čtvrtek 28 březen 2024
Text Size

Úspora energie: Tipy jak ušetřit v elektronice a domácích spotřebičích

Jak v domácnosti snížit spotřebu energie u zařízení, které potřebujeme a bez kterých si dnes nedovedeme představit život? Někdy to skutečně jde (např. správně nastavená TV), jindy to ale vyřeší až nákup nového spotřebiče. Typickým představitelem druhého případu je chladnička nebo třeba plazmový televizor.  Foto: archiv

V domácnosti jsou přístroje, které pracují neustále (typicky bojler na elektřinu a chladnička), přístroje pracující jen někdy (televizor) nebo vysloveně občas (podle druhu domácnosti pračka, robot, atd.). Vedle tohoto kritéria si je můžeme rozdělit i podle míry spotřeby na ty zásadní a na ty méně důležité už jen proto, že jejich spotřeba je nízká nebo dokonce zanedbatelná a tu celkovou ovlivňuje jen málo. Sem patří typicky osvětlení i když jak říká klasik, wattík k wattíku! Právě vyřešení osvětlení by mělo být automatickým základem na kterém budete stavět, a to i proto, že stojí pár korun. Tohle bohužel – a také kupodivu – stále mnozí, včetně státních institucí, vůbec nechápou. V druhém případě je to samozřejmě na vyhození dotčených osob, protože tzv. úsporky, tedy úsporné žárovky a zářivky jsou už dávno mimo mísu a tudíž byste je vůbec neměli mít. S moderní technologií LED navíc klidně můžete být i na polovině spotřeby nebo ještě podstatně níže a záleží na tom, co nahrazujete.

K TÉMATU:

Bohužel současná vláda, která je taktéž „mimo mísu“, nebyla schopna vyřešit ani něco tak prostého, jako pár drobných (doslova) na jednorázovou dotaci na výměnu osvětlení. Ale to je na jiné povídání, takže se postarejte sami, protože nikdo jiný to za vás neudělá! Mimochodem druhou drobností, která by navíc stát nic nestála, by bylo – řekněme na rok, na dva – omezení působnosti památkářů. Ale proč jim radit, oni to stejně nepochopí…

Na vesnici je „vaření na plynu“ (propan) základem a ke známým výhodám přistupuje i nezávislost na elektrické energii. À propos Whirlpool dovoluje v modelech 2022 obsáhlou kontrolu intenzity plamene.

 

Stručné shrnutí

  • Spotřebu staršího nebo starého přístroje zjistíte na nalepeném štítku. Ten je například u TV na zadní straně, u chladničky zpravidla už uvnitř, někdy ale také na zadní straně, apod.
  • Spotřebu u nově kupovaného zařízení z „velké bílé“ a také typicky u televizorů, zjistíte na energetickém štítku EU. Vždy žádejte ten nový, tedy tuším od roku 2021 (více zde) a pokud by nebyl, dá se zjistit v centrální databázi EU.
  • Pozor na televizory s obrazovkou OLED! NIKDY je nevytahujte ze zásuvky, resp. fyzicky neoddělujte od 230 V!
  • Obecně vzato neřešte spotřebu elektroniky v pohotovostním režimu, protože to v drtivé většině případů – při správném nastavení – postrádá smysl. Chaos a značné zvýšení spotřeby tu mohou způsobit jen režimy probouzení po LAN, tzv. WoL – Wake on LAN. Ty jediné má smysl v této oblasti řešit. Pozor na aplikaci Youtube, která si někdy zmiňovaný síťový pohotovostní režim zapíná sama. Pak má přístroj v pohotovosti klidně 2x či spíše 4x vyšší spotřebu.
  • Pokud máte kvalitní osvětlení, můžete zapomenout na častou, ale zcela zbytečnou radu „zhasínejte“. Někdy je to na úkor rozumu, jindy třeba i bezpečnosti. Přece se kvůli „pár wattům“, a v běžné domácnosti (nebo klidně i ve velkém domě) tomu tak je, nepřivedete do zbytečných problémů s rozlitou vařící vodou, zakopnutím, atd., atd. Rada „chodím po domě a zhasínám“, jak jsem slyšel nedávno od jednoho politika, je naprostý nesmysl a je to také hloupost.
  • Vedle vyřešení způsobu vytápění a také hlavně ohřevu teplé užitkové vody (TUV), který je v první fázi tím nejdůležitějším je to o domácích spotřebičích jako takových a pochopitelně nejdříve těch, které jedou neustále. À propos řekněme si rovnou, že jen hlupák ohřívá vodu fotovoltaikou, ale k tomu se snad dostaneme jindy.
  • Tradiční domácí spotřebiče na jednu stranu představuje – z pohledu elektrické energie – zejména „velká bílá“, tedy pračky, myčky, chladničky, atd., (v domě i bojler) na stranu druhou běžná spotřební elektronika, jakou jsou televizor, rozhlasový přijímač, domácí kino či přehrávač CD/DVD.
  • K tomu ještě nyní přistupuje drobná infrastruktura domácí počítačové sítě LAN, tedy směrovač Wi-Fi (router), příjmový internetový modem, ať už je jím cokoli, a někdy i nějaký rozbočovač, meshová Wi-Fi, posilovače signálu, apod. A v některých případech i disk na LAN nebo rovnou multimediální server.
Gorenje GardenFresh ConnectLife dovoluje operativně změnit část mrazicího prostoru na chladicí či nulovou zónu.

