pátek 29 březen 2024
Text Size

Nejlepší výrobky roku 2021 aneb Digirevue doporučuje (finále)

AKTUALIZOVÁNO: Nabízím vám souhrn toho nejlepšího, na co jsem v průběhu letošního roku narazil. A byl jsem dokonce až tak spokojen, že jsem se rozhodl udělit ocenění  „digirevue doporučuje“.  Foto: archiv autora

 

AKTUALIZOVÁNO, 31. 12. 2021: 17. 12. doplněn televizor Hisense 65U8GQ, dne 25. 12. 2021 doplněn přijímač VKV/DAB s Bluetooth, Technisat DigitRadio BT 1, 31. 12. doplněna sluchátka Philips Fidelio T1.

 

V praxi jde jen a pouze o výrobky testované v roce 2021 oceněné logem „Digirevue doporučuje“, což jsou věcičky, které hodně zaujaly a mají na domácím trhu výjimečné postavení díky své kvalitě, kombinaci cena/výkon nebo třeba jen díky své výjimečnosti (nebo všemu najednou… :). Ne všechny výrobky s tímto logem, ale mohou získat Produkt roku. Někdy totiž bylo třeba se mezi nimi rozhodnout. Záměrně se také nedívám na datum uvedení produktu, k zápůjčce na testování občas vede dlouhá cesta….

Vše je rozděleno do jednotlivých oblastí známých ze spotřební elektroniky jako takové, a to v tom nejširším slova smyslu, protože právě sem se digirevue vždy zaměřovala a zaměřuje. Každý výrobek doprovází krátké shrnutí, přes jeho název se dostanete na příslušnou recenzi. Ne všechny kategorie se ovšem podařilo zaplnit.

ČTĚTE TAKÉ:

Pojďme tedy k tomu NEJ z roku 2020, což jsou výrobky, které se různou shodou okolností, převážně pečlivým úvodním výběrem, protože vše skutečně zkoušet nejde, dostaly až k mým rukám. Své kvality prokázaly v krátkodobém testu (většinou…), což na druhou stranu pochopitelně nic nevypovídá o jejich případné spolehlivosti v dlouhodobém provozu.

 

Audio

Gogen DAB 300 N (přenosné rádio)

Lehounké rádio skoro kapesních rozměrů s nadstandardně citlivým příjmem analogového i digitálního rozhlasu, dobře čitelným displejem a většinou pohodlným a intuitivním ovládáním. Provedení je sice plastové, ale použitý materiál i zpracování ceně rozhodně odpovídají. Potěší i slušný zvukový výkon často s naprosto minimálním zkreslením a skvělá funkce AMS u VKV (viz Kenwood).

 

Kenwood CR-ST80DAB (stolní DAB rádio)

Už na pohled a po prvním zapnutím kvalitka nehledě na to, že jméno Kenwood má u nás stále svůj zvuk! Řešit nemusíte paměťové pozice pro stanice, potěší ovládání a papírové příručky v balení, včetně češtiny. U VKV překvapí funkce AMS, která sama proladí pásmo a stanice vám naháže do paměti. U DAB oceníte možnost seřadit automaticky vytvářený seznam kanálů a u Bluetooth dobré párování. Příjemné maličkosti dělají dobré rádio.

 

Maximum F7 Stereo DAB+ (přenosné rádio)

Vysoký výkon zesilovače, velmi dobré zvukové podání s nizoučkým zkreslením i při nejvyšší hlasitosti, neotřelý vzhled a spousta paměťových míst pro uložení naladěných stanic. Navíc rozměrné hodiny a výborný displej. Tenhle přijímač je určitě příjemným překvapením a zpestřením někdy až uniformního domácího trhu. Škoda absence českých znaků, byť ty s „nabodeníčky“ nevypadávaly a nijak se „nekroutily“. „Cestina“ je dnes ale běžná, protože očekávané prodeje nejsou vysoké.

