čtvrtek 18 duben 2024
Text Size

Přehled levných televizorů s Android TV do 10.000 Kč

Levné televizory s tímto operačním systémem se množí a množí. Nejsou to sice vysloveně houby po dešti, ale jejich počet už utěšeně narostl do několika desítek. Navíc, jak masové značky opouštějí menší a malé úhlopříčky, roste v tomto segmentu počet výrobců a také výrobků. Foto: archiv autora

V českých obchodech jsme napočítali skoro dvacet výrobců produkujících televizory s o. s. Android TV v požadované cenové relaci. To je historicky zdaleka nejvíce a najdete tu značky, jako Gogen, Hyundai či nejnověji Strong. Je tu ale ještě něco málo i od Philipsu a Sony, více je zastoupeno TCL. Patrná je ovšem jasná převaha tzv. malých značek, jinak řečeno nemasových.

V tomto přehledu vám nabídnu reprezentativní výběr toho nejzajímavějšího na domácím trhu, ve skutečnosti, jde o seznam s parametry značné většiny současné nabídky. Každá i ta sebemenší značka by tu měla být zastoupena minimálně jedním výrobkem, pokud víte o nějakém dalším, dejte prosím vědět v diskusi pod článkem. Tyto televizory se na vyzkoušení prakticky nepůjčují, vyzkoušel jsem jen jediný, a to Strong SRT 43FC5433 s Android TV 9 (viz Televizní web).

ČTĚTE TAKÉ:

Tabulka, která je ke stažení na konci článku je dělána obvyklým způsobem, tj. z údajů výrobce, kterým byla vždy dávána přednost, a to i při nesrovnalostech s údaji prodejce. Pokud to nebylo možné, snažil jsem se najít nějaké solidně vypadající parametry u více prodejců, včetně náhledu do diskusí na Alza.cz, kde se objevují zpřesnění uvedených parametrů, resp. kde jsou reakce na dotazy kupujících.

Nový malý Philips 32PFS6906 i s Ambilightem a ve Full HD. Je to také jediný zastoupený výrobek značky. Ostatně stejně je na tom Sony…

Jak vypadá situace

Trh nabídne, v cenové relaci do deseti tisíc korun, vedle zmiňovaného už velmi vysokého počtu výrobců, a výrobků, modely s obrazovkou LCD (vždy) a s úhlopříčkou od 61 do – kupodivu – až 127cm. Stupeň výbavy jde od jednoduchých řešení (vše je pochopitelně „Smart“) až po velmi vyspělé výrobky, například s Dolby Atmos či vysokým audio výkonem v RMS (Philips 32PFS6906 – 2x 8 W).

Cenově začínáme na nějakých pěti tisících, překvapivě značný rozptyl je v rozlišení obrazovky a vedle Full HD, tu vidíte i Ultra HD (4K) a také HD Ready, a to klidně při ceně blížící se horní hranici.

Tu a tam se objevil přístroj, jako například Hyundai ULL 43754 GSMART, u kterého se nedala zjistit cena, resp. se na internetu vůbec nedal nalézt a přitom na oficiálních stránkách výrobce byl. Bohužel jsem ho do přehledu zařadit nemohl. V tomto konkrétním případě zřejmě šlo o ještě nezalistovanou novinku. Častěji se však stával opak – totiž že přijímač byl v obchodě ke koupi, ale u výrobce už zmizel, takže šlo o nějaký starší model. Pokud podmínkám pro zařazení do přehledu vyhovoval, v tabulce ho najdete.

A ještě jedna důležitá poznámka: Aplikační kompatibilita je u Android TV na výši, o tom žádná! Neznamená to ale – jak si mnozí myslí – že to, co je u jednoho televizoru s Android TV, bude automaticky i u dalšího, či dalších. Typicky se to týká O2 TV a Skylink Live TV, tedy dosti žádaných věciček, a ještě se k tomu vrátím.

Hitachi 50HAK5350 je papírově hodně zajímavým kouskem vybaveným dokonce zvukem v DTS-HD a HDR systémem Dolby Vision.

Podle čeho vybírat?

Tady je situace trochu jiná, než u jiných přístrojů. I když Android TV prochází u Googlu certifikačním procesem (u televizorů jde spíše o jednotlivé platformy na kterých jsou postaveny), ani zdaleka to neznamená, že jsou všechny stejné nebo že s nimi nebudete mít potíže. Takhle svět Android TV nefunguje.

Podle čeho tedy vybírat?

V případě těchto přijímačů zkuste následující…

  • Verze operačního systému Android TV je v tomto případě, při vybrané úhlopříčce, resp. rozměru TV, nejdůležitějším údajem, ale zjišťovat ji často budete těžko. Pokud sáhnete po něčem starším, aktualizace se nejspíše nedočkáte, potíže mohou být i s aktualizací aplikací a jejich případných rušením pro starší verze o. s. tak, jako to Google dělá s Youtube. Doporučil bych televizor alespoň s verzí 8, resp. spíše 9. Pozor, na trhu mohou být i o dost nižší.
  • Tunery jsou tu vždy v kompletní podobě, takže jste bez starostí. Jestliže ale hodláte využívat zejména satelitní a jste u Skylinku, hledejte modely označené jako Skylink Ready (Skylink Fast Scan), které vám dovolí udržovat nabídku kanálů aktuální bez nutnosti manuálně nastavovat frekvence v případě vysílací změny (relativně časté).
  • Rozlišení a podsvícení: většinou jde o malé úhlopříčky, takže v drtivé většině případů je jedno, zda jste u HD Ready nebo Full HD a zda je podsvícení v rámu nebo plošné. U modelů se 127 cm nejspíše vždy bude 4K, tady bych doporučil jít po plošném podsvícení. Bude to bezpečnější.
  • Rozhraní – týká se především napojovaných zařízení přes HDMI. Pokud televizor kupujete typicky do dětského pokoje bude vhodné, aby si rozuměl s mobilním telefonem napojeným přes Bluetooth (najdete to níže) a dovolí tudíž přehrávání muziky. Jestliže požadujete napojení TV na zesilovač přes digitální audio výstup, raději si to u daného modelu prověřte. Není všude, tu a tam je navíc koaxiální, a tak záleží na podmínkách u vás doma.
  • Dodatečné funkce: také hodně důležité a jde především o zrcadlení obrazovky z mobilu pro promítání typicky fotografií a zmiňované napojení mobilu přes Bluetooth kvůli muzice. Obecně se nedá říci, zda vám tyhle příjemné doplňky budou fungovat nebo ne. Je třeba jít po jednotlivých značkách, resp. spíše dokonce modelech. Zrcadlení přes Google Chromecast by podporováno být mělo, ale není to všelék. Nejspíše nebude otevřené a pracovat bude jen přímo z konkrétní aplikace, která je pro to uzpůsobena i když tu jsou i nepříliš spolehlivá (většinou) řešení, jak to obejít. Pokud budete chtít zrcadlit přes Wi-Fi Miracast, což je obecně vzato nejlepší, nepotřebujete nic, což je výhoda. Nebudou to ale umět všechny televizory a je třeba si to ověřit. Pokud chcete televizor i na hry, počítejte s tím, že vyspělé možnosti tu nebudou (třeba VRR), přítomnost speciálního herního režimu si prověřte, protože není u všech.

Tyto body jsou asi tím hlavním. Co většinou řešit nemusíte, je aplikační kompatibilita. Pokud ale požadujete (doslova trváte) na nějaké aplikaci, raději si ověřte, že ji skutečně daný model podporuje. Nemusí to být tak samozřejmé, jak se může zdát a upozornění na nekompatibilitu najdete i v přehledové tabulce (O2 TV, Skylink…).

Obecné informace o dostupných aplikacích pro některé značky s Android TV najdete – pro kolekci 2021/2022 v samostatném článku na digirevue.

Nejmenší televizor s Android TV na českém trhu má úhlopříčku 61 cm. Zde konkrétně Gogen TVH 24J536 GWEB (4.890 Kč).

 

Jak číst tabulku

Energetickou třídu jsem tentokráte vypustil, stále vládne zmatek v údajích mezi novým a starým energetickým štítkem. Ne vždy byl také k vidění, takže údaje nejsou příliš spolehlivé. U takto malých televizorů je to většinou stejně nepodstatné (pokud nepočítáme 127 cm…).

Veledůležitý údaj „verze o. s.“ velmi často nebyl dostupný, jak bylo ale řečeno, zajímejte se o něj, protože u televizoru s Android TV je jedním z nejzásadnějších parametrů. Google vcelku pravidelně likviduje starší aplikace, resp. aplikace pro starší verze.

„Úhlopříčka“ je jasná, někde může být ovšem místo například plných 32 palců ve skutečnosti třeba jen 31,5". To je ale naprosto běžné.

I bod „obrazovka“ je v této kategorii jednoduchý. Všechny televizory jsou vybaveny LCD s podsvícením LED diodami i přesto, že někde narazíte na perly typu „Technologie displeje LED“, což je samozřejmě hloupost. LED je v této kategorii (a drtivé většině dalších) pouze druh podsvícení technologie LCD, tedy obrazovek s tekutými krystaly.

„Tuner“ můžeme zcela přejít, tady není co řešit a je tu jen pro úplnost. Položka „zvuk (zesilovač)“ je už zajímavější. Tam kde je výkon udáván jako RMS (co to je) je srovnatelný s ostatními podobnými přístroji. Jinak nikoli i když jde zřejmě nejčastěji o tzv. hudební výkon.

„Vstupy/výstupy (výběr)“ ukazují to nejdůležitější, vypuštěno bylo zejména rozhraní RJ-45 (Ethernet LAN), které je snad všude. Jak také sami vidíte, u Wi-Fi bližší označení často chybí, protože nebylo k dispozici. S nejvyšší pravděpodobností, ale platí, že když se neudává, jde jen o Wi-Fi 4 (co to je), pracující na frekvenci 2,4 GHz. Pokud se nacházíte v zarušených prostorách a nemáte možnost dotáhnout ethernetový kabel, orientujte se na přijímače pracující na 5 GHz.

Bod „rozměry“ je zřejmý a většinou se ho podařilo dohledat. Pozor maximálně na hloubku na podstavci, která se tu a tam v údajích buď nevyskytovala nebo nebudila zcela dobrý dojem.

„Poznámka“ – tady jsou uvedeny dodatečné parametry, zejména, pokud se podařilo zjistit přehrávání obsahu s HDR (více zde), verzi HbbTV, podporovaný standard audia, atd. Pozor si zejména na HDR i když to u tak malých úhlopříček není až tak důležité. Výrobci často mlží a místo toho, aby uváděli jasné standardy, vymýšlejí marketingové názvy. Podobně nevěřte třeba „Picture Performance Index“. To už raději lesní víly…

Jediný televizor, který jsem našel, který se dá napájet 12V, a je tudíž vhodný třeba do karavanu, je Finlux 24FHMF5770 s Android TV 9. A se 7.490 Kč nijak neklesá v ceně. Není divu…

Přehled levných televizorů s Android TV do 10.000 Kč (k 6. 12. 2021)

Poslední aktualizace článku a tabulky proběhla v pondělí 6. prosince 2021. Přehled si sice neklade za cíl ukázat kompletně celou nabídku, ale pokud víte o nějakém výrobci (a jeho výrobku) zde neuvedeném, dejte prosím vědět v diskusi pod článkem nebo na redakčním Twitteru.

Tabulka s aktuálními parametry a cenami je ke stažení – v PDF – níže v části „Stáhnout přílohy“, odkaz na jediný testovaný výrobek najdete výše…

 

Číst 1953 krát Naposledy změněno úterý, 07 prosinec 2021 10:15

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.