 

Na co si dát pozor

  • Chladnička, kombinovaná chladnička, nebo také samostatná mraznička: spotřeba přístroje je daná a samozřejmě se vyplatí koupit ho v co nejvyšší energetické třídě. Hlavním nepřítelem je tu námraza, díky níž vám může spotřeba elektřiny stoupnout o desítky procent, takže se vyplatí odmrazovat častěji. Daleko lepší je ale spotřebič vyměnit a pořídit si takový, který má kompletní, plně automatické odmrazování celého prostoru, tedy včetně mrazničky. Někdy to ale nejde, což se typicky týká samostatných malých mrazniček. U hlavní domácí kombinované chladničky můžete díky nákupu vyšší energetické třídy (funkci se nyní často říká „Total No Frost“) ročně ušetřit i několik tisíc korun, podle stáří vašeho stávajícího spotřebiče. Při výběru se řiďte podle energetické třídy a roční spotřeby udané na štítku. Díky tomu si provozní náklady velmi snadno spočítáte. Pozor na pojem „No Frost“ (něco jako „samoodmrazování“), který například může jako beznámrazovou označovat pouze chladicí část. Momentálně asi jedinou jistotu představuje „Total No Frost“.
  • Myčka nádobí: když slyším „šetříme, zapínáme myčku jen někdy“ je to na zabití. Sama myčka (většina z nich, z těch nových nejspíše skoro všechny) aktivně spoří energii. Pouze je dobré si promyslet, zda má smysl využívat tradiční dlouho trvající tzv. eko programy, nebo v dnešní situaci sáhnout spíše po co nejkratším programu s nízkou spotřebou elektrické energie. Tohle je ale individuální a záleží na tom, zda (a kolik) platíte za vodu a odpad, protože s elektřinou nás naši moci páni postavili do latě všechny. Obecně však platí: „myčka spoří vždy“!
  • Pračka, sušička: tady je to opět individuální. U mé asi třináct let staré moc nepracuje „program na 30“, takže je nutno sáhnout o deset stupňů výše. Tady je to už spíše o nákupu modernějšího a úspornějšího spotřebiče, ale opět pozor – starý a nový energetický štítek nelze srovnávat! Oba jsou o něčem jiném. U pračky promyslete hlavně jak velkou potřebujete, u sušičky (pracuje často pouze s poloviční náplní) zda ji chcete mít v pračce nebo mimo ni. První případ je zejména pro malé domácnosti u druhého je ideální pořídit tu samou značku a prozkoumat mj. zavěšení nad pračku. U sušičky rozhodně nezapomeňte na odvod vlhkosti nebo si vykoledujete dodatečné, často nemalé náklady navíc!
  • Rychlovarná konvice: pořiďte si takovou, která dovoluje regulovat teplotu ohřevu. V řadě případů není třeba uvádět vodu do úplného varu, tak proč stát a hlídat, nebo ji ohřívat na 100 stupňů a pak čekat až trochu zchladne. Konvici byste měli při nepoužívání sundat z trnu, nebo ji umístit za vypínatelnou zásuvku. Fyzické oddělení od 230 V je základ bezpečnosti!
Samsung QE55QN85A (2022) – menu úspory energie. Povšimněte si i hlášení o úrovni dobití dálkového ovladače. Samsung u vyspělejších modelů TV už nějaký čas používá dálkový ovladač s fotovoltaikou a akumulátorem.

