlišit jeden od druhého? Třeba nějakým pěkně šťavnatým prohlášením? Například tím, že se „zasadí o vytvoření zvláštní místnosti dovolující celoroční přístup ke korunovačním klenotům, přičemž státní školy budou mít kdykoli přístup zdarma“.

Jak prosté, ale vraťme se k jádru pudla.

Chování českého státu a jejích představitelů, minulý a současný režim nevyjímaje, je vzhledem ke korunovačním klenotům vyslovenou ostudou. To opravdu není nikomu divné, že řada Čechů, včetně mě, viděla anglické korunovační klenoty, které jsou kdykoli přístupné, vícekrát než ty české?

U nás se odvoláváme na jakési prohlášení Karla IV, ale on asi netušil, že tu nebude šlechta a vládnout budou kmáni…

A když jsme na digitálním médiu – proč nikoho z těch skvěle zaplacených tvorů (jak jinak nazvat politika?), kteří nám vládnou, alespoň nenapadne korunovační klenoty zpřístupnit elektronickou formou? Třeba webovou kamerou za pár tisíc!

Podle mého je chování Česka ke korunovačním klenotům obdobné, jako chování k naší historii. I to je smutný příběh a národní ostuda nemluvě o vystavovaní lebky člověka ve stylu tzv. křesťanských hodnot. Možná se ale dočkáme i prodeje ostatků! Ostatně katolická církev je v tom myslím dosti zběhlá.

 

Číst 993 krát Naposledy změněno čtvrtek, 26 leden 2023 12:49

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.