čtvrtek 28 březen 2024
Text Size

Televizor Samsung QE55Q80A (test): kvalitní obraz i otravná hlášení, hlavně ale rychlý a stabilní Tizen

Novinka při vrcholu LCD QLED ještě nepatří mezi tzv. Neo QLED s letos přepracovanými obrazovkami. Drží se tak „klasiky“, která je tu už nějaké čtyři roky. To jí ale na pomalu nejlepší výbavě nijak neubírá! Foto: autor a Samsung

 

Hodnocení: 85 %  

  • pro: výborný obraz, spolehlivý a rychlý o. s. Tizen, vynikající PiP a Multi View, vynikající zrcadlení obrazovky z mobilu (kvalitní obraz), parádní obousměrné Bluetooth Audio, HDMI 2.1, výborné EPG, ale…
  • proti: …bohužel bez skoku na další den, o něco obtížnější práce s HbbTV a aplikacemi využívajícími barevná tlačítka, bez DTS a zejména Dolby Vision, naprosto nevýrazné označení dobíjení DO

Můžete očekávat: obrazově kvalitní přijímač s výborným resamplováním i pohybovou ostrostí. Co do barevnosti počítejte se živějšími (plakátovějšími) barvami, které ale půjdou částečně omezit. Zvuk v rámci ceny, operační systém Tizen rychlý a stabilní a v tomto ohledu nebyl pozorován jediný problém. Čistý zadní a boční profil televizoru dovoluje svým způsobem i umístění do prostoru.

V plné kráse a se středovým podstavcem, který najdete u všech úhlopříček.

 

S cenou od 35.990 Kč za testovaných 140 cm máme v řadě Q80A (2021) ještě k dispozici 165 a 191 cm. To je dosti velký rozptyl, ale připomeňme si že nižší řady s vysloveně tradičními obrazovkami LCD, jako AU9072 (test zde, externí odkaz) ho mají ještě větší a jdou od 43 palců (109 cm) do 75" (191 cm). Tady jsme ovšem „o level“ výše i co do obrazového procesoru a i když konkrétně zmiňovaný Samsung UE43AU9072 je za patnáct tisíc výborný, u „qvéčka“ bychom měli být spokojenější zejména co do práce se světlem a stínem a s rovnoměrností podsvícení obrazovky, což sice ve 109 cm není tolik znát, ale v testovaných 140 cm už ano.

Čistý a hladký profil.

 

QE55Q80A už nemá podsvícení v rámu (Edge LED), ale plošné Direct LED, LCD obrazovku s jiným druhem krystalů (kovové slitiny) a samozřejmě zcela jiný je také obrazový procesor, který nese – jak jinak – název „Quantum Processor 4K“ a je obohacen o AI, tedy umělou inteligenci. Vše doplňuje frekvence 120 Hz ve 4K (pro hry – to mají obě TV společné, včetně jednoho HDMI 2.1) a adaptivní obraz i zvuk, který si upravuje nastavení podle vaší místnosti v reálném čase (nic si netestujete).

Jen tak pro zajímavost: v původní tiskové zprávě k uvedení Samsung QLED v roce 2017 nebylo ani slovo o tom, že jde o obrazovky LCD a marketing Samsungu byl (a je) skutečně schopný. Jedna citace ale nezaškodí… „Nová řada QLED TV nabízí výrazně lepší barevné podání, přesné zobrazování barevného prostoru DCI-P3, přičemž televizory Samsung QLED jsou poprvé schopny reprodukovat 100 procent barevného objemu. To znamená, že dokážou zobrazit všechny barvy při jakékoli úrovni jasu. Nejjemnější rozdíly jsou viditelné i při nejvyšším stupni jasu technologie QLED – mezi 1.500 a 2.000 cd/m2.“

To byly doby! To se ještě pracovalo s jednotkami SI (žádné nity), což bylo samozřejmě správně.

To jsem se ale nějak zasnil, takže se vraťme do současnosti, tedy doby kovidové a kolekci pro rok 2021.

Plošné podsvícení vždy bylo a bude u LCD tím nejlepším. Pochopitelně se může ještě o něco vylepšit. Jako nedávno výrazně zmenšenými diodami LED, který se začíná říkat Mini LED (neplést s MicroLED, což je nový princip obrazovky).