 

  • Televizor: běžný pohotovostní režim není v drtivé většině případů na spotřebu zajímavý, úplné síťové vypínače tu prakticky nejsou (tohle měla EU výrobcům přikázat…) a tak si dejte velký pozor na už zmiňované tzv. WoL, tedy probouzení po počítačové síti. TV jde pak na dálku zapnout i po LAN (drátové) nebo WLAN (bezdrátové – Wi-Fi). A protože následně může spotřeba v pohotovostním režimu stoupnout i čtyřnásobně, vyplatí se občas se podívat do menu nastavení televizoru a zkontrolovat stav. Někdy ale zapnutí WoL uslyšíte třeba ve tři ráno, když se vám TV samovolně zapne, což si rád dělá i stolní počítač (mám ho za vypínatelnou prodlužovačkou). Pokud rádi používáte televizor jako kulisu, nebo pro poslech rozhlasu, podívejte se, zda nedovoluje vypnout obraz a ponechat pouze zvuk. Tím totiž ušetříte asi dvě třetiny spotřeby a výtečně má tohle uděláno značka Hisense. Pokud máte, jako já, rádi plazmový televizor (zcela jiný obraz… : ), uvědomte si, že zároveň skoro zapínáte přímotop (stačí si sáhnout nad něj nebo se podívat na spotřebu).
  • Pečící trouba: tady je to ještě zajímavější. Pokud ji máte už dlouho, podívejte se u nových modelů na úsporné funkce, rychlý náběh na provozní teplotu, lepší čistění, atd. U trouby se může výměna hodně vyplatit i když pochopitelně záleží i na způsobu používání. Já mám remosku a tady nic nevymyslíte. Pro malé domácnosti, jako mám já, může být dobrým řešením i malá stolní kombinovaná trouba s mikrovlnkou, horkým vzduchem a podobně.
Prodlužovací „trojpes“ Tapo P300 není pro naše potřeby právě ideální. Jak vidíte, postrádá kolébkový vypínač pro fyzické oddělení od 230 V. Takovéto „chytré zásuvky“ mohou v praxi nadělat více škody, než užitku.

 