 

Philips Fidelio T1 (sluchátka)

Sice mohutnější a možná (pro někoho) problematicky do uší padnoucí „pecky“ hrají skvěle a dlouho vydrží na baterie. Software je bohužel celkově slabší a může mít potíže i když poslední verze před závěrem testu se zdála být přece jen lepší (uvidíme časem). V každém případě se ale dají slušně používat i bez něj. Na ovládání přímo na sluchátkách si asi budete muset trochu zvyknout (zejména na styl poklepu), koncovek ale dostanete více než dost, takže je naděje, že vám dobře padnou do uší. Pokud jste audiofil a hledáte zejména kvalitní poslech, rozhodně na ně nezapomeňte! Fidelio, je zkrátka Fidelio!

 

Sencor SMC 4600DBR (mikrověž, srovnávací test)

Výtečná kombinace cena/výkon a klasický anténní vstup. A také dvě doplňkové funkce – Sleep a hodiny v pohotovostním režimu. Na styl ovládání si opět musíte zvyknout stejně, jako na některá nepopsaná tlačítka ovladače, včetně Enter. Vyšší, zřejmě hudební, výkon nebyl oproti JVC UX-C25DAB subjektivně znát, omezení horní hranice přenášené frekvence jsem také nezaznamenal. Zabudovaný klasický anténní vstup je dnes nejen v této kategorii unikátní a je to velké, ale velké plus!

 

Technisat DigitRadio BT 1 (kombinace rádia a BT reproduktoru)

Pokud zapomeneme na už příznačnou tvrdošíjnost výrobce prosazujícího němčinu a opět němčinu, máme tu hodně dobře hrající přenosný reprosystém s rádiem, který vás nutně musí potěšit, protože takových mnoho není a když jsou, jsou podstatně dražší! Ovládání je většinou jednoduché a intuitivní, rozměry pomalu kapesní a napájení přes symetrický konektor USB-C pohodové. Co si víc přát? Snad jen tlačítko Preset a po prvním zapnutí dotaz na jazyk…

 

Domácí spotřebiče

 

Catler VS 8011 (vakuovačka)

Můžete očekávat jinou „vakuovací ligu“, naprosto skvělou výbavu a excelentní možnosti, jaké hned tak neuvidíte, včetně „nafouknutí sáčku“ a manuálního odsávání vzduchu. Připravte se na trochu odlišný styl práce (dokud vakuovačku nezavřete, nezajistíte, nepracuje, resp. nezapne displej) a velmi kvalitní – a překvapivě kompaktní – provedení. Potěší ale i velmi rozumná cena…

 

Samsung Jet 70 Easy (tyčový vysavač)

Bezsáčkový akumulátorový vysavač futuristických tvarů a celkově bohatého příslušenství, které se jednoduše nasazuje a také jednoduše upravuje. Vše zvládne i malé dítě a verze vysavače bez tyče poslouží třeba i pro vyluxování vašeho vozu. Jet je sice akumulátorový, ale v drtivé většině případů myslím, že dokáže nahradit klasický šňůrový vysavač. Pokud tedy nemáte po domácnosti vysoké a husté koberce.

 

 

Sencor SVS 4010SS (vakuovačka)

Za danou cenu dostanete rozměrnou vakuovačku pro až 28centimetrové sáčky (šířka) s řezacím nožem a prostorem pro uložení jedné celé role. Výbava je výtečná a možností práce je hned několik i když nakonec si asi vystačíte se dvěma hlavními režimy – svařením pytlíku a vakuováním a následným automatickým zavařením.

 

Domácí síť (LAN)

 

 

Strong Atria Wi-Fi Mesh Home Kit 1200 (směrovač)

V ceně jsou dvě „mesh“ jednotky dostačující pro v podstatě kompletní pokrytí vaší menší domácnosti (cca 70, 80 i více m2 – záleží na prostoru) jednotnou sítí Wi-Fi zcela bez starostí s přepínáním mezi frekvencemi (máte jedno jméno, jedno heslo). Pokud provedete instalaci ke stávajícímu směrovači Wi-Fi, dostanete dvě, resp. možná tři nezávislé sítě: meshová plus vašeho starého routeru na 2,4 nebo i na 5 GHz. Zkrátka podle toho, co máte doma. Na úvod dobré, ale svižně přejděte na skutečný „mesh…“

 

Mobilní telefony

 

Motorola Moto G 5G plus (mobil)

Slušně odvedená práce tradiční značky, která je v současné době pod Lenovem. Pokud potřebujete telefon s dlouhou výdrží i na 4G (5G nemohu posoudit), robustní konstrukcí či mobil dobře padnoucí do typické mužské ruky (šířka 74 mm je v pohodě i s dodávaným měkkým pouzdrem), tady budete doma. Vše koření výkonný hardware a dobrý LCD displej. Škoda absence bezdrátového napájení a hodilo by se také nějaké to krytí IPX.

 

Samsung Galaxy A31 (mobil)

Elegantní a i přes obří úhlopříčku dobře se držící telefon nižší střední třídy navíc za dobrou cenu. Určen je pro běžné používání, tedy pro většinového zákazníka a pokud nepotřebujete honit vodu, provozovat nějaké náročné hry anebo mít v ruce skutečné „pádlo“, A31 vám nejspíše vyhoví a modrá barva je vysloveně nádherná! Pozor na baterku zapnutou přes systémovou aplikaci. Světlo se ani po 20 minutách samo nevypnulo.

 

Samsung Galaxy S20 (mobil)

Špičková hračka nejen pro paní a dívky (malé rozměry), která díky šířce výborně padne i do drobné ručky. Má výtečnou výbavu, dobře fotí a neméně dobře se ovládá. Škoda vystupujícího modulu fotoaparátu díky kterému se při položení na zadní stranu může kývat. Počítejte také s tím, že se zadní strana docela špiní, naštěstí můžete dokoupit hned několik obalů.

 

Monitory

 

Philips 243B9 (monitor)

Obrazovka IPS znamená kvalitní obraz, který dlouho vydrží. Je tu i řada přednastavených obrazových režimů s možností vlastní úpravy a snadno polohovatelný panel snad úplně podle vašich představ. Připravte se na slabší zvuk, ale to je běžné i u mnohem dražších kousků, a také na to, že na stránce produktu je mylně uváděn vyšší počet USB-C (je tu skutečně jen jedno). Pokud dbáte na kombinaci cena/výkon, šetrnost k životnímu prostředí a kvalitní barvy nejspíše po celou dobu životnosti (IPS), tady budete doma. Navíc je tu i rychlodobíjení pro váš kompatibilní mobil.

 

Thomson M27FC12401 (monitor)

Levný v podstatě kancelářský/domácí monitor s kvalitní obrazovkou LCD (IPS), která mj. dlouho drží barvy a navíc je už také vybavena maximálními pohledovými úhly. Počítejte s fixním stojanem, obrazovka jde ale výborně naklopit a výška nad stolem je rozumně navržená. Poměr cena/výkon je výtečný, před nákupem ovšem vezměte v úvahu vysokou odezvu 14 ms (šedá/šedá). Je škoda, že s touto technologií a výbavou Thomson nenabídl i prostých 20 či 22 palců o které je stále velký zájem!

 

Multimediální přehrávače (přehrávače videa)

 

Strong Leap-S1 (přehrávač)

Dobře vyladěný universálnější přehrávač s Android TV 10 pracující prakticky bezproblémově, tedy pokud k němu ještě připojíte nějaké polohovací zařízení s klasickým „myšovým“ kurzorem. Očekávat ale můžete i výtečnou výbavu a vysokou aplikační kompatibilitu, včetně například HBO GO či Skylink Live TV i když aplikace ještě nějaký čas na dozrání potřebují. Škoda nemastného neslaného provedení jakého je do tuctu dvanáct a chybně navržených a zvláštně signalizujících LED na čelní straně.

 

Tesla MediaBox XA400 (přehrávač)

Slušně vyladěný přehrávač s Android TV 10 pracující prakticky bezproblémově opět potřebuje nějaké to polohovací zařízení s klasickým „myšovým“ kurzorem. Má výtečnou výbavu a vysokou aplikační kompatibilitu, včetně například Skylink Live TV. Některé aplikace ale ještě potřebují dotáhnout (nic neobvyklého u nového o. s.). Škoda chybně navržených a zvláštně signalizujících LED na čelní straně (i to má Tesla se Strongem podobné) a někdy tak nevíte, zda je zařízení zapnuto nebo vypnuto.

 

Příslušenství a specialitky

 

Philips LED Classic 40 W a 60 W (LED žárovky)

Značné úspory a vysokou udávanou životnost, což pochopitelně smrtelník neprověří jsou hlavní ohlašované vlastnosti. Za mě je tu i skutečně elegantní návrh v otevřené formě, který navíc nijak neurazí, naopak spíše zaujme (na žárovky se hezky dívá i ve vypnutém stavu). Očekávat můžete i naprosto okamžitý a očima nesledovatelný náběh. Stupeň oslnění (a případné blikání) je při přímém pohledu nepostřehnutelný. Vynikající záležitost u níž úsporu – zdá se – podporuje naprosto minimální zahřívání i po více než deseti hodinách provozu!

 

Sencor SDC 7900 Qi (bezdrátová dobíječka)

Výborná záležitost, a to nejen v okamžiku, kdy máte kompatibilní zařízení s bezdrátovým dobíjením Qi. Díky běžnému USB připojíte kabel s jakoukoli koncovkou a nabijete tak opravdu cokoli. Hodiny jsou skvěle viditelné, obě osvětlení (displej i zařízení) výborně upravitelná a i když se s budíkem trochu hůře operuje, odložení buzení tu je. Určitě neměňte dodaný adaptér kompatibilní s Qualcomm QC, nebo to dělejte obezřetně. Některé funkce by pak nepracovaly nebo by zařízení nejelo vůbec (u mě po připojení USB PD).

 

Varta Indestructible F30 Pro (svítilna)

Velmi robustní baterka, která vedle velmi intenzivního nejvyššího světelného režimu má i podstatně úspornější základní mód. Nenabízí nic kolem a prostě svítí. Odolnost je na hodně vysoké úrovni, přední i zadní část chrání vysoká a kvalitní guma. Jako zdroj energie slouží šest tužkových baterií, s výhodou můžete použít i dobíjecí.

 

Varta Outdoor Sports Ultralight H30R (náhlavní svítilna)

Kvalitní, lehká a velmi skladná „čelovka“ s výtečným a dlouhotrvajícím světelným výkonem, která se hodí nejen na krátkodobé využití při maximálním výkonu, ale i na podstatně déle trvající svícení při částečném ztlumení. Pokud jste až doteď nevěděli, že potřebujete „svítilnu na hlavu“, teď už to víte. :)

 

Varta Work Flex Stadium Light (přenosná lampa)

Kvalitní, dlouho svítící a všestranně nastavitelné světlo za určitě odpovídající cenu. Má několik stupňů výkonu a je slušně odolné proti povětrnostním vlivům i vlastní neopatrnosti. Výborné je i zpracování a až na jednu drobnost je také skvěle vymyšlené! Potěší vás i délka svícení v kombinaci se světelným výkonem, který je i na nejnižší stupeň nastaven s rozumem a citlivostí někoho, kdo ví, co dělá a má praxi!

 

 

Televizory a projektory

 

Epson EF-12 (projektor)

Za příznivé světelné hladiny výborný obraz plný detailů, lehce instalovatelná projekce s celou řadou aplikací, včetně populárních IPTV/VoD, jako Skylink Live TV, HBO GO, SledovaniTV či Lepší.TV. Pokud hledáte projektor s dobrým zvukem se kterým si snadno poradí každý a který je výborným doplňkem k mobilnímu a taktéž snadno instalovatelnému plátnu stejné značky, na tenhle určitě nezapomeňte! Zkoušeno včetně externího zdroje signálu.

 

Epson EH-LS300 (projektor)

Obrazově i zvukově kvalitní, snadno a operativně seřiditelný projektor pracující s velmi krátkou projekční vzdáleností, tedy deset, dvacet centimetrů od projekční plochy. Ovládání i nastavení zvládne snad každý, navíc díky kvalitně implementovanému Android TV můžete využít stejné aplikace, jako u televizorů s tímto operačním systémem. Zkoušeno včetně externího zdroje signálu.

 

Hisense 65A9G (televizor, OLED)

Velmi kvalitní televizor s tenounkou obrazovkou OLED nevyžadující podsvícení. Středový podstavec je bytelný, výbava vynikající a po ruce máte i volby, které jinde hledáte, protože jsou zbytečně zasuté (typicky „pouze obraz“ a čistění panelu od ulpělých artefaktů). Výrobci se návrat k OLED hodně povedl a jsem přesvědčen, že nákupu nebudete litovat. Pochopitelně, ať si kdo chce co chce říká, pro hráče televizor není. To ale podle mého názoru žádná OLED!

 

Hisense 65U8GQ (televizor, OLED)

Kvalitní a co do operací rychlý televizor se spolehlivou platformou Vidaa, která mě nikdy nenechala ve štychu. Má několik lokálních aplikací, kvalitní resamplování, bohatě seřiditelný obraz a překvapivě dobrý zvuk, a to – kupodivu – i při zavěšení na stěně. Kombinace cena/výkon je tu hodně vysoko a po nedávném předvánočním zlevnění pod 30.000 Kč ještě podstatně výše. Mimořádná nabídka!

 

Philips 55OLED936 (OLED, omezeně, jen pro někoho)

Trochu rozporuplný televizor s Android TV 10 (bez Google TV) s opravdu vynikajícím zvukem od B&W, rychlejším chodem než dříve a výtečným obrazem. Na druhou stranu je tu také někdy zmatené ovládání a ještě neusazený firmware i když naštěstí jde jen o drobnosti a nic zásadního. Televizor mohu doporučit jen tehdy, pokud jdete po obrazu a zejména zvuku a smíříte se s ovládáním. Kvalitně provedené dodatečné funkce také moc nečekejte a tady budete hodně omezeni!

 

Samsung QE50LS03A Frame 2021 (televizor, LCD)

Kvalitně zpracovaný, spolehlivě fungující a také poměrně tenký televizor s externím boxem, který lze používat i jako klasický obraz buď s jedním nastaveným dílem, nebo s jejich promítáním, a to včetně vlastních prací. Potěší výborným obrazem a někdy až překvapivým zvukem i když více basů by se hodilo! Platforma Tizen jako taková je stále velmi spolehlivá a s celou řadou domácích aplikací, které jistě ocení mnozí.

 

Samsung QE55Q80A (televizor, LCD)

Obrazově kvalitní přijímač s výborným resamplováním i pohybovou ostrostí. Co do barevnosti počítejte s živějšími (plakátovějšími) barvami, které ale půjdou částečně omezit. Zvuk v rámci ceny, operační systém Tizen rychlý a stabilní a v tomto ohledu nebyl pozorován jediný problém. Čistý zadní a boční profil televizoru dovoluje svým způsobem i umístění do prostoru.

 

Samsung UE43AU9072 (televizor, LCD)

Kvalitní přijímač za dobrou cenu se slušným poměrem cena/výkon, navíc se stabilní a léty prověřenou platformou Tizen se spoustou lokálních aplikací. Opět velmi slušná práce a klidně můžete jít s úhlopříčkou i o něco výše. Škoda nesmyslů z EU vyžadujících pozornost uživatele. To ovšem nejde na vrub Samsungu.

 

Telesystem TS50 4K WEBS (televizor)

Přijímač se vcelku jednoduchým obrazem a zvukem na DVB-T2/S2, který ale v okamžiku, kdy do něj pustíte kvalitnější video, překvapí a překvapil třeba i u aplikací IPTV/VoD, jako jsou Lepší.TV, Skylink Live TV či SledovaniTV. Operační systém WebOS od LG pracoval spolehlivě, někdy ale počítejte s menší prodlevou (většinou jedna, dvě sekundy), ale nic zásadního to nebylo a v této kategorii je to naprosto běžné. Potěší vysoká aplikační kompatibilita (až na absenci HBO GO) a drobnosti typu vypnutí LED pohotovostního režimu.

 

Číst 1750 krát Naposledy změněno pátek, 31 prosinec 2021 05:28

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.