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: Vše na úrovni, noha podstavce kvalitní plast, jeho plocha bytelný kus kovu. Ze snímku z boku vidíte čistý profil, noha podstavce má kryt, kterým můžete vést kabeláž. Provedení je klasické, tedy všechny komponenty a rozhraní v panelu (nic externího). Obrazovka bez rámečků (jen z boku) má asi pětimilimetrovou černou neaktivní obrubu, což sledování ještě umocňuje. Dálkový ovladač bez baterií (akumulátor), dobíjení přes solární článek nebo přes USB-C (signalizace hodně nevýrazná).
  • Tunery a EPG: zdvojená tunerová sada, skutečný obraz v obraze (PiP) s bohatými možnostmi, včetně přehození zvuku mezi náhledy. EPG rychlé bez zvukové prodlevy, opět se používá i namísto seznamu kanálů, který ale můžete vyvolat také (delší podržení voliče stanic). Při zadání upozornění na pořad se televizor z pohotovostního režimu neprobudil, chybí také skokový přechod na pořady dalšího dne (je třeba ručně přejíždět přes půlnoc).
Domovská nabídka v části aplikace. Jak vidíte, zatím tu nejsou žádné lokální, což by se mělo v květnu změnit.

 

  • Ovládání: oproti loňsku mírně upravené (zavedeno tlačítko režimu Multi View), dálkový ovladač opět kompaktní, barevná tlačítka sdružena s numerickou částí (obtížnější vyvolávání obého). Menu nastavení a další nabídky (aplikace, vstupy, atd.) sdruženy pod domovské menu (Home, domeček) bez možnosti kolování nebo nějakých úprav (s výjimkou aplikací). Tlačítka hlasitosti a postupné volby kanálů opět s OK/Enter uprostřed a opět rozdílně reagují na krátké stlačení a dlouhé stlačení (jiné funkce).
Režim Multi View, tedy rozdělení na dvě obrazovky můžete využít nejen pro obraz z tuneru a nějaký externí zdroj (třeba mobil), ale i pro cvičení, kdy vás snímá kamera napojená přes USB a obrazy jdou porovnávat.

 

  • Aplikační kompatibilita nezkoušena, aplikace se momentálně upravují na nové podmínky (Youtube pracovalo). Zrcadlení obrazovky ze tří mobilů (Android 6, 10 a 11) bezproblémové a v podstatě v kvalitě zdroje, výtečné i obousměrné Bluetooth Audio. HbbTV spuštěno hned při instalaci (nemusíte nic dělat), na ČT i Nově bez potíží, včetně například navázání na pozici při změně nastavení kvality pořadu. Přehled aplikací, které jsou pro televizory k dispozici, včetně Samsungu, najdete zde (externí odkaz).
  • Obraz a zvuk: Obraz cenovce více než odpovídající s výborným resamplováním z nízkého rozlišení a barvami spíše živými než klasicky přirozenými. Zvukově se na běžném signálu příliš neprojevoval, ceně odpovídá. Použitý systém 2.2.2 zřejmě (neověřeno) využívá dva středovýškové reproduktory, dva basové a dva speciální určené ještě k posílení basů (poslední „dvojka“). Dolby Atmos tu není.
Dálkový ovladač z obou stran. Konektor USB-C je ze spodu.

 

Až na otravná hlášení a PIN…

Režim Multi View si na mírně upraveném dálkovém ovladači vysloužil samostatné tlačítko. Samsung ale bohužel stále nevyužívá místa vpravo nahoře, jehož zaplnění by rozložení udělalo symetričtější a logičtější. Kvůli Multi View, tak byl nyní obětován režim Ambient, ovšem ještě v roce 2018 byla na jeho místě barevná, původem teletextová tlačítka (čtyři na jednom, tedy sdruženě)!

Samsung se na tomto místě stále hledá i když věřím, že většina našich majitelů by zde rozhodně nejraději viděla ona barevná využitelná pro HbbTV či některé aplikace. Ty se letos (zatím) vyvolávají obtížněji než loni, ale snad se dočkáme obvyklého triku, zkratky, v podobě dvou rychlých zmáčknutí, který je rovnou a bez čekání zobrazí zatímco numeriku, která je tu taktéž umístěna, přejde.

Příjemná rovněž není nutnost zadat rodičovský PIN, jinak vás televizor nepustí přes instalaci. Další věcí (poslední) je hlášení o zvýšené spotřebě, kterého se dočkáte při přepnutí na nějaký jiný obrazový režim než standardní. A ne jednou, ale v mém případě opakovaně! Nakonec jsem tedy navolil, abych se hlášení zbavil (je to další zmáčknutí tlačítka navíc), adaptivní režim a nechal vše na televizoru. V mých dosti náročných světelných podmínkách to ostatně fungovalo překvapivě slušně! Osobně mám k těmto „automatikám“ poněkud ambivalentní vztah, ale občas mě překvapí. Tady platilo to druhé.

Inteligentní, nebo-li adaptivní režim. Jak vidíte, jednotlivé funkce můžete vypnout.

 

Tabulka vlastností

 

Detailnější zvuková nastavení.

 

Možnosti obrazu v obraze (PiP), který je tu skutečný, tj. s dalším tunerem. Dokonce lze, u obou obrazů, navolit i zdroj zvuku!

 

Číst 3873 krát Naposledy změněno pátek, 30 duben 2021 16:32

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.