  • Stolní počítač: základem by mělo být umístění za něco s opravdovým vypínačem (třeba tzv. „pětipes“), tedy tím, co vám PC fyzicky oddělí od elektrické sítě. Už kvůli zmiňovanému WoL, které se tu nevypne tak snadno, jako u televizoru. U stolního PC rovněž využívejte režim „hibernace“ (nepatří jen k notebooku) a při delším přerušení práce ho také fyzicky vypínejte a nikoli pouze uspávejte; hibernace + mechanický vypínač je rovna skutečnému vypnutí. Na prodlužovačky typu „pětipes“ si však dejte pozor – dlouho nevydrží a nesnažte se je opravovat! A rozhodně takto nevyužívejte zásuvky ovládané přes Bluetooth či Wi-Fi. Nemohou fungovat, drtivá většina z nich ostatně nemá mechanické oddělení od 230 V.
  • Monitor: při nákupu nového dbejte na úsporné režimy a hlavně na fyzický vypínač, který je daleko lepší než elektronický (a pochopitelně i úspornější). Pokud to nejde, opět ho napojte přes něco, co se dá fyzicky vypnout, tedy oddělit od 230 V. Vypínač na monitoru by měl být snadno dostupný a nahmátnutelný automaticky stejně, jako přepínání obrazových režimů. I jimi šetříte a šetříte si i oči!
  • Drobná síťová infrastruktura: tady je spotřeba jasně dána a moc s tím neuděláte. Důležité je co nejideálnější umístění Wi-Fi směrovače (routeru), vedoucí k co nejhladčímu pokrytí, bez nutnosti příliš operovat s výkonem. Nově modely mají i časovač pro vypnutí a automatické zapnutí směrovače. U meshové Wi-Fi sítě, což je to nejlepší, co si můžete do větší domácnosti nebo do domu pořídit, zvažte zda skutečně k pokrytí prostor potřebujete všechny jednotky. Tady je úspora snadná – stačí tu nadbytečnou vytáhnout ze zásuvky, uložit a je to. Systém „mesh Wi-Fi“ celkově vzato vede lepšímu pokrytí prostoru a konec konců ke snížení spotřeby i na straně komunikujících zařízení. Co jde, pochopitelně připojte kabelem. I tady ušetříte.
  • Domácí server: manuální vypnutí, nebo si rozchoďte funkci dálkového (úplného) vypnutí přes Wi-Fi. Tady to funguje tak, že ho přes aplikaci v mobilu fyzicky vypnete, zapnout ho pak musíte manuálně přímo na něm.
Přesně kvůli tomuto nemůžete televizor s obrazovkou OLED fyzicky vypínat. Někdy si totiž po přepnutí do pohotovosti musí udělat údržbu panelu, tedy obrazovky. Tady by šetření bylo vysloveně kontraproduktivní (zde: Hisense 65A9G)!

 

Neřešte…

A co nemá smysl řešit nebo může být dokonce – jak vidíte výše – kontraproduktivní? Třeba spotřebu audio a video elektroniky v tradičním pohotovostním režimu. Většina, včetně televizoru, si dnes řekne o nějakých 0,5 W, nebo ještě méně, pochopitelně s výjimkou o které už byla řeč (síťový WoL).

  • OLED televizor NIKDY nevytahujte ze zásuvky!

Vysloveně kontraproduktivní je pak nucené vypínání (fyzické oddělení od 230 V) u televizorů s obrazovkou OLED, a to tak že u všech bez ohledu na výrobce! Ty si totiž po vypnutí někdy/často potřebují udělat, jednoduše řečeno, údržbu obrazovky (tzv. čistění od ulpělých artefaktů) a k tomu pochopitelně potřebují být zapojeny do elektrické sítě. Jestliže jim to znemožníte, mohou se problémy vršit a vršit a náprava může být podstatně komplikovanější.

Bližší vysvětlení najdete na Televizním webu.

À propos od Nového roku 2023 máme nejspíše všichni strop na cenu za kilowat hodinu elektrické energie a stát nás všechny srovnal do latě na asi 6,10 Kč, což ovšem není cena konečná a tady zaplatíme – podle současných zpráv – nejspíše někde kolem 9 Kč. U mě doma dělá meziroční nárůst skoro pětinásobek a našinec nechápe, jak se takoví lidé mohou stále držet u moci!

„Strana a vláda“, pardon „strany a vláda“, si nám navíc u státní firmy ČEZ dovolila zrušit populární „noční proud“ (oficiálně řečeno nízký a vysoký tarif) a také jednotlivé odběratelské skupiny (tzv. distribuční sazba) známé jako například D25, D45, atd. O tom posledním se moc nemluví, novinářsky to není zajímavé a politici vám přece nebudou vykládat, že pro desítky a desítky tisíc domácností vlastně nedošlo k jednomu zdražení, ale hned ke třem! Mimochodem moje minulá cena byla 1,90

Jak bylo řečeno, jen hlupák ohřívá TUV fotovoltaikou! Kdysi jsem za tímto účelem využíval výrobky slovenské společnosti Thermo Solar Žiar a mohu je jen doporučit. Mimochodem „soláry“ na rozdíl od fotovoltaiky nedegradují, a to je jen jedna z výhod, takže buďte chytří! Na snímku od Thermo Solar vidíte kombinovaný systém (fotovoltaika je nahoře).

 

Domácí spotřebiče: rady společnosti Whirlpool

Výrobci, a teď mluvím o všech, vysloveně upozorňují na umístění chladniček a samostatných mrazniček. Nedávejte je proto vedle zdroje tepla (trouba, topení, okno na jih, apod.). Moderní zařízení s invertorovým kompresorem také nevyžadují takový odstup od okolních předmětů, a to ani v zadní části, jako dříve, což někdy může hodně pomoci. Konkrétní podmínky instalace vždy hledejte v příručce k zařízení a nezapomeňte si tuto část pečlivě pročíst.

I umístěním tak můžete šetřit energii!

  • Pokud nemáte beznámrazovou chladničku s mrazničkou, předejděte tvorbě námrazy tím, že do nich nebudete vkládat teplé pokrmy nebo potraviny s vysokým obsahem vody bez zakrytí nádoby. Pokud máte pouze chladničku bez tvorby námrazy a potřebujete teplý pokrm rychle vychladit, zamrazit, raději ho umístěte do chladicí než do mrazicí části. Tady rozhodně nadělá méně neplechy!
  • U nových chladniček se dívejte buď po plně beznámrazových zařízeních nebo alespoň po technologiích typu 6. smysl od Whirlpoolu, které dokáží rychleji obnovit ideální vnitřní prostředí jak v chladničce, tak v mrazničce. Nebo obojím…
  • Nebojte se využívat speciálních funkcí, jako jsou rychlé zchlazení nebo zmrazení většího množství potravin. Mohou být hodně užitečné a tady se šetřit energii nevyplácí!
  • Chladničku nastavte na optimální teplotu a tou jsou 5 °C v chladicí části (někteří výrobci udávají 4) a -18 °C v mrazničce. Nastavení nižších teplot je většinou zbytečné a třeba zelenině nižší teplota neprospívá. Pokud chcete být exaktní, umístěte alespoň do mrazničky klasický teploměr. Pamatujte, že kombinované chladničky dnes v drtivé většině skutečnou teplotu nezobrazují. Nastavujete pouze teplotu, kterou byste v mrazicím a v chladicím prostoru chtěli mít. Nikoli tu, jaká tam skutečně bude a tady je jedinou možností kontroly klasický teploměr. Díky němu také můžete odhalit závadu mrazicí části, nebo jí dokonce předejít (nezvyklé kolísání teploty).
  • U pračky se, co do objemu, snažte vybrat takový model, který vám co nejvíce vyhovuje. Není výhodné si pořídit zejména poddimenzovanou pračku.
  • U sušičky pravidelně čistěte filtr od vláken a chuchvalců. Jeho ucpání může mít za následek delší a málo hospodárné sušení. Pamatujte, že sušička nemá být v malé místnosti bez vzduchu nebo ve skříni. Vždy je u ní třeba myslet na odvod vlhkosti!
Multifunkční nerezová trouba, Whirlpool W9 MD260 IXL.

 

Pár tipů na úsporné spotřebiče od Whirlpoolu

  • Chladnička kombinovaná, Whirlpool W7X 94T KS – zcela beznámrazová, invertorový kompresor, nová energetická třída EU je C, hlučnost 37 dBA.
  • Myčka nádobí, Whirlpool WIS 1150 PEL na až 14 sad, automatické přizpůsobení úrovni znečištění nádobí, možnost mýt jen v horní nebo spodní části myčky, energetická třída EU je B, spotřeba v programu Eko má být 9,5 l vody.
  • Multifunkční nerezová trouba, Whirlpool W9 MD260 IXL (foto výše) – objem 31 l, mikrovlnný ohřev, pečení horkým vzduchem à la tradiční trouba, gril, vaření v páře (nutná speciální nádoba), zapékání, smažení à la horkovzdušná fritéza. Integrovaná Wi-Fi, ovládání za pomoci aplikace.

 

Číst 1343 krát Naposledy změněno středa, 28 prosinec 2022 13:51